Kot czy kotka? - kocur
Jak się nazywa?- Zonek
Ile ma lat? - 12
Ile waży?- 6,2 kg
Za gruby /za chudy? - za chudy
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - połowa października
Jak jest kontrolowana choroba? - pomiary glukometrem
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - tak
Jeśli tak, to jakim? - Optium Omega
Jaką podajesz insulinę? - (jeszcze) Gensulin N
U 40 czy U 100? - U100
Ile kresek (IE)? - (obecnie) 1,5
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? - 2x
Aktualny poziom glukozy we krwi? - około 315 - 320
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? - nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia? - nie
Jaką podajesz karmę? - Animonda Carny, mięso surowe
Mniej więcej ile? - puszki około 100g; mięsa 100g + przekąski
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? - podczas
Inne choroby? - nawracające zapalenie pęcherza
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - Urosept - 0,5 tabletki 1x dziennie; Sylimarol 1 tabletka 1x dziennie
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) -
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? - twardy(umiarkowanie), ciemny
Opisz swój problem:
Witam w sprawie cukrzycy mojego pupila porozumiewałam się już z Tinką, która udzieliła mi kilku bardzo cennych wskazówek. I bardzo za to dziękuję! W ślimaczym tempie przewertowałam oba wątki, bardzo dużo się dowiedziałam, jednak mam wrażenie, że cały czas niewłaściwie prowadzę mojego kota.
Właściwie nie wiem od czego zacząć, więc na pierwszy ogień pójdą krzywe cukrowe:
26.10.2008r; dawka 1,25:
PRE 342
+2, 316
+4, 310
+6, 302
Siedem godzin po insulinie dostał papu.
+8, 349
+10, brak pomiaru
PRE 318
16.11.2008r; dawka 1,5:
PRE 391
+2, 319
+4, 286
Pięć godzin po insulinie dostał papu.
+6, 395
+8, 429
+10, 381
PRE 387
30.11.2008r; dawka 1,5:
PRE 230
+2, 325
+4, 312 (dostał troszeczkę jedzenia)
+6, 313
+8, 319
+10, 317
PRE 311
Nie znam się bardzo, ale patrząc na pierwszą krzywą, a biorąc pod uwagę drugą, wydaje mi się, że jeszcze wtedy organizm Zonka nie zareagował odpowiednio na insulinę. Patrząc na drugą widzę wyższe PRE, ale i niższe nadiry. W zasadzie w tym okresie Zonek miał najniższe nadiry w swojej cukierkowej karierze. Ostatnia jest dla mnie kompletną zagadką
Żeby było jasne, weterynarz, do której uczęszczam wie co, to kontrregulacja

. Zobaczywszy drugą krzywą, kazała mi obserwować wyniki poziomu glukozy, jeżeli różnice między nadirami a PRE powiększałyby się, ja miałam zmniejszyć dawkę. Po zobaczeniu trzeciej krzywej podjęłyśmy decyzję o zmianie insuliny na Lantus. Insulina zamówiona została dzisiaj, tak więc czekam.
Wyniki krwi...cóż, napiszę wszystko to, co mam:
AP -
127 /23 - 107 U/l
ALT -
14 /20 - 107 U/l
AST -
5 /6 - 44 U/l
Mocznik -
12,8 /4,15 - 11,62 mmol/l
Kreatynina -
1 /1 - 1,8 mikromol/dl
Bilirubina -
4,8 /0 - 6,8 mikromol/l
RBC - 7,96
MCV - 47,6
RDW% - 18,1
HCT - 37,9
PLT - 57
MPV - 5,1
WBC - ?
HGB - 12,7
MCH - 15,9
MCHC - 33,4
Na krwi nie znam się zupełnie, muszę uczyć się tego tak samo, jak cukrzycy. Dlatego bardzo Was proszę o weryfikację. Powoli wysiada mu wątroba, właśnie dlatego dostaje Sylimarol wspomagający wątrobę.
Bardzo martwię się o to, że Zonek cały czas chudnie. Nie wiem, jak mam postępować z jego karmieniem. Dwa posiłki dziennie obciążają trzustkę, a po posiłku w ciągu dnia skacze cukier - oczywiście według drugiej krzywej. Trzeciej niczym nie mogę sobie wytłumaczyć. Jeżeli insulina nie nadawałaby się już do użytku, myślę, że cukier skakał by w kosmos po jedzeniu, a on praktycznie się nie rusza...
Na pewno o czymś zapomniałam, dlatego jeżeli uważacie, że jeszcze jakieś informacje będą niezbędne, to zarzucajcie mnie pytaniami
Pozdrawiam, Kaśka