Zapalenie zatok - nie chce się wyleczyć

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 26, 2008 23:54 Zapalenie zatok - nie chce się wyleczyć

Chory jest pięcioletni kot mojej przyjaciółki.

Zaczęło się 5 tygodni temu surowiczym wyciekiem z nosa i oczu.
Kot dostał atybiotyk i steryd.

Ponieważ poprawa była niewielka, rozpoczęto diagnostykę.

Rentgen nie wykazał nic, tomografia pokazała absolutne zalanie jednej zatoki nosowej razem z jamą nosową i ostrożną diagnozą, że to raczej nie nowotwór (brak jakichkolwiek nacieków).

Badania krwi w porządku z wyjątkiem nie do końca prawidłowych prób wątrobowych - przyczyną może być steryd.

Podjęto próbę zrobienia rinoskopii i pobrania próbek z nosa do badania, nieudaną uwagi na duży obrzęk lub glut zalegający przestrzeń jamy nosowej.

Kot głośno oddycha, sączy mu sie cały czas, oczy ma szkliste
ale
nie jest osowiały, ma apetyt, nie ma podwyższonej temperatury
jednak
na chorego wygląda - to kot krótkowlosy, sierść jest matowa, widać, że niedolizana.

Diagnoza jest w tej chwili taka - zapalenie zatok z nie wiadomo z jakiej przyczyny.
Ani sterydy ani drugi antybiotyk nie przyniósł poprawy.
Lekarz, który badał kota ma się konsultować z innym, bo nie umiał zaproponować żadnego rozwiązania, zalecił inhalacje.

Trzebaby usunąć obrzęk lub gluta albo jedno i drugie - nie wiadomo jak.

Kot sobie jakoś radzi bo ma drugą komorę nosową nieobrzękniętą, ale jego komfort życia jest taki sobie.

Bedę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Gdyby były potrzebne jakieś szczegóły - dopytam o nie.

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Śro lis 26, 2008 23:56

A może alergia?

Yzalbe

Od: Wto lis 18, 2003 16:12

Post » Czw lis 27, 2008 0:21

A antybiogram? Zamiast z grubej rury pobierac próbki może lepiej dać gluty na posiew?
Albo ciało obce? Może coś snifnął do nosa? To chyba dziwne że to tak jednostronnie... :roll:
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Czw lis 27, 2008 0:48

Juz drugi rok walczymy z wiecznym glutem. Ostatni wymaz wyszedl jalowy a kotu ropa leje sie z nosa. Wprobowalismy juz chyba wszystko

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Czw lis 27, 2008 8:47

podłoża alergicznego nikt nie rozpatrywał, to dorosły kot, objawy nie wskazują

jednistronność jest zastanawiająca, o ciele obcym była mowa, rentgen nie wykazał, ale to nic nie znaczy, bo ciala obcego pochodzenia organiczonego (kawałek kwiatka) rentgen nie pokaze

wymazu lekarz nie pobrał, śluzówki były tak ściśnięte, że przy próbie rinoskopii kot dostał krwotoku z nosa i nie udało się w ogóle wejśc glębiej
lekarz pokazał nam kawałek filmu z zabiegu

w tej chwili są dwa toki myslenia - jeden to znaleznienie przyczyny, a drugi - dorażne spowodowanie zejścia opuchlizny i usunięcie gluta

gdyby temu kotu lała się ropa, możnaby chyba podejrzewać bakteryjne zapalenie, a to nie ropa - to płyn surowiczy, jasny
kot ma też cały czas szkliste oczy

Kocurro

Post » Czw lis 27, 2008 9:12

Mysleliscie o homeopatii?
Euphorbia...czasem jest w stanie zatrzymac wyciek calkowicie w ciagu kilku godzin.
Mucoza...bardzo dobrze robi na sluzowki.
Ja jestem bardziej przekonana do zastrzykow, ale podobno doustnie tez dziala.

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Czw lis 27, 2008 21:04

przewlekłe wielomiesięczne zasmarkanie wyleczyliśmy inmodulenem
z antybiogramu wyszła tylko zwykła E.coli ale nie dawała się leczyć standardowymi antybiotykami
+ Zylexis, scanomune

:ok:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Czw lis 27, 2008 21:36

przede wszystkim wymaz z antybiogramem koniecznie jeśli nie da się z noska to wydaje mi się, że może być z gardła
jeśli ma zawalone zatoki to płyn powinien ściekać po tylnej ścianie gardła też
po leczeniu od 2 lat zagluconego Baboka uważam, że to podstawa

Batka

Od: Pt paź 24, 2003 11:38

Post » Czw lis 27, 2008 23:13

proponuję badanie w kierunku chlamydii, jeśli wyjdzie pozytywne sumamed.

3 miesiace nie mogliśmy wyleczyć zapalenia zatok u Gigi, były badania, wymazy, antybiogramy, antybiotyki i nic. Okazało się, że gronkowiec był tylko towarzyszący a u podstaw choroby leżała chlamydia. Długie leczenie dodatkowo spowodowało anemię.

Po 2 seriach sumamedu (2 razy 4 dni) po katarze, opuchliźnie i zapaleniu zatok nie było śladu.
Obrazek Zapraszamy na bloga!

iceangel

Od: Pt lut 03, 2006 15:21

Post » Czw lis 27, 2008 23:34

dziękuję
przekaże wszystkie sugestie właścicielce kota, która jest już bliska zwołania konsylium

Kocurro

Post » Śro gru 10, 2008 12:24

I jak sprawa kotka?
Mam nadzieję, że jest lepiej.

Jamajka

Od: Pon maja 16, 2005 11:43

Post » Śro gru 10, 2008 13:01

Ewik pisze:A antybiogram? Zamiast z grubej rury pobierac próbki może lepiej dać gluty na posiew?
Albo ciało obce? Może coś snifnął do nosa? To chyba dziwne że to tak jednostronnie... :roll:

nie wiem jak to wygląda w anatomii kotów, ale u ludzi jednostronne katary i takie sprawy związane są ze skrzywieniem przegrody nosowej.

pozdrawia zatokowiec z krzywą przegrodą:)
Filemon, Nuteńka [*] kocham na wieki....
Franuś [*] w moim serduszku na zawsze
Dzwoneczku [*] Kochanie, pamiętam...
Bokiruniu [*] dziękuję...
Obrazek
Obrazek

Satoru

Od: Czw sie 21, 2003 13:32

Post » Śro gru 10, 2008 13:29

Satoru pisze:
Ewik pisze:A antybiogram? Zamiast z grubej rury pobierac próbki może lepiej dać gluty na posiew?

nie wiem jak to wygląda w anatomii kotów, ale u ludzi jednostronne katary i takie sprawy związane są ze skrzywieniem przegrody nosowej.

pozdrawia zatokowiec z krzywą przegrodą:)

Ale to by chyba objawiło się na tomografii?

Zatokowiec z wyprostowaną przegrodą pozdrawia też 8)

Natomiast wyciek jasny, surowiczy plus zaszklenie oczu bardzo mi się kojarzą z ciałem obcym
, też znanym z autopsji niestety
smil
[Obrazek

smil

Od: Czw lip 14, 2005 20:48

Post » Śro gru 10, 2008 13:33

Powinno sie najpierw pobrac wydzieline z nosa a potem dopiero podac leki poniwaz antybiotyk zmieni obraz badan i moze nic nie pokazac. Zrobilabym dokladnie to co pisala Ewik,wymaz z nosa i ewentualnie gardla. Nie wiem,ja choruje na zatoki ale z nosa nie leci mi woda tylko ropna wydzielina .Raczej stawialabym ,ze to cos innego chlamydia ,alergia lub tak jak ktos tu pisal skrzywienie przegrody nosowej . Chre zatoki wychodza na RTG ( przynajmniej u mnie widac bylo ,ze mam zawalone ) .

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Śro gru 10, 2008 20:26

A polip był brany pod uwagę?
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

[następna]