Dioda z 3miasta znalazła DOM :))))))))))))))))))))))))))))))

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 01, 2008 12:47

Alessandro dzieki za cenne spostrzeżenia. ja z takimi kotami do czynienia nie miałam, więc cięzko mi podpowiadać.
Mam nadzieje dziewczyny, ze skorzystać z sugestii innych i znajdzecie dobrego weta.
Obrazek

marcjannakape

Od: Pon cze 18, 2007 9:26

Post » Pon gru 01, 2008 13:05

"Atonia, zanik prawidłowego napięcia lub fizjologicznych skurczów mięśni gładkich (tkanka mięśniowa), np. jelit, pęcherza ..."
pzryczyną tego może byc nieprawidłowy nacisk kręgu na nerwy odpowiedzialne za te funkcje (np. po urazie-próba wyrwania kotu ogonka, wyszarpanie sie z potrzasku-nagłe mocne szarpnięcie) ;w każdym razie jest to choroba o podłozu neurologicznym;
jedno jest pewne: choroba jest bardzo trudna, ale nie nieuleczlna, tylko tzreba działać, aby nie doprowadzić do trwałego kalectwa.
może postarajcie sie o wsparcie jakies prozwierzęcej organizacji na Waszym terenie, aby koteczka była zdiagnozowana i leczona pzrez mądrego lekarza, o poszukanie domku/czlowieka, który chciałby zajac sie leczeniem koteczki?...
czas jest bardzo ważny!

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Pon gru 01, 2008 13:18

alessandra pisze:dokładnie takie same objawy miał Florek

Czy Florek był operowany?
RTG czy USG było podstawą diagnozy?
Może miał wątek?
Obrazek Obrazek

Trucia-mama

Od: Czw sty 24, 2008 8:01

Post » Pon gru 01, 2008 13:43

marcjannakape pisze:Mam nadzieje dziewczyny, ze skorzystać z sugestii innych i znajdzecie dobrego weta.

Doda była miesiąc temu u bardzo dobrego weta, chirurga znanego z dobrej intuicji w leczeniu kotów. :? Diagnoza intuicyjna kosztowała 30 zł...
Drążymy temat od miesiąca. Kasia1 zrobiła już rozpoznanie. Chce diagnozować Dodę dalej, zaczynając od Tczewa - dr Malca.
Obrazek Obrazek

Trucia-mama

Od: Czw sty 24, 2008 8:01

Post » Pon gru 01, 2008 14:27

nie doczytałam chyba- jaka była diagnoza?
Florek był diagnozowany w Bielsku-Białej bez usg i bez rtg-sa to tak charakterystyczne objawy, ze nie było potzreby chłopaka narażac na promieniowanie-rtg mogłoby dać obraz kregosłupa, ale- dobzre wiedziec, ze zdjecie wykonane z góry, nie boczne, moze dac przekłamany obraz, (rezonans jest najlepszy pzry kręgosłupie)usg układu moczowego mozna zrobić , aby wykluczyć jakies zwyrodnienie , ale tak, jak pisąłam diagnoza została postawiona bez rtg, usg; postawiona diagnoza pzrez naszych wetów "objawowa"że tak powiem była dokładnie taka sama (usg było robione-układ moczowy jest w porzadku, potwierdzono diagnozę "objawową"-kotek był diagnozowany dwa razy u nas pzrez różnych wetów)
Florek nie ma watku, jako że domek nie jest na forum.
W razie diagnozy i tej samej choroby, mogę podac namiary na "Dużą" Florka względem pisania szczegółów leczenia :wink:
p.s. to nie jest operacyjne- choroby o podłozu neurologicznym sa niestety, bardzo kiepsko znane przez wetów, szczególnie pzrez chirurgów :? :wink: ha!- i mniej mozna na nich zarobic niż na operacjach

alessandra

Post » Pon gru 01, 2008 16:06

uf, znowu znalazłam wątek, bo mi się zgubił. I jak tam - malutka Doda ma już nowy DT????
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Pon gru 01, 2008 16:23

Jeżeli potrzeba kasy to mogę wystawić trochę rzeczy na bazarek i jutro pogadam z moim wetem, który kiedyś ulżył Dodzi w robieniu kupek. Może on się wypowie na temat tej neurologicznej choroby.
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Pon gru 01, 2008 16:56

mam nadzieję, że uda się jej pomóc
"Człowiek nie jest apoteozą ewolucji, a jedynie ślepą uliczką pomniejszej, bocznej gałęzi jednej z mniej wykształconych podgrup ssaków." pamietnikpoldka.blogspot.com

Killatha

Od: Sob lis 17, 2007 12:04

Post » Wto gru 02, 2008 14:21

Killatha pisze:mam nadzieję, że uda się jej pomóc

alessandra

Post » Wto gru 02, 2008 14:29

Jak cios juz dziewczyny bedziecie wiedziały, po tych podpowiedziach, to dajcie znać.
Tak mi szkoda tej maleńkiej...
Obrazek

marcjannakape

Od: Pon cze 18, 2007 9:26

Post » Wto gru 02, 2008 16:13

no, tez trzymam kciuki :ok: trudno dbać o kota z problemami
"Człowiek nie jest apoteozą ewolucji, a jedynie ślepą uliczką pomniejszej, bocznej gałęzi jednej z mniej wykształconych podgrup ssaków." pamietnikpoldka.blogspot.com

Killatha

Post » Wto gru 02, 2008 19:56

Podnoszę Dodusię
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Wto gru 02, 2008 20:41

Byłam u weta, pytałam powiedział, że konieczne są badania moczu aby wykluczyć coś z pęcherzem, mówił coś o badaniu pęcherza na zasadzie dotykowym.... w ogóle jakby można było przesłać mi na pw wszystkie wyniki i badania jakie do tej pory były zrobione to on to przejrzy i powie co by proponował.
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Wto gru 02, 2008 20:49

Beata, Doda nie miała robionych badań, bo nie było takiej potrzeby (to wet nie ja). Ona wraca do mnie w połowie grudnia więc od razu zrobię jej mocz i krew. Kasia w domu robiła badanie paskami i wynik wyszedł ok. Co on miał na myśli o badaniu dotykowym :wink:
Obrazek

kasia1

Od: Pon paź 24, 2005 20:59

Post » Śro gru 03, 2008 16:50

kciuki za Dodę :ok:

Killatha

[poprzednia][następna]