Wątek dla nerkowców cz. 2

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro wrz 24, 2008 17:15

Nie bardzo, to jest duzy ladunek bialka na raz i zbyt duza zawartosc wapnia i fosforu. lepszy sklad pod tym wzgledem ma ten napoj Viyo, on chyba jest tez taki mleczny, przypomina Convalescence, a w wersji dla seniorow ma odpowiednio ograniczony poziom fosforu.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Czw wrz 25, 2008 19:37

Bardzo prosze o pomoc w rozszyfrowaniu wyników mojego 10-letniego kota Piniego
Morfologia
ALT 38,0
AST 28,0
mocznik 76,0
kreatynina 3,3
Ap 47,0
fosfor 4,0
RBC: 7.17 x 10 ? mm3
MCV : 56
HCT 40,2 %
PCT= 0.287 %
wrn= 36
wbc: 35
WBC: 3.3 x10?/mm3
HGB: 13.6
Ja się zupełnie na tym nie wyznaję. Wet kazał jutro przyjśc na kroplówkę.
Pini w lipcu miał kreatynine 4,4
i mocznik 140. Po dwóch tygodniach kroplówek troche mu spadło.

maglebo

Od: Wto lip 22, 2008 11:57

Post » Sob wrz 27, 2008 8:22

Kochani, mam wielką prośbę!!! Dzisiaj będe zmieniać kotce lekarza prowadzącego. Kotka jest nerkowcem. Zamierzam przenieść ją na Białobrzeską, czy polecicie mi tam jakiegoś konkretnego weta, do którego warto się zgłosić??

pozdrawiam :)

gemma

Od: Sob sie 30, 2008 12:13

Post » Sob wrz 27, 2008 9:07

Byłam z Pinim u weta. Dostał kroplówke podskórną. Pytałam dlaczego jest podwyzszona kreatynina, a mocznik nie jest zły. Wet stwierdził, że tak może być. Fosfor jest niski, więc chyba nie ma sensu podawanie alusalu?. Weta nawet nie pytałam, bo chyba nie wie nic o alusalu. Albo udaje, ze nie wie. Pini ogólnie wyglada dobrze. Ciagle ma problemy z jedzenie. To znaczy jest starsznie wybredny i je to co lubi(głównie gerberki i gotowaną watróbkę - piersi kurczka juz nie rusza).
Czy ktos cos poradzi?

maglebo

Post » Sob wrz 27, 2008 12:05

Ile on wazy? Taka kreatynina moze byc w miare ok u duzego kota ze spora masa miesniowa, wowczas mimo ze jest wynikiem III fazy tak naprawde oznacza wciaz II.
Przy takim fosforze nie ma potrzeby podawc Alusalu chyba ze dajesz cos bogatego w fosfor, rybe np. To wtedy warto dodac do takiego posilku.
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Post » Sob wrz 27, 2008 15:05

Dzięki Nan, troche mnie uspokoiłaś. Pini w lipcu wazyl prawie 7 kilogramów. To duzy kot. Teraz pewnie schudł, bo mniej jada i widac, że skóra mu zaczyna wisieć.
Pini uwielbia tuńczyka, ale daje mu go bardzo rzadko, a ostatnio prawie w ogóle. Czy moge mu co jakis czas np. raz w tygoniu dac tunczyka i dodac do tego alusalu(ile?, tak z moich wykiczen wynika że około tabletki na jeden posiłek).
Co z ipakityne dawac? czy nie?

maglebo

Post » Sob wrz 27, 2008 15:14

maglebo pisze: To znaczy jest starsznie wybredny i je to co lubi(głównie gerberki i gotowaną watróbkę - piersi kurczka juz nie rusza).
Czy ktos cos poradzi?

Watrobka jest niewskazana dla kota z PNN poniewaz zawiera duze ilosci witaminy A , ktora jest toksyczna dla nerek.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Sob wrz 27, 2008 15:58

Rozpoczelismy nowy rozdzial w leczeniu Rudego. Poniewaz jego hematokryt spadl do 16% podajemy EPO. Rudy jest dopiero po dwoch zastrzykach, a ja juz widze kolosalna roznice - enrgia go rozpiera.
Rozpoczelismy rowiniez podawnie Calcitriolu, aby spowolnic postep choroby. Od calcitriolu Rudy ma duzo lepszy aptetyt poniewaz hormon polipeptydowy jest teraz kontrolowany. Oprocz tego Rudy dostaje potas, aminokwasy, vitamine B-12 i zastrzyki z zelaza 2 razy w miesiacu no i wiazemy fosfor. Wetka odradzila dawanie Rudemu karmy renal na tym etapie choroby.

AlkaM

Post » Sob wrz 27, 2008 16:54

Calcitriol niestety nie spowalnia rozwoju choroby, chyba ze jest nadczynnosc przytarczyc. Jaka epoetyne podajecie? Zwykla czy rekombinowana?

nan

Post » Sob wrz 27, 2008 17:04

maglebo pisze:Ciagle ma problemy z jedzenie. To znaczy jest starsznie wybredny i je to co lubi(głównie gerberki i gotowaną watróbkę - piersi kurczka juz nie rusza).
Czy ktos cos poradzi?
U mnie widzę, że się sprawdza podawanie chrupek renal do pyszczka - wrzucam, jak tabletki, albo podaję w miseczce te same chrupki namoczone w wodzie z żelatyną (+ ew. gotowana marchewka, w ramach dosmaczacza i urozmaicenia) Poza tym częste przypominanie kotu, że trzeba coś zjeść -- stawianie michy przed pyszczkiem itd. Odnoszę wrażenie, że mój nie je nie dlatego, że się np. źle czuje, tylko nie ma łaknienia, więc "nie pamięta" o posiłkach - jak zaparkuje nosem w jedzeniu, do zjada nawet sporo :wink:
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Sob wrz 27, 2008 19:00

nan pisze:Calcitriol niestety nie spowalnia rozwoju choroby, chyba ze jest nadczynnosc przytarczyc. Jaka epoetyne podajecie? Zwykla czy rekombinowana?

Koty z niewydolnoscia nerek wczesniej lub pozniej beda mialy drugorzedna nadczynnosc przytarczyc. Jak nerki wysiadaja to produkuja coraz mniej calcitriolu, ktory kontroluje poziom parathormonu. Parathormon w ilosci trzykrotnie wiekszej niz normalny poziom jest toksyczny dla nerek. Kontrolujac go niejako spowalniamy proces choroby. Opublikowane w USA badania pokazaly, ze koty biorace calcitriol zyly ok 1 rok dluzej niz koty , ktore calcitriolu nie dostawaly. Koty biorace udzial w badanich mialy na poczatku podobne wyniki nerkowe.

Zastrzelilas mnie tym pytaniem o epo. No chyba epoetyna jest rekombinowana. 8O To taka ludzka z apteki. . Dostalam recepte od wetki i ja zrealizowalam.

AlkaM

Post » Nie wrz 28, 2008 0:38

Masz racje, zle sformulowalam pytanie. Chodzilo mi o to czy jest to zwykla ludzka rekombinowana epoetyna czy darbapoetyna alfa.
Pytam bo nas tez ten etap czeka, odpukac na razie jest dobrze i oby jak najdluzej.
Co do calictriolu- niedawno na konferencji na ktorej bylam prelegent prezentowal najnowsze badania i przekonywal ze podawanie calcitriolu w momencie gdy nie ma nadczynnosci przytarczyc nie ma wlasciwie zadnego znaczenia dla dlugosci zycia kota, choc moze poprawic jego samopoczucie. Z drugiej jednak strony istnieje ryzyko hyperkalcemii i wowczas moze byc problem z zastosowaniem jesli wtorna nadczynnosc przytarczyc faktycznie sie rozwinie. Dlatego ja nie zdecydowalam sie na podawanie i nie bede podawac dopoki poziom PTH miesci sie w normie. Ale to tez dla mnie interesujace jak sprawdza sie u Was, wiadomo ze w "medycynie jak w kinie" i czesto dochodzi sie do podobnych efektow roznymi drogami.
Naprawde bardzo sie ciesze ze piszesz o swoim Rudym, widac ze jest dobrze prowadzony i mozna dowiedziec sie wielu interesujacych i waznych z punktu widzenia opiekuna rzeczy.
Dzieki :)

nan

Post » Nie wrz 28, 2008 2:15

co prelegent i badania to inne wnioski :D
Oczywiscie nalezy kontrolowac wapn w czasie podawania cacitriolu ale uznaje sie, ze dawka 2.5ng/kg kota nie podnosi poziomu wapnia na tyle aby pojawily sie problemy i prowadzilo to do hyperkalcemii.Moja wetka przypisuje calcitriol bardzo czesto i do tej pory nie miala zadnego kota ktoremu nalezalo odstawic calcitriol. Jezeli wapn sie podnosi zmienia sie czestotliwosc jego podawania
Calcitriol powinnien byc raczej podawany wczesnie poniewaz bardzo czesto przy bardziej zaawansownej chorobie pojawia sie rowniez wysoki fosfor. Moja wetka zaleca rozpoczecie podawania calcitriolu kiedy poziom wapnia jest w normie a fosforu wlasnie przekroczyl 6 (w skali amerykanskiej). Podawanie calcitrolu przy fosforze powyzej 8 nie daje zadnych rezultatow.

Czy wiesz ile kosztuje darpoetyna w Polsce? Niestety jak na razie nie stac mnie na nia chociaz wolalabym ja podawc kotu.

AlkaM

Post » Śro paź 01, 2008 14:54

Witajcie :D

zjawiam sie w tym wątku, żeby zapyatc najbardziej doswiadczonych w sprawie kocich nerek :)

otóż: mam kotkę (ok. 6 letnia najprawdopodobniej), sterylizowaną, szczepioną, odrobaczoną. 2 dni temu zauwazyłam, ze kotka zdecydowanie wiecej pije, miałam wrażenie tez, ze zmienił jej sie zapach z pyszczka (kamień miała usuwany na początku tego roku).

Wczoraj byłyśmy u weta, pobraliśmy krew, dzis mam wyniki. Wetka, co prawda powiedziała, ze jest ok, ale mnie parę rzeczy zaniepokoiło.

A mianowicie kilka bardzo delikatnie podwyzszonych parametrów:

Mocznik 78,5R
Potas 5,43 R

kreatynine ma nawet troche zbyt niską: 0,946 R

no i lekko podwyzszone białe krwinki: WBC:16,7

moczu kotki jeszcze nie udało mi sie złapać do badania, ale próbuję.

Oprócz tego nie widze objawów chorobowych,apetyt ma, jest co prawda lekko wkurzona nowymi kotami, ale tak w normie.

Nie wiem,czy te 2 podwyzszone parametry powinny mnie matrwić, a ponieważ tyle sie naczytałam o chorobach nerek, o tym, jak długo mogą być niezauwazalne praktycznie, że juz mam chyba panike totalną :oops:

dlatego proszę Was o pomoc w zrozumieniu tych wyników :oops:
Obrazek*Obrazek*Obrazek*Obrazek

Jeśli nie odbieram, to postaram się jak najszybciej oddzwonić - 695-817-051
Wyprzedaż przeprowadzkowa - viewtopic.php?f=27&t=110041 - ZAPRASZAM!

milenap

Od: Czw mar 06, 2008 12:35

Post » Sob paź 04, 2008 5:07

Yipee !!! :dance2: Po tygodniu EPO wszystko jest lepiej, nawet kreatynina i mocznik spadly. :D Rudy znowu niemozliwy jak za dawnych czasow, skacze na zaluzje, pastwi sie na drugim kotem, znosi swoje zabawki do mojego lozka w nocy i je jak smok :D

AlkaM

[poprzednia][następna]