K-ów,zdrowy kocur do uśpienia,teraz w Krakvecie, co dalej??

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 01, 2008 11:19

szkoda, ze ten watek rozpoczyna sie od pp :(
ObrazekObrazek Obrazek

Adrianapl

Od: Śro kwi 18, 2007 7:41

Post » Śro paź 01, 2008 11:45

Serniczek pisze:jestem!!!!Fundusz Puchatek pomoże (skromniutko ale pomoże)

Serniczku, jak zwykle jesteś na posterunku! Bardzo dziękuję :1luvu:
Już rozmawiałam z wetem na temat zakupu surowicy i pierwszego szczepienia tych kociaków, które juz tam są. Natomiast mam nadzieję, że kierownik zorganizuje przetarg na kolejna partię aby każdy wchodzący kociak dostawał swoja dawkę

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Śro paź 01, 2008 11:55

Puchatki są zawsze kochane.
Obrazek Amelki już nie ma...

Miuti

Od: Pt lis 30, 2007 12:03

Post » Śro paź 01, 2008 11:59

Witam sie w kolejnej czesci
zycze powodzenia .... oby sie udalo z ta surowica
zo

Zowisia

Od: Śro sty 10, 2007 19:58

Post » Śro paź 01, 2008 12:04

pytanie z popraedniego wątku na temat surowicy. W schronie jest podawana na wejściu surowica ale hodowana tam, na miejscu z krwi kotów tam będących (mam nadzieję, że nic nie mieszam, bo raczej tylko powtarzam po wetce ze schronu). Ale to nie jest ta jakość, która może pomóc przetrwać w zdrowiu maluchom. Potrzebna jest taka z zewnątrz

Tweety

Post » Śro paź 01, 2008 12:05

A surowica to musi byc od ozdrowiencow tak???
Obrazek
Obrazek

catalina

Od: Sob kwi 16, 2005 10:31

Post » Śro paź 01, 2008 12:15

Kocięta dostają surowicę ale to nie jest parvoglobulina. Jest ona na miejscu przygotowana w schronisku i jest to praktykowane od lat.

Pieczarka

Od: Wto lip 15, 2008 12:23

Post » Śro paź 01, 2008 12:20

catalina pisze:A surowica to musi byc od ozdrowiencow tak???

dla mnie to temat nowy więc się nie mądrzę.
Rozmawiałam z hurtownią weterynaryjną, zamówić surowicę może tylko wet i on potem sprzedaje ją nam łącznie z usługą szczepienia. I tak na pierwszy strzał trzeba zrobić

Tweety

Post » Śro paź 01, 2008 12:22

Planujcie akcję - ja się podporządkuję.
Obrazek Amelki już nie ma...

Miuti

Od: Pt lis 30, 2007 12:03

Post » Śro paź 01, 2008 13:33

czwórka nie zostanie zamknięta :( Została przed chwilą przeprowadzona dezynfekcja i koty tam wracają ale ... nowe maluchy z kk tez tam będą trafiać, bo nie ma już innych pomieszczeń :(
Surowicy w tym roku schronisko raczej nie zakupi (jeszcze będę rozmawiać z kierownikiem), bo przetarg organizowany jest raz w roku, do połowy stycznia. W tym momencie jest tam 19 kociaków, mam nadzieję, że uda nam się zmieścić w cenie 100 zł za dawkę (nikt nie chce powiedzieć ile to kosztuje, bo to cena dla weta). I wygląda na to, że trzeba będzie sfinansować wszystkie maluchy do końca roku :strach:

Tweety

Post » Śro paź 01, 2008 13:53

:strach:

jak to: schronisko nie zakupi? 8O
i nadal będą tam trafiały nowe kociaki, do tego samego pomieszczenia? 8O
przecież dla nich to wyrok, lepiej niech od razu usypiają :cry:

sanna-ho

Od: Wto sie 28, 2007 13:41

Post » Śro paź 01, 2008 13:58

Z wątku Agn, może na tej podstawie uda się oszacować choć w przybliżeniu:
Agn pisze:Przede wszystkim Caniserin - info z hurtowni 27zł/5ml. Przy założeniu dawkowania 2ml/kg m.c. [dla kilogramowych i mniejszych min. 1ml] wyszło mi ok. 10 ampułek - wolę żeby mi nie zabrakło dla któregoś. Jak zostanie - zostanie dla Fundacji.
Cena 1amp./5ml - 27,20.

To psia surowica, parwowirus psi podobny, więc się stosuje.
Surowica z krwi ozdrowieńca wg mnie skuteczniejsza, ale ktoś musi ją zrobić, no i gdyby podawać wszystkim w schronisku, to skąd tyle krwi od ozdrowieńców znaleźć.
W schronie chyba podają surowicę z krwi "normalnych" zaszczepionych kotów. U nas w zeszłym roku taka zadziałała idealnie, ale to pewnie zależy od zjadliwości wirusa, intensywności dodatkowego leczenia itp. Generalnie jest mniej skuteczna.
Surowicę odwirowaną z krwi można też kupić w Banku Krwi, ale to już większe koszty.

Jeśli nagadałam głupoty to niech mnie ktoś poprawi, w tym przypadku dezinformacja gorsza od braku informacji...

Rustie

Od: Wto paź 21, 2003 6:11

Post » Śro paź 01, 2008 14:17

Rustie pisze:Z wątku Agn, może na tej podstawie uda się oszacować choć w przybliżeniu:
Agn pisze:Przede wszystkim Caniserin - info z hurtowni 27zł/5ml. Przy założeniu dawkowania 2ml/kg m.c. [dla kilogramowych i mniejszych min. 1ml] wyszło mi ok. 10 ampułek - wolę żeby mi nie zabrakło dla któregoś. Jak zostanie - zostanie dla Fundacji.
Cena 1amp./5ml - 27,20.

To psia surowica, parwowirus psi podobny, więc się stosuje.
Surowica z krwi ozdrowieńca wg mnie skuteczniejsza, ale ktoś musi ją zrobić, no i gdyby podawać wszystkim w schronisku, to skąd tyle krwi od ozdrowieńców znaleźć.
W schronie chyba podają surowicę z krwi "normalnych" zaszczepionych kotów. U nas w zeszłym roku taka zadziałała idealnie, ale to pewnie zależy od zjadliwości wirusa, intensywności dodatkowego leczenia itp. Generalnie jest mniej skuteczna.
Surowicę odwirowaną z krwi można też kupić w Banku Krwi, ale to już większe koszty.

Jeśli nagadałam głupoty to niech mnie ktoś poprawi, w tym przypadku dezinformacja gorsza od braku informacji...

tylko dotyczące caniserinu ale ja to wiem od wetki schroniskowej więc nie świadczy o mojej mądrości :wink: Nie podają jej kotom, bo ona ma połączone w sobie 5 rożnych chorób. Tutaj potrzebna jest czysta parwoglobulina

Tweety

Post » Śro paź 01, 2008 14:21

Jeśli nie ma Parwoglobuliny, to można podać surowicę z większą ilością składników. Przetestowane, sprawdzone.
Fiolkę dzieli się wg wagi, więc trudno przewidzieć na ile kotów starczy, nie znając ich wagi. Średnio na kilka małych kotów.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Śro paź 01, 2008 14:44

ryśka pisze:Jeśli nie ma Parwoglobuliny, to można podać surowicę z większą ilością składników. Przetestowane, sprawdzone.
Fiolkę dzieli się wg wagi, więc trudno przewidzieć na ile kotów starczy, nie znając ich wagi. Średnio na kilka małych kotów.

czyli ten caniserin, tak? wetka schroniskowa się nie zgadza na to :(

Tweety

[poprzednia][następna]