Boze Narodzenie 2009. Podziekowania str 15

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 10, 2008 23:06

Antypatyczna pisze:Podniosę!

Podniosę.

Antypatyczna

Od: Czw wrz 07, 2006 9:45

Post » Wto lis 11, 2008 22:50

jestem, musialam zlapac oddech i odpoczac troszke

w tym tygodniu sporzadze liste, przygotuje ja na podstawie rozmowy z tymi kobietami
Mereth, dziewczyna ma ok 25 lat, nie wiem na co choruje, emocjonalnie jest na poziomie dziecka, chociaz wiele rozumie, ladnie zajmowala sie kotkami, dbala o nie, jak cos zauwazyla niepokojacego zaraz mnie informowala
wczoraj ja spotkalam i obiecalam ze dowioze im karme

dziekuje wam za pomoc
Pamiętam :( Migosiu, Okruszko, Masieńko, Maurycy, Sasza [']
Moja Paciunia ['] :(

natur11

Od: Śro sie 23, 2006 22:41

Post » Śro lis 12, 2008 0:00

To czekamy. Ja wyślę razem z meggi 2 paczki, jedną teraz , z ubraniami zimowymi (mam m.in. ładny wełniany płaszcz) i co tam z listy będę miała. może coś dla kotów. Druga w grudniu, bardziej świąteczna.
AnielkaG

Post » Śro lis 12, 2008 11:26

Podniosę!

Antypatyczna

Post » Śro lis 12, 2008 22:46

bylam u staruszki odrobaczyc i odpchlic jej kociaki

podpytalam ja troszke co byloby potrzebne najbardziej, mowi ze przede wszystkim jedzenie, takie podstawowe:
jak maka, cukier, ryz, makaron..
z rzeczy bardziej luksusowych to marzy o mikserze
garnki "jakies tam" ma, ale jeden lub dwa wieksze ze stali nierdzewnej tez moglaby przyjac
ubrania mowi ze tez maja, ale mysle ze czyms cieplym na zime nie pogardza
z lekow to bez recepty kupuje zele przeciwbolowe, pokazala mi ten ktory ma obecnie, bodajze Venozel, o ile dobrze nazwe zapamietalam, ale moze byc tez Naproxen czy inne ktore pomagaja w usmierzeniu bolu nog, stawow..

jak tak sie rozgladlam to wiem ze brakuje im jednej konkretnej rzeczy -lazienki, zamiana parawnu i miski w kacie izby na lazienke, ale tego nie jestesmy w stanie podarowac

gdy juz wychodzilam jej corka powiedziala, ze ja to ciagle zamartwiaja kotki, ich karmienie, ze gdybym mogla stale karme dostarczac to bylaby szczesliwa
pojechalam dzisiaj do tesco i kupilam kilka kg zwyklej marketowej karmy, starczy im na jakis czas

natur11

Post » Czw lis 13, 2008 10:52

Podniosę!

Antypatyczna

Post » Czw lis 13, 2008 13:07

Jolu chcialabym dolozyc kilka groszy do jedzenia dla tych kobiet czy karmy dla kociat czy do czego uznasz za stosowne. Prosze wyslac mi na pw dane do przelewu . Jak to dobrze ze mieszkasz w poblizu i masz dobre serducho .

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Czw lis 13, 2008 17:40

dziekuje wam

jak juz cos zacznie wplywac, zorganizuje jeden post na podumowanie, wplywy i wydatki, skany rachunkow itp
jesli ktos ma ochote przyjechac i poznac te rodzine, zapraszam :)

dzisiaj odwiedzilam ich ponownie, chcialam zobaczyc czy najmniejsza kotka dobrze przeszla odrobaczenie (pierwsze w jej zyciu, przypuszczam ze pierwsze od kilku pokolen w "rodzie" z ktorego pochodzi...)
zawiozlam im trzy 1kg pudelka karmy, ktore kupilam w rossmanie

natur11

Post » Czw lis 13, 2008 19:12

ja musze poczekać z przelewem do 28 listopada...
ObrazekObrazek

mumka27

Od: Pon gru 03, 2007 18:35

Post » Czw lis 13, 2008 19:47

robie male podsumowanie

ale jeszcze musze sie rozejrzec dobrze, sa tam dwa male okienka, typowe dla malych chatek, w sieni jedno dodatkowe, to tylko sien i drugie pomieszczenie spelniajace wszytskie funkcje w domu, sypialni, kuchni i lazienki (parawan w rogu izby)
toaleta to wychodek na tylach domu
do chaty przylepiona jest komorka na opal
jest tez strych nieuzytkowy, na ktorym mieszkaja zwierzeta (rozne!)

na pewno chca jedzenie, jak misalam wszelkie sypkie: maka, cukier, kasza, ryz
w puszkach, pasztety, ryby, moze jakas mielonka...
przetwory? nie wiem, moze robi sama, musze zapytac
z mysla o swietach, moze jakies bakalie? orzechy, rodzynki, to kosztuje nie tak malo

srodki czystosci, te podstawowe, proszek do prania, moze plyn do prania w rekach, plyn do mycia naczyn, papier toaletowy

mala choinka, ok 0,5-1 metra wysokosci (duza absolutnie tam sie nie zmiesci), z wystrojem?
teraz widzialam wpromocje w jakims markecie, to nie bedzie duzy wydatek

dla kotow, poslanka, moga byc uzywane (po zdrowych kotach lub latwe w dezynfekcji!), miski, ale przede wszystkim karma
gdy pare miesiecy temu po raz pierwszy zobaczylam w jakich warunkach zyja tam zwierzeta, gdy zobaczylam koty zawszone, zakleszczone, chore tak, ze jednego cudem wyratowalismy, w miskach mialy chleb rozmoczony w reszcie zupy
makabra

od tego czasu sporo sie zmienilo, karme dowoze, w miare mozliwosci regularnie
zabieram koty do weta, sterylizuje kotki, zabralam wszystkie kocieta

latem bieda byla mniej widoczna, teraz widze ze jest naprawde kiepsko :(

natur11

Post » Czw lis 13, 2008 19:57

Jolu ja wyślę mikser (kupię nowy) tylko nie wiem czy ma tez mieć końcówkę do miksowania, czy starczy taka do ubijania? Trochę ubrań, jakieś kosmetyki, jedzenie dla kotów (chyba suche, bo puszki ciężkie) , bakalie...no może coś mi jeszcze przyjdzie do głowy
AnielkaG

Post » Czw lis 13, 2008 21:06

.
Ostatnio edytowano Wto lut 14, 2012 17:38 przez Bonia7, łącznie edytowano 1 raz

Bonia7

Od: Sob lip 05, 2008 15:30

Post » Czw lis 13, 2008 23:02

AnielkaG, dziekuje :D
zobacz jaka jest roznica w cenie, moze warto juz taki z kilkoma funkcjami kupic, ale zrob jak uwazasz
nie wysylaj nic narazie, bo moze uda sie za darmo to przywiezc :)

Bonia7 pisze:Czy ten transport z Warszawy jest jeszcze aktualny czy nie bardzo?

jesli chodzi o transport, to dzisiaj sie dwiedzialam, ze pierwsza okazja moglaby byc juz jutro, wiem ze to malo czasu...
jednak za jakis czas, albo za tydzien, albo za dwa znowu bedzie transport w moje strony, bede was informowala, bo dzisiaj nie potrafie powiedziec w ktory weekend to na pewno bedzie

natur11

Post » Pt lis 14, 2008 20:06

jestem juz, ja zwykle wieczorami i noca mam czas na internet, wiec nie denerwujcie sie ze nic nie pisze w ciagu dnia

dzisiaj wybralam sie na pogawedke do tych kobiet
zrobilam notatki, wypunktuje wiec co by sie przydalo najbardziej
(wlacznie z tym o czym pisalam juz powyzej)

podsumowujac:

- jedzienie wszelakie:
produkty sypkie, jak cukier, maka, kasza, ryz...
konsewy: pasztety, ryby...
przetwory: dzemy, powidla, miod
gotowe potrawki w sloikach: sosy czy obiady typu Lowicz, uncle bens (spaghetii itp)
przyprawy podstawowe
herbata zwykla, mieta i uspakajajace - melisa
kawa

- do domu
koldra
koce
posciel
moze byc firana i zaslona (2 male okienka, maja karnisz dluzszy o dlugosci ok 2m, wysokosc pomieszczenia jest mala, max 2 m)
mikser!
dziewczyna marzy o magnetofonie na cd, ma juz jeden ale odtwarza tylko kasety, pytalam o plyty, jakiej muzyki slucha, powiedziala szczerze ze plyty ma-dostaje z gazet , slucha kolend (!) i inne, nie ma jednej ulubionej
sa bardzo wierzace, na scianie wisza religijne obrazki

pojemniki na sypka zywnosc/karme mile widziane

maja pralke "franie", ktora od jakiegos czasu wkreca rzeczy, musza bardzo pilnowac podczas prania by nie niszczyla rzeczy, moze ktos ma nie duza pralke tego typu na zbyciu?
automat raczej sie nie nadaje, odplyw ktory maja zrobiony jest to zwykla rura z ujsciem do dziury w ziemi, moze nie pomiescic wody ktora zrzuca automat

wirowki brak, byla ale padla

czajnik elektryczny, nowy, kupiony 2dni temu bo poprzedni sie zepsul

telewizor maja, ok 17/19 calowy, obraz w nim kiepski, moze to wina anteny?

kosmetyki podstawowe, szampon, krem do twarzy

chemia gospodarcza, podstawowa, proszek/plyn do frani/prania recznego, do plukania, plyn do naczyn

corka uczeszcza do osrodka wychowawczego dla niepelnosprawnych, tam potrzebne sa artykuly szkolne, farby, dlugopisy, flamastry, zeszyty (chce zeszyt z kotkiem :love: )

ubrania
starsza kobieta, wzrost ok 150cm, drobna, rozmiar ok 38, stopa 37
corka, wzrost ok 156-160, drobna jednak w okolicy talii zaokraglona, spodnie ktore mi pokazala mialy 30cali w pasie, stopa 36
przyjma cieple ubrania, buty, kalosze rowniez

leki
dziewczyna ma astme i padaczke
leki padaczkowe sa na recepte, przysluguja jej bezplatne
kupujae inhalatory (Beclazone 100, Flixotide...)
kobieta ma przelekle zapalenie spojowek, ma masci i krople do oczu lagodzace podraznienie, swietlik , Xalatan
ma zylaki, wiec wszelakie masci przeciwbolowe na bolace miejsca (venozel, naproxen itp)
przeciwbolowo rowniez Apo-naproxen, wymieniala tez biseptol (myslalam ze to wycofane)

cokolwiek dla dziewczyny, jakas torebeczka, bibelocik, jakis drobiazg z bizuterii, blyszczyk, perfumka, ladna ramka na zdjecia (obiecalam jej zrobic zdjecie z kotkami i wywolac), kalendarz na sciane
mala choinka do 1m wysokosci, ze swiatelkami i bombkami

moze choc troszke z tej listy uda sie im dostarczyc

dziewczyna kocha zwierzeta, jest bardzo oddana swoim kotkom, dba o nie, jak byly chore zakraplala kilka razy ich oczka

czekam na odpowiedz od kierowniczki osrodka wychowawczego, ma mi podpowiedziec co ona zauwazyla, co by sie najbardziej przydalo dla tych kobiet

i zdjecia ktore robilam dzisiaj i dwa dni temu

dziewczyna ze swoja mala ulubienica
(fragment pieca w tle)

Obrazek

i dzidzia sama na poscielach

Obrazek

starszy kocurek - Kropek

Obrazek

natur11