Na początku odpowiadam na pytania: Fiołek ma 8 lat jest persem skrzyżowanym ze żbikiem. Dostaje codziennie kroplówkę: 150 ml Ringera,50 ml. duphalyte, catosal i co 2 dni 1ml ornipuralu, oprócz tego dostaje metoclopramid, coclonaminę i baytril-cld.
Wyniki badań z poniedziałku, kiedy był w b. kiepskim stanie:
KREW
leukocyty 17,6
erytrocyty 12,4
Hemoglobina 9,9
Hematokryt 0,5
MCV 40
MCHC 19,7
Płytki krwi 511
Krwinki białe: segmentowane 95, limfocyty 5
krwinki czerwone bez zmian
AspAT 87
AIAT 51
ALP 40
Glukoza 117
kreatynina 2
Mocznik 114,9
białko całkowite 81
Albumina 37
Sód 148
Potas 4,5
MOCZ:
gęstość względna 1,028
barwa brunatna
dość mętny
odczyn słabo kwaśny
białko 4,8
glukoza(-)
ketony(-)
barwniki krwi(++++)
Urobilinogen w normie
osad obfity, ciemny, st
nabłonki wielokątne nieliczne, nabł okrągłe pojedyncze
leukocyty5-6
erytrocyty zaleg. gęsto pole w większościzmienione, wyługowane
wałeczki brak
kryształy brak
flora bakteryjna dość obfita
Dzisiaj byliśmy na kolejnej kroplówie i zastrzykach. Ponieważ mąż rabotajet od 7 rano, a ja mam do dyspozycji nogi i autobusy i muszę ciągać ze sobą 4 letniego synka, chwilowo leczymy się w klinice na Dereniowej (blisko), oczywiście wg wskazań wetów z Kosiarzy. Pani wet zwróciła uwagę na to, że taki mocz z nocy, który stał kilka godzin(taką próbkę daliśmy w poniedziałek, bo innej nie było, kot sikał raz dziennie) może być niedobry. Dzis udało się złapać świeżutki mocz Fioła, a po 20 będą wyniki badań. Fioł coś tak od czasu do czasu skubie, wybrał chrupki dla kastratów i popija, nie pije jakiś strasznych ilości, ale pije. I to co zauważyłam przy pobieraniu próbki moczu, sik ma obfity i o silnym strumieniu. Niestety w dalszym ciągu jest z krwią.
Pozdrawiam wszystkich
Ania