Szczepionka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 13, 2008 22:17

Jana pisze:....
Nie ma piątki, jest czwórka i czwórka z białaczką (dopisek Lv-K).

Według strony, która podałem - jest.
Żubr stawia się czasem, ale czemu Jana? :wink:

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon paź 13, 2008 22:18 Re: Szczepionka

dalia pisze:
Mariusz73 pisze:[
Czy to byłp pierwsze szczepienie? Jeśli nie i poprzednie było w ciągu 2 lat wstecz - odpuść. Jeśli tak, zmień weta i jego pytaj. Nie szczep Fel-O-Vaxem, raczej Tricatem.
Który wet takie szczepionki zapodaje?

Pierwsze szczepienie było zrobione rok temu. Teraz byłem w Poznaniu na Mieszka I

jeśli moge poradzic to zmień lecznicę, ta na Mieszka cieszy się bardzo złą opinią.
Zapytalabym na twoim miejscu innego weterynarza.[/quote]

I ja sie dołaczam do tej sugestii. Najlepiej wejdz na wątek wetów polecanych w Poznaniu. Na pewno znajdziesz dobrego weta w swojej okolicy. Skonsultuj sie z wybranym wetem.
Mnie osobiscie na Mieszka nic dobrego nie spotkało dlatego omijam ich daleki łukiem. Dzisiaj nawet na rtg jechałam przez pól miasta chociaz do nich mam rzut beretem, bo obiecałam sobie ze noga moja i zadnego z moich kotów tam nie postanie. A to co napisałes utwierdza mnie tylko w tym przekonaniu.
Badaj kota regularnie. Kot Ci nie powie, że źle się czuje, a kiedy zauważysz może być za późno...
Obrazek

Karotka

Od: Pon maja 14, 2007 12:03

Post » Pon paź 13, 2008 22:18

PcimOlki pisze:

Opóźnienie masz, kopiuję z poprzedniej strony
Jana pisze:
catani pisze:
Jana pisze:Nie ma piątki, jest czwórka i czwórka z białaczką (dopisek Lv-K).

jest 5 i ta jest z bialaczka, 4 jest bez.
wlasnie mam przed nosem leksykon lekow wet 8)

Fel-O-Vax LvK IV Cat Vaccine Feline Leukemia-Rhinotracheitis-Calici-Panleukopenia-Chlamydia Psittaci Cat Vaccine Killed Virus and Chlamydia For the vaccination of healthy cats 8 to 10 weeks of age or older as an aid in the prevention of diseases caused by feline leukemia, rhinotracheitis, calici, panleukopenia viruses and feline Chlamydia psittaci

Kiedyś piątki nie było, tylko czwórka z białaczką, j.w.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pon paź 13, 2008 22:22

Jana pisze:
PcimOlki pisze:

Opóźnienie masz, kopiuję z poprzedniej strony
Jana pisze:
catani pisze:
Jana pisze:Nie ma piątki, jest czwórka i czwórka z białaczką (dopisek Lv-K).

jest 5 i ta jest z bialaczka, 4 jest bez.
wlasnie mam przed nosem leksykon lekow wet 8)

Fel-O-Vax LvK IV Cat Vaccine Feline Leukemia-Rhinotracheitis-Calici-Panleukopenia-Chlamydia Psittaci Cat Vaccine Killed Virus and Chlamydia For the vaccination of healthy cats 8 to 10 weeks of age or older as an aid in the prevention of diseases caused by feline leukemia, rhinotracheitis, calici, panleukopenia viruses and feline Chlamydia psittaci

Kiedyś piątki nie było, tylko czwórka z białaczką, j.w.

Co było a nie jest...

PcimOlki

Post » Pon paź 13, 2008 22:23

PcimOlki pisze: Co było a nie jest...

Jest Fel-O-Vax IV Lvk z białaczką. Taką, przeterminowaną szczepionką zaszczepiono kota autora wątku.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pon paź 13, 2008 22:23

Nie szczep futra wcześniej niż za rok, Nie ma potrzeby - jest ryzyko przyczynienia się do PNN.

PcimOlki

Post » Pon paź 13, 2008 22:25

Jana pisze:
PcimOlki pisze: Co było a nie jest...

Jest Fel-O-Vax IV Lvk z białaczką. Taką, przeterminowaną szczepionką zaszczepiono kota autora wątku.

Ok. Przyjąłem do wiadomości.

PcimOlki

Post » Wto paź 28, 2008 16:15

Tak jakoś wpadłam na ten wątek, poczytałam i jest jedna rzecz, o której należy powiedzieć, mianowicie - w chwili obecnej nie ma informacji o tym, czy szczepienie przeciwko białaczce działa dłużej niż rok, dlatego zaleca się szczepienie przeciwko tej chorobie powtarzać co roku.
Jeśli szczepionka jest nieskuteczna z powodu swej starości, to kot może nie być należycie zabezpieczony przed białaczką, jeśli jest kotem wychodzącym.

Nie wiem, jak z ryzykiem dotyczącym PNN, jeśli szczepionka nie działa, nie daje żadnych efektów - ani pozytywnych, ani negatywnych. Skoro nie działa, to moze ryzyko się nie zwiększa?

Natomiast przerzuciłabym się na szczepionkę Prevax z białaczką - nie zawiera adiuwantów, dzięki czemu ryzyko wystąpienia mięsaka poszczepiennego jest zminimalizowane. Dodatkowo chyba zawiera żywe wirusy.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Wto paź 28, 2008 16:37

Tinka07 pisze:Tricat lub vorcat jest bez adjuwantów, i to jeszcze bardziej przekonuje do tej szczepionki, jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Fel-O-Vax zawiera adiuwant do 1,0 ml.

Czy masz na myśli Forcat?
Niedawno szczepiliśmy tym maluchy; reakcji poszczepiennej - zero.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Wto paź 28, 2008 17:07

Galla, a czy w przeterminowanej szczepionce nie wytwarzaja sie jakies toksyny? Szczegolnie przeterminiwanej o kilka miesiecy?
Kiedys mi sie obilo, ze wlasnie z tego powodu nie mozna stosowac przeterminowanych lekow, nie ze nie zadzialaja, tylko ze mozna sie zatruc.

Ja bym chyba zazadala zwrotu kosztow tego szczepienia.

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto paź 28, 2008 17:51

Kazia pisze:Galla, a czy w przeterminowanej szczepionce nie wytwarzaja sie jakies toksyny? Szczegolnie przeterminiwanej o kilka miesiecy?
Kiedys mi sie obilo, ze wlasnie z tego powodu nie mozna stosowac przeterminowanych lekow, nie ze nie zadzialaja, tylko ze mozna sie zatruc.

A tego to już nie wiem :(
Nie wiem, jaka jest możliwość wytworzenia toksyn z zabitych wirusów, pozostających w sterylnym roztworze. W przypadku substancji chemicznych może dojść do rozkładu z wytworzeniem szkodliwych produktów rozkładu, ale czy to jest możliwe w przypadku szczepionek - nie wiem :(
Ale wiem, że gdyby mi zaszczepiono kota szczepionką przeterminowaną półtora roku, to bym chyba lecznicę rozniosła. Jeden dzień, tydzień - jestem w stanie przełknąć, choć też nie powinno tak być. Ale tyle miesięcy?
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Wto paź 28, 2008 17:52

Kazia pisze:Galla, a czy w przeterminowanej szczepionce nie wytwarzaja sie jakies toksyny? Szczegolnie przeterminiwanej o kilka miesiecy?

Dziwne, że pytasz. Należy założyć, że tak.
Kazia pisze:Kiedys mi sie obilo, ze wlasnie z tego powodu nie mozna stosowac przeterminowanych lekow, nie ze nie zadzialaja, tylko ze mozna sie zatruc.

Jeżeli, nie zadziałają, a mogą niezadziałać, jaki widzisz cel ich stosowania?

Dla mnie zasada jest prosta.
Przeterminowane: w kubeł.
Niewłaściwie przechowywane: w kubeł.

Mam nawet 2szt. F-o-V III, ale w międzyczasie lodówka mi padła.

PcimOlki

Post » Wto paź 28, 2008 19:27

PcimOlki pisze:

Kazia pisze:Kiedys mi sie obilo, ze wlasnie z tego powodu nie mozna stosowac przeterminowanych lekow, nie ze nie zadzialaja, tylko ze mozna sie zatruc.

Pytam, zeby sie dowiedziec :)
Nie widze celu stosowania przeterminowanych lekow.
Pytam teoretycznie.

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto paź 28, 2008 20:38

Kazia pisze:
PcimOlki pisze:

Pytam, zeby sie dowiedziec :)
Nie widze celu stosowania przeterminowanych lekow.
Pytam teoretycznie.

Pewne teorie nie powinny być upubliczniane. Jakiś inteligentny-inaczej, doczyta, że nie szkodliwe, wyduma, że może zadziałać, kupi, za ułamek ceny i wiesz....co się będę rozwijał.
->
Pytanie:
Jak się spali żarówka w łazience, czy można podczas kąpieli postawić sobie lamkę nocną na krawędzi wanny, zasilaną przedłużaczem z pokoju.
Odpowiedź:
W pewnych warunkach można.

Zaryzykujesz?
(Ja wiem w jakich warunkach odważyłbym się na to)

PcimOlki

Post » Wto paź 28, 2008 21:05

Mariusz73 pisze:Tak, mial wykonany test na białaczkę. Był ujemny. Zdecydowałem się na ten rodzaj szczepienia, gdyż jednego straciłem - własnie przez białaczkę. Czytałem różne opinie na temat skuteczności szczepienia przeciw tej chorobie, jednak chciałem spać spokojnie i wiedzieć, że maksymalnie go zabezpeczyłem.

mariusz

Przykro z powodu Twojego poprzedniego kotka. :(

Rozumiem, że kot, o którym piszesz, jest wychodzący? Bo jeśli nie, to nie ma żadnego ryzyka zarażenia się białaczką.

Galla, PcimOlki, czy są już wiarygodne dane odnośnie wpływu częstych szczepień na rozwój PNN? Sama jakiś czas temu czytałam na stronie Vetserwisu o prowadzonych w tej materii badaniach i wyniki miały być znane chyba w 2007. :roll: Jest to już gdzieś opublikowane?

aniaposz

Od: Pt maja 25, 2007 8:41

[poprzednia][następna]