Tiger_ pisze:Czytam rozliczenie wydatków na Sfinksa i oczom nie wierzę ....
Pozwoliłam sobie zrobić pewne podsumowania .......
Wydatki na Sfinksa wg faktur i wpłat przez 2,5 miesiąca (od połowy sierpnia do końca października) wyniosły :
1965,67 zł
Ponieważ to FAN przejęło pod opiekę ode mnie Sfinksia (za co będę im wdzięczna do końca życia ) zwróciłam do najpierw do CoToMa o wyjaśnienie przyczyn tak wysokich kosztów.
CoToMa niestety nie potrafiła mi udzielić dokładnych informacji , ponieważ nie otrzymała do tej pory żadnych wyników badań Sfinksa , ani żadnej specyfikacji faktur od AniG-R.
Jestem bardzo zaskoczona , bo przy otrzymywaniu faktur w takich wysokościach opisanych tylko jako "usługa weterynaryjna " domagałabym się szczegółów.
Wystarczy przeanalizować :
CoToMa pisze:
Faktury od Anny :
160 zł - usługa wet., kot Sfinks (3.09.2008)
150 zł - usługa wet., kot Sfinks (7.09.2008)
165 zł - usługa wet., kot Sfinks (8.09.2008)
130 zł - usługa wet., kot Sfinks, bad. laborat., EKG, USG (24.09.2008)
203 zł - usługa weterynaryjna (wyst.15.10.2008)
214 zł - usługa weterynaryjna, kot sfinks, zabieg + leki (wyst. 27.10.2008)
( połączyłam wszystkie faktury za usługi weterynaryjne)
co daje kwotę 1022 zł Rozumiem , że są to faktury za zabiegi i badania jakie przeszedł Sfinks w Krakowie , u AniG-R od dnia 3 września do dnia 27 października.
Faktury powinny być opisywane na bieżaco , zabiegi konsultowane ZAWSZE z CoToMa , jak także CoToMa powinna być informowana o każdorazowych kosztach proponowanego zabiegu.
Z tego co wiem, AniaG-R bez konsultacji , po prostu wysyła faktury do zapłacenia przez fundację.
Przejdę teraz do sprawy kosztów wyżywienia Sfinksa , które , tak jak zresztą sama AniaG-R napisła kilka pstów wcześniej, wynoszą 320 zł miesięcznie i są to koszty , z tego co zrozumiłałam , za same saszetki i tacki odpowiednio- Animondy Integra Protect oraz Hillsa k/d
I tu nasuwa mi się kolejne pytanie:
Sfinks ma chore nerki ? (z wyników , które AniaG-R wysłała w końcu wczoraj na PW CoToMa , a które to wkleiła powyżej wynika , że tak)
Ale tak naprawdę nie było o tym wcześniej ani słowa. Jest to dla mnie co najmniej dziwne , bo można pominąc wyniki robione przeze mnie w Lublinie (chodzi o parametry nerkowe oczywiście ) , które to Sfinks miał jak najbardziej w normie , ale już zdecydowanie nie można pominąć wyników , które były robione przez Fundację , JEDEN dzień przed wyjazdem do Sfinksa do AniG-R (Aniu G-R , masz te wyniki u siebie , bo one przyjechały ze Sfinksem , ale wklejam je tutaj - poprosiłam o nie CoToMa)
"Wykonano morfologię krwi.
Laboratorium:
MCV(ŚOK): 51,00
MCH(ŚMH): 16,30
MCHC(ŚSH): 32,10
Erytrocyty: 5,02 mln/mm3
Hematokryt: 25,50 %
Hemoglobina: 8,20 g/dl
Leukocyty: 51,10 tys./mm3
Trombocyty: 572,00 tys./mm3
Neutrofile segmentowate: 78,50 %
Limfocyty: 14,40 %
Monocyty: 7,10 %
Wykonano biochemię krwi.
ALT (GPT): 19,00
AST (GOT): 20,00
Białko całkowite: 8,30 g/dl
Glukoza: 530,00 mg/dl
Kreatynina: 1,30 mg/dl
Mocznik: 36,00 mg/dl
Uwagi: lipaza 2249 "
I nagle pojawiają się we wrześniu faktury za kilogramy karmy nerkowej dla Sfinksa.
Fundacja płaci za te faktury , bo ufa AniG-R , ale jak można żądać zapłat za faktury nie dokumentując wyników i zabiegów ?!
Przepraszam za szczerość , ale nie znoszę owijać w bawełenę.
Ale te wyniki , które wczoraj wysłała AniaG-R do CoToMa , mogą być każdego. Wyniki powinny być zeskanowane i przesyłane od razu po wykonaniu.
16sierpnia - dzień przed wyjazdem Sfinksa CoToMa napisała w tym wątku :
CoToMa pisze:
Jedziemy jutro do Krakowa
Wyniki nerkowe i wątrobowe są w porządku. Amylaza nadal bardzo podwyższona. Leukocytoza może być związana z zapaleniem trzustki.
Białko całkowite w normie. Sfinksio dostał kroplówkę, Combivit i Catosal.
Apatyt znowu mu wrócił.
I najważniejsza wiadomość. Cukier dzisiaj miał ponad 300!!!
A Ania G-R wysyła następujące faktury za karmę nerkową (saszetki i tacki):
Anna G-R pisze:80 zł - integra protect nieren 20 szt (wyst. 26.09.2008)
48 zł – saszetki hills k/d 12 szt (wyst. 30.09.2008)
80 zł - integra protect nieren 20 szt (wyst. 8.10.2008)
Już pomijam fakt wielokrotnych badań nerkowych Sfinksa , które zawsze były w normie , ale zakupienie 52 sztuk saszetek karmy nerkowej w ciągu dwóch tygodni , podczas, gdy koty nerkowe jedzą jedną saszetkę dzieloną na trzy porcje ?! Dodam jeszcze , że w krak-vecie tacka kosztuje 3,79 , a tutaj znajomy sklep liczy po 4 zł ?!
Ania G-R twierdzi , że to też dlatego , że Sfinks nie chce jeśc suchej karmy ...
U mnie jadł , u Andy jadł , w fundacji jadł suchą karmę.
I jeszcze coś ....
Sfinks miał chorą trzustkę , bardzo chorą. Tymczasem o trzustce ani słowa o badaniach trzustki i wynikach , - ani słowa ...
Przez to , że AniaG-R na bieżąco nie informowałą o wszystkich wykonanch zabiegach , badaniaich oraz podawanych lekach powstało mnóstwo niejasności .... , które trzeba wyjaśnić ...
Anna G-R ADOPTOWAŁA Sfinksa ......fundacja miała POMAGAĆ w finansowaniu jego leczenia , z pieniędzy , które otrzyma od chcących pomóc Sfinksiowi forumowiczów ...
Ponieważ informacje na temat Sfinksa był bardzo skąpe , bo
Ania G-R odzywała się tylko kilkuzdaniowo na forum , odpowiadając lakonicznie na pytania, forumowicze zapomnieli o Sfinksie .......A Ania G-R nie musiała się wysilać i pisać na bieżąco o kocie i prosić o wsparcie , bo beztrosko wysyła faktury do fundacji na kolosalne kwoty ...
Wiem , że Sfinks potrzebuje leczenia ..... że potrzebował zabiegu czyszczenia i usuwania ząbków oraz usunięcia śrutu ....ale o tym wszystkim trzeba było pisać przed zabiegiem i zbierać na niego pieniążki tu , na forum ....
A nie po wszystkim po prostu wysyłałaś faktury do fundacji ......
Fundacja NIE MOŻE finansować kota , który został od niej zaadoptowany , a na którego nie ma wpłat ( a nie wpłat na Sfinksa na konto fundacji od miesiąca żadnych )
Skąd więc ma wziąć pieniądze na zapłacenie kolejnych faktur , które wysłała AnnaG-R teraz , a które opiewają na kwotę 625 zł ? :
CoToMa pisze:
Przed weekendem przyszły faktury do zapłaty:
203 zł - usługa weterynaryjna (wyst.15.10.2008)
214 zł - usługa weterynaryjna, kot sfinks, zabieg + leki (wyst. 27.10.2008)
80 zł - integra protect nieren 20 szt (wyst. 26.09.2008)
48 zł – saszetki hills k/d 12 szt (wyst. 30.09.2008)
80 zł - integra protect nieren 20 szt (wyst. 8.10.2008)
Na zakończenie dodam jeszcze , że fundacja FAN ma ok 100 zwierzaków pod swoją opieką na utrzymaniu .....które także wymagają leczenia i pożywienia ......
Edit: poprawiłam cytaty