Bajka, dziękuję za odpowiedź.
Ja oddam swój głos na Łódzki Oddział Fundacji For Animals, która w Łodzi działa rękami annskr.
Ania stosunkowo mało udziela się na forum. Prowadzi swoje dwa główne wątki:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=72736&highlight=
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=3307156#3307156 ten jest w moim podpisie.
Cały swój czas oddała kotom. Sama łapie kotki i wozi na sterylki, stanowi też bardzo sprawne wsparcie logistyczne dla wielu karmicielek, z którymi współpracuje. Ma na swoim koncie bardzo wiele kocich gniazd: na działkach, łódzkich podwórkach. Anka właściwie oddała tej działalności cały swój pozazawodowy czas, a wiem, że nierzadko praca zawodowa musi ustąpić obowiązkom kocim. Prowadzi już małe sterylkowe przedsiębiorstwo, w którym bardzo sprawnie pracuje sama i zarządza rzeszą współpracowników.
Druga rzecz, która każe mi podziwiać Anię, to jej absolutna gotowość niesienia pomocy innym osobom. Nie robi nic za kogoś, ale wskazuje drogi załatwienia spraw, radzenia sobie. Zawsze otwarta, zawsze bardzo chętna na przekazywanie własnych doświadczeń. Gdyby przesledzić jej działalność na forum, to niewiele jest łódzkich wątków pomocowych, w których nie nie stara się pomóc.
I bardzo wspiera, gdy innym sił albo cierpliwości nie wystarcza. Kiedy pożaliłam się Ani, że czuję się kompletnie bezradna wobec kompletnej
nieruchawki karmicieli, sama dzwoni i dopytuje, jak sprawy idą. Gotowa była również pojechać tam ze mną i pomóc w uaktywnianiu karmicieli. Na szczęście na razie nie trzeba było.
Anka sterylizuje kotki wtedy, gdy pieniądze są i wtedy, gdy w lecznicach dług, a konto puste. Wiem, że w skrajnych przypadkach przeznacza na to swoje własne pieniądze. Bo kotki najważniejsze.
Wiem też, choć to są sprawy, o których dowiaduję się zupełnie przypadkowo, że Ania jako Ania (czyli pozafundacyjnie) każdego miesiąca wspiera osoby w całej Polsce finansowo. Ale, że to napisałam, Ania pewnie skróci mnie o głowę
Na liście kandydatów jest wiele osób, którym pomoc bezwzględnie się należy. Choćby Jopop, której zakres działalności mnie powala. Ale trzeba było wybrać jedną kandydaturę i musiałam przyjąć kryteria. Tym razem zdecydował lokalny patriotyzm.