Łapanki MT & PIĘĆ 8tyg KOCIĄT z POLFY SZUKA DT. KARMA!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 25, 2008 14:16

Chciałbym się wtrącić tak OT, bo w sumie po sąsiedzku.
Na terenie gdzie pracuje, Jagiellońska przy stacji Neste, zlokalizowałem mamę z prawdopodobnie trójką maluchów. Wyglądają na ok. 3 miesiące. Zrobiłem wywiad, panowie z ochrony dokarmiają je, podobno jest jeszcze jedna taka rodzinka i oprócz tego ze dwa kocury. Koty mają azyl w postaci ogrodzonego zamkniętego terenu, ale wychodzą też stamtąd, na pewno kotka. Jest w miarę oswojona, daje się podejść ochroniarzowi który ją karmi, maluchy są płochliwe jeszcze. O co mi chodzi, czy macie informacje, czy tu na pradze płn jest szansa dostać jakieś talony na sterylkę tych mamusiek, czy muszę to prywatnie załatwić. I pytanie czy ewentualnie gdybym sobie nie poradził z łapaniem czy mógłbym Was prosić o pomoc. Chciałbym właśnie też maluchy przynajmniej zawieźć na szczepienia, odrobaczanie itp bo o domki to wiem że ciężko będzie. Na zimę to będę chciał im jakieś domki przygotować jeśli nic się dla nich nie znajdzie. Spróbuję dotrzeć też do zarządcy terenu, może da parę złotych.

Reasumując, bo się rozpisałem:
-czy jest szansa na talony sterylkowe z dzielnicy?
-czy mogę liczyć na Waszą pomoc merytoryczną w organizacji i aktywną w łapaniu gdybym sam nie dał rady?

Pozdrawiam
Natalka [*] 17 lipca 2008, Sokółka [*] 22 lipca 2016 , Sierżant [*] 5 grudnia 2016 , Buras [*] 14 grudnia 2018, Agrest [*] 21 października 2019, Bura [*] 15 stycznia 2020, Skarpetka [*] 11 marca 2021, Merida [*] 7 stycznia 2023, Królewna [*] 21 lutego 2023, Colin [*] 27 maja 2023, Szuma [*] 19 lutego 2024, Pusia [*] 3 października 2024, Alan [*] 17 października 2024
Oddam starsze książki szkolne i akademickie
Wypożyczalnia łapacza - klatki-łapki i bytowe itp

piotr568

Od: Czw sie 30, 2007 17:42

Post » Czw wrz 25, 2008 14:23

W dzielnicy juz nie ma talonow :(
Klatki lapki ma dzielnica Praga Polnoc, aktualnie dwie na terenie konesera, z czego tylko jedna dziala dobrze.
Powinny byc dodatkowe w dzielnicy, trzeba tam dzwonic i pytac.
Kurcze, ciagle nowe koty wychodzą.
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

Post » Czw wrz 25, 2008 19:27

Piotr fajnie że się zainteresowałeś :D Wiem gdzie to jest, nawet raz ze trzy lata temu jedną czarną kotkę z kociakami tam łapaliśmy.

Pomóc w łapaniu jak najbardziej możemy :D Mamy dwie klatki łapki (swoje własne), które oczywiście są w użyciu, ale zawsze można się jakoś dogadać. Ja tamtędy codziennie z pracy wracam, więc mogła bym podrzucić, a potem odebrać. Jakby nasza pomoc fizycznie była potrzebna to też jest to możliwe, oczywiście, no ale po pracy (ja od 16, inne dziewczyny później), no albo w weekend. Z tego co pamiętam jest tam chyba ochrona, więc trzeba by zagadać, ze ktoś obcy wchodzi.

Ten rejona podlega pod dzielnicę Praga Płn? Nie Targówek? (bo Bródno to Targówek) Na targówku jesienią ponoć mają jeszcze być jakieś talony. Praga Płn jak sibia mówi już nie ma :(
Możesz za to spróbować skontaktować się z fundacją Mruczek (lub jakąś inną, googiel powie jakie są w W-wie) i tam zapytać o talony. Fundacje mają osobne umowy z lecznicami. Mruczek ma z lecznicą na Tarchominie i wiem, ze jeszcze daje talony.
Jakby Ci się nie udało, to wtedy mozemy pomyśleć czy choć kotki byli byśmy w stanie pomóc Ci wysterylizować. U maluchów takie 4ro miesięczne kotki tez już sterylizowaliśmy (tzn weci) Jakby rezydująca tam firma chciałą za coś zapłącić było by super. Możesz zagadać, ze koty sa potrzebne, ale trzeba ograniczyć ich populację (sterylizacja), no i dobrze by było gdyby włąśnie były odpchlone i odrobaczone. Może na coś przeznaczą fundusze.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Czw wrz 25, 2008 21:08

to ja potrzymam sobie kciuki :ok: :ok: :ok:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Czw wrz 25, 2008 22:41

Mysza pisze:Ten rejona podlega pod dzielnicę Praga Płn? Nie Targówek? (bo Bródno to Targówek) Na targówku jesienią ponoć mają jeszcze być jakieś talony.

Nie będzie, się dowiedziałam niedawno. W przyszłym roku.
Za to pomoc czysto fizyczną mogę zadeklarować - tzn w łapaniu samym jakby było trzeba

Uschi

Od: Śro kwi 12, 2006 16:17

Post » Czw wrz 25, 2008 23:37

Dzięki za odzew :D Dziś po pracy prawie godzinę obserwowałem zabawy trójki młodziaków. Jeden z ochroniarzy, najbardziej zaangażowany, bo sam ma kota, mówił że jedna rodzinka to mama z trójką młodych, oprócz tego jest czwórka około 4 miesięcznych, których mama gdzieś przepadła jakiś czas temu. Te są bardzo płochliwe, nie dają się podejść, ale do misek przychodzą. Wcześniejsza trójka jest strachliwa ale jednocześnie ciekawska, podchodzą na parę metrów do człowieka.
To ja w przyszłym tygodniu poszukam jakichś fundacji. A powiedzcie, jak praktykują lecznice, po sterylce ile czasu przetrzymują kotki? Czy jest możliwość aby takie 3miesięczne maluchy na te dni sterylki umieścić razem z mamą? Ona jeszcze im podobno przynosi jedzenie. Jak się orientacyjnie kształtują koszty sterylki, odpchlenia, szczepień?
Natalka [*] 17 lipca 2008, Sokółka [*] 22 lipca 2016 , Sierżant [*] 5 grudnia 2016 , Buras [*] 14 grudnia 2018, Agrest [*] 21 października 2019, Bura [*] 15 stycznia 2020, Skarpetka [*] 11 marca 2021, Merida [*] 7 stycznia 2023, Królewna [*] 21 lutego 2023, Colin [*] 27 maja 2023, Szuma [*] 19 lutego 2024, Pusia [*] 3 października 2024, Alan [*] 17 października 2024
Oddam starsze książki szkolne i akademickie
Wypożyczalnia łapacza - klatki-łapki i bytowe itp

piotr568

Od: Czw sie 30, 2007 17:42

Post » Pt wrz 26, 2008 7:20

3 miesięczne kociaki mogą spokojnie zostać bez matki, dwumiesięczne też ;) Kotka jak ma kociaki w tym wieku to zazwyczaj już jest w ciązy i je zaczyna odganiać. Teraz może nie być (oby) bo juz jesień. Za to matka tych 4ro miesięcznych zniknęła pewnie własnie po to by urodzić....
Pobyt kociąt z kotką jest wręcz niewskazany. Ona będzie po operacji, osłabiona ze szwem na brzuchu....
A kotki w lecznicy są 5-7 dni. Kocury ok dwóch.
Obrazek

Mysza

Post » Pon wrz 29, 2008 10:46

W sobotę rano Atka złapałą ciężarną kotkę i Coś.

Dziś rano złapałyśmy siódemkę "szczęśliwców" 8) Zmonopolizowałyśmy lecznicę :twisted:
fotki troszkę później

nałąziłyśmy się po zakładzie ze hej
teren przeogromny. Nadal stanowimy atrakcję :lol: A co, a po co, a dlaczego. Tylko jeden pan mi powiedział, zę krzywdę robimy, ale po minucie już zunał, ze w sumie dobrze i że on pójdzie bokim by kotki nie wystraszyć. Reszta jest za lub przynajmniej nie przeciw sterylkom 8)
Zostało jeszcze..... dużo kotów. Trudno podać jakąś liczbę bo jeden pan nawet o setce mówił :strach: Mam nadzieję, ze grubo przesadził, ale z 50 to ich jest.
Jest kilka kociąt w paru miejscach tak 2,5-4 misięcznych i jeden miot misięczny. Białą kotka podobno 19 sierpnia była jeszcze gruba, 20stego chuda, więc łatwo policzyć ;) nawet by się złapała no ale widać po sutkach ze karmi.
Ktoś reflektuje za miesiąc na kociaki?
Obrazek

Mysza

Post » Pon wrz 29, 2008 10:54

:ok:
przynajmniej tyle :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pon wrz 29, 2008 12:42

super :)
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Pon wrz 29, 2008 21:47

No to fotorelacja z łapanki.

Obrazek Odległości tam są tak duże, ze jakoś trzeba sobie radzić ;) ;)

Obrazek pod lecznicą

Obrazek Obrazek kocurek znad kanałku
Obrazek Obrazek i jego mamusia bez kawałka łapki. Matka polka rodząca 3 razy do roku

Obrazek Obrazek Obrazek kocur rozpłodowiec złapany przez zawziętego pana ;)

Obrazek Obrazek szylkrecia z maszynowni
Obrazek Obrazek oraz również z maszynowni niebieska pręguska bez ogona

Obrazek Obrazek buro-białe coś, chyba kocur

Obrazek Obrazek buro-białę coś, chyba koteczka (albo młodzik)
Obrazek

Mysza

Post » Pon wrz 29, 2008 21:49

Ładne te koty.
Kto je tam karmi? pracownicy?
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

Post » Pon wrz 29, 2008 22:11

tak
ale łądniej wyszły na zdjęciach niż faktycznie wyglądają.
Te ze środka, produkcji, maszynowni były chuude. no i wszystkie przeraźliwie głodne pomimo karmienia. Tam czasami ktoś im da puszkę ryby, kanapkę czy trochę suchego. A na taką ilośc kotów to tam wiadrami trzeba by karmę dawać :(
Obrazek

Mysza

Post » Wto wrz 30, 2008 7:19

Dziewczyny, imponujący połów...

Uschi

Od: Śro kwi 12, 2006 16:17

Post » Wto wrz 30, 2008 8:22

gmina może dorzucić karmę, kilka worków pewnie, jak się elektrociepłownia zgłosi, może jak będzie leżala sucha w workach, to ktoś podkarmi? (zwłaszcza w zimie)
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

[poprzednia][następna]