Sabinki 2 - Bialas - superalergik :-(

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 06, 2003 9:55

Jejku, jak ja uwielbiam grubaski. Biała jest pięknością. Czarna też .
Lucyna i moje kotki
Obrazek

lulek

Od: Pt sie 30, 2002 10:07

Post » Czw lis 06, 2003 19:36

Biala piknela w trakcie jedzenia :-( i zwiala. Ale na szczescie to juz bylo jak konczyla... Mam nadzieje, ze kropelki zadzialaja.

Schowala sie potem w domku, ktorego kiedys uzywala Czarna. Ale dawno juz tam nie byla, wiec Bialas zdobyla kolejny bastion ;-)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Sob lis 29, 2003 10:03

Jak wiadomo klopoty chodza stadami... bo niby dlaczego nie?

Wyniki Czarnej po specjalnym badaniu nie nastroily mnie pozytywnie niestety... jest podejrzewana o chorobe autoagresywna, a moze autoimmunologiczna? (Jest w ogole cos takiego?). Jak teraz leczenie nie pomoze zalecone to bedzie trzeba jej wyrwac zabki :-( Bardzo mnie to martwi.

TZtowi grozi operacja kolana, co mi doklada dodatkowo.

A wczoraj u Bialej odkrylismy jakiegos cosia pod skora. Jak tylko sie wystarczajaco obudze lece do weta, niestety pani Beata dostepna dopiero w poniedzialek. :-(

Ja sie zastrzele po prostu...

zuza

Post » Sob lis 29, 2003 10:10

Biedaki... :(
A samym ewentualnym wyrwaniem ząbków się nie martw - nie powinno to kici sprawić wększego problemu.

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Sob lis 29, 2003 10:14

Zuza znam ten bol kiedy sie wszystko jest laskawe nawarstwiac. Szlag moze czlowieka trafic :evil:
Jednak jakos sie w koncu uklada. Lunek tez ma guzek podskorny. Jak go odkrylam bylam przerazona- wiadomo, guzek to moze byc rak, Lunka za bardzo operowac nie mozna (bo nerki).....

Wet powiedzial jednak, ze to prawdopodobnie tylko jakis tluszczak- podobno bardzo czesty u psow, rzadszy u kotow ale nic nadzwyczajnego....

Wprawdzie nie mogl wykluczyc ze to jednak cos powaznego (!) sie okaze, ale na razie mam nie martwic sie zanadto i tylko sprawdzac, czy to cos sie nie powieksza.

U twojej kotki pewnie okaze sie cos podobnego. Bedzie ok, zobaczysz :)
Trzymam kciuki i miziaki dla Sabinek Dwoch
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Sob lis 29, 2003 10:15

Wszystkie???? 8O 8O

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Sob lis 29, 2003 10:16

Wyrwanie to wyrwanie... mowi sie trudno... ale niebezpieczenstwo narkozy w jej przypadku :-(

zuza

Post » Sob lis 29, 2003 13:38

:( Trzymam kciuki, żeby było jak najlepiej

Ofelia

Od: Wto lut 05, 2002 17:16

Post » Sob lis 29, 2003 13:40

Mocno ściskam za Sabinki (i TŻtowe kolano też!) :ok:

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Sob lis 29, 2003 17:31

Zuza - choroba autoagresywna to dokladnie to samo co choroba autoimmunologiczna. Jest to rodzaj alergii - tyle ze organizm atakuje nie jakis czynnik z zewnatrz ale wlasne tkanki.

Istnieja choroby autoagresywne dotyczace dziasel - potwierdza sie je badaniem wycinka dziasla. Jesli to wlasnie taka przypadlosc jest przyczyna - wtedy mozna znalezc w zmienionych tkankach pewne charakterystyczne "twory". Ponadto mozna zrobic badanie krwi - jesli to jakas choroba z serii eozynofilowych (najczestszy rodzaj zmian autoagresywnych) - wtedy skoczy w gore poziom granulocytow kwasochlonnych (eozynofili).

Leczy sie toto najczesciej sterydami... Zdarza sie ze po porzadnym wygaszeniu choroby - ta znika i wiecej sie nie pojawia. Tym bardziej ze przewaznie do wywolania tego typu choroby potrzeby jest jakis alergen z zewnatrz - rozpoczyna sie reakcja, organizmowi odbija, atakuje sam siebie - a potem nie moze juz przestac. Jak sie to przerwie - to czesto na dobre.

Jesli zmiany na dziaslach sa glebokie i rozlegle lub nie mozna stosowac sterydow - wtedy faktycznie najlepiej zeby wyrwac - bo one i tak wypadna z zainfekowanych stale dziasel a do tego czasu beda pogarszac sprawe. Jednak samo wyrwanie ich choroby nie wyeliminuje... Po prostu stany zapalne w otwartych torebkach dookola zebow, psucie sie korzeni - to pogarsza sprawe. Po wyrwaniu zebow najczesciej nastepuje duza poprawa - jesli zeby sa juz w zlym stanie. Ale stan zapalny wywolany autoagresja moze sie toczyc dalej...
Trzeba by pomyslec o zastosowaniu jakiegos leku oszczedzajacego nerki ale skutecznego w takim przypadku.

No ale przede wszystkim - musicie sie upewnic ze to wlasnie jest przyczyna...

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob lis 29, 2003 18:45

zuza :roll: nie ma jak czlowikowi wszystko na raz na glowe ...
3mam kciuki za sabinki i za Was dwunogów tez
8 kocich ogonów i spółka (z.b.o.o.)

eve69

Od: Pt sie 23, 2002 15:09

Post » Sob lis 29, 2003 18:51

lulek pisze:Jejku, jak ja uwielbiam grubaski. Biała jest pięknością. Czarna też .

To i Marę byś pokochała - 4,6 kg.

Zuzo, mizianki dla kociczek! TŻ-towi, jak mu się już polepszy, mój sensei zaleca glukozaminę. Właśnie się sam wyciągnął z podobnej kontuzji. A ja polecam delikatnie i bez obciążenia rowerek treningowy....
...

Padme

Od: Pon lut 04, 2002 15:32

Post » Sob lis 29, 2003 19:45

Bialej jest gorzej :-(
Pojechalam tu do wetki, ktora mi jeszcze nie "podpadla". Niestety do wetow polecanych nie udalo mi sie dotrzec. Dostala antybiotyk, po ktorym sie czuje okropnie. Chodzi jakby ja kazdy miesien bolal... ja chyba osiwieje...

Blue - choroba ta wlasnie wyszla po specjalnym badaniu krwi. Czyli wynika, ze mam alergika na maksa. Lekarze powiedzieli, ze takiej krwi to oni jeszcze nie widzieli. Wcale mi nie zalezy na tym, zeby Czarna byla taka wyjatkowa :-(

Zobaczymy jaki bedzie efekt kuracji. Chwilowo stan Bialej mnie wytraca z rownowagi :-(

zuza

Post » Sob lis 29, 2003 20:02

A moze te jej chore nerki to tez wynik takiej choroby?
One (te choroby) sie czasem uogolniaja - czyli atakuja kilka narzadow na raz.
Nasza Malutka ma wlasnie taka postac tej przypadlosci.
Jej pomogl bodziec stresowy, nie dawalismy jej zadnych lekow bo bylo tak zle ze w sumie nie bylo co dawac - na dodatek watroba tez byla zaatakowana, silna kuracja sterydami odpadala. Okazalo sie ze stres zwiazany z jazda do Lublina i operacja - bardzo rozlegla ale jedynie diagnostyczna - spowodowaly zatrzymanie sie choroby i w duzym stopniu cofniecie sie objawow. Malutka - mimo iz gdy uslyszalam co znaleziono w jej brzuchu to prawie umarlam - jest zupelnie - na oko - zdrowym kotem :)

Taka to dziwaczna przypadlosc...

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob lis 29, 2003 20:10

Masz racje oczywiscie. Nerki moga byc wynikiem tej choroby, a nie przyczyna zapalenia dziaslel jak myslalysmy.
Zobaczymy co bedzie po kuracji.

Oglupiala juz jestem kompletnie. Mam dosyc tych stad! I jeszcze teraz ten Bialas taki biedny straszliwie... nie wiem co robic :-( Jesli do nocy sie jej nie poprawi to moge tylko pojechac do tej samej kliniki, w ktorej bylam :-(

zuza

[poprzednia][następna]