Brytyjczyki - ktore hodowle polecacie ?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 06, 2003 21:33 Brytyjczyki - ktore hodowle polecacie ?

Pomozcie dobrzy ludzie i doswiadczeni kociarze !
chec kupic brytyjczyka - niebieskiego kocurka (z rodowodem - nie popieram pseudohodowli). Tyle sie naczytalam o hodowlach, ze juz kompletnie zglupialam i sama nie wiem: lepsza wieksza czy mniejsza, tam gdzie sie rodzi duzo kotkow czy wrecz przeciwnie. Tego czego sie boje najbardziej to fabryczka ( niestety - kiedys sie nacielam).
Pomozecie?
Buba

PS.mieszkam w Warszawie
Ps.2. Czy wiecie, kiedy jest najblizsza wystawa kotow w Warszawie?
pozdrowienia
Buba1

Post » Pt lis 07, 2003 10:58

W Wawie najbliższy jest pokaz kotów rasowych organizowany przez Polski Związek Felinologiczny (PZF) 6-7 grudnia 2003. Szczegóły na stronie www.koty.pl/pzfkotyrasowe
Brytyjczyków jest zwykle dość dużo - z różnych hodowli. Można pogadać z hodowcami.
Gracka + Kichulka i Bubulek :) oraz Mała Czarna

Gracka

Od: Wto wrz 09, 2003 9:31

Post » Pt lis 07, 2003 16:45

Zalezy czy chcesz kotka do kochania, czy na wystawy :) mysle, ze moge kogos na pewno polecic :)
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Pt lis 07, 2003 20:31

Hej Buba
Ja właśnie zarezerwowałam brytyjczyka, kocurka w jednej z wawskich hodowli. Odbieram go luty/marzec, bo kocię dopiero w drodze.

Ale nie jestem na tyle doświadczona, żeby coś radzić...
Wszystko chyba zależy czy kociński ma być do kochania czy do dalszego "powielania".
Bo w pierwszym przypadku, to chyba akurat obojętne czy hodowla wielka czy maluśka.
Wiadomo,że jak chcesz wystawiać, być hodowcą (a pewnie jak o kocurka pytasz-to nie chcesz) to trzeba szukać po rodzicach, kierować sie tym jak bardzo sa utytułowani.

Ja szukałam kotka "do kochania" (jakoś nie lubię tego określenia -bo sugeruje jakoby te inne nie do kochania służyły - to uściślę "tylko do kochania"). I znalazłam jednego ślicznego, do odbioru "na już" (miot byl wydawany 26.10 wiec nie dawno. Śliczny (i nadal jest do sprzedania). Pani prowadzaca ją, mimo, że podziękowałam jednak utrzymuje ze mną kontakt mailowy, udziela rad (choć wie, że biorę kotka z innej hodowli - to wspaniałe moim zdaniem)

Nie ukrywam, ze zależalo mi też na w miarę przystępnej cenie, i za taką znalazłam (1000 pln). Hodowla mała ma chyba ten plus, ze kocięta są od poczatku porozpieszczane, że zwykle jest nie wiecej niż jeden miot "na raz". Te małe jednak są zwykle mniej doświadczone, rodzice mniej utytułowani (ta z kótrej zamówiłam kotka prowadzi hodowlę od 2 lat -to chyba dosyć krótko).

Dla mnie ważne było jaki stosunek do mnie jako potencjalnego klienta mają właściciele, czy chętnie dzielą się doświadczeniem, udzielą mi rad - nawet po dłuższym czasie od wziecia kotka i jaki mają stosunek do samych kotów, z jaką pasją mówią o rasie, o swoich reproduktorach.
Insza inszość, że ze wszyscy, z kórymi miałam kontakt byli bardzo życzliwi i najchętniej kupiłabym kotka od każdego...

mała_gosia

Od: Sob paź 18, 2003 20:27

Post » Pt lis 07, 2003 23:10

Polecam hodowle "Z Muzyki". Piękne brytyjczyki ( ostatnio jedna z kotek zdobyła na wystawie Best of Total)!
Namiary na hodowców podam na maila.

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Sob lis 08, 2003 7:56

Wpisując w wyszukiwarce onet-u choćby hasło "koty brytyjskie" i wchodzac w katalog "hodowcy kotów" -znajdziesz wszelkie namiary.

A zgadzam się str. Z Muzyki warto odwiedzić nawet jeśli nie dla kupna kociątka to dla samej strony - jest dokladnie "z muzyki" -piękna, poetycka, wzruszajaca historia o ich poprzednum kocie -persicy -cudna.

Tyle, że zrozumiałam (nie wiem czemu -nic takiego nie było napisane), ze Buba szuka warszawskiej hodowli. A Z Muzyki jest z Chełma.

A hodowle o których ja pisałam - pierwsza, gdzie jest jeszcze kociaczek, a właścicielka mimo, że wie, iż nie wezmę od niej kociątka cały czas do mnie pisuje i udziela bardzo cennych rad to dom D'HARBLAY (mają też main coon;y) i liliiowy kocurek jest nadal do wzięcia.

A ja ostatecznie zarezerwowałam kociątko w hodowli Gratka clan.

Namiary znajdziesz bez problemu przez wyszukiwarkę.
Pozdrawiam

mała_gosia

Post » Sob lis 08, 2003 10:01

Tle, ze AS chyba nie ma aktualnie kociat na sprzedaz :)
Jednak zgadzam sie z Kasia D - hodowla "Z Muzyki" ma naprawde ladne i kochane koty :)

kinus

Post » Sob lis 08, 2003 10:56

Kinus a mozesz coś powiedzieć o hodowli którą ja wybrałam?
Będe wdzięczna :)

mała_gosia

Post » Sob lis 08, 2003 11:08

Kiedys widzialam kotki w tej hodowli :) osobiscie mi sie podobaly :) o samej hodowczyni niewiele moge powiedziec :) poglady AS znam, bo wielokrotnie mi doradzala :) jednak mysle, ze ona glownie ma koty wystawowe. Jednak skoro gdy sama szukalam, nie slyszalam o tej hodowli nic negatywnego, to chyba dobrze rokuje ?:) i Mala_gosia ....faktycznie to co napisalas, jest wazne. Najwazniejsze jest jednak pierwsze wrazenie z wizyty w hodowli. W mieszkaniu. Jesli koty przybiegaja do Ciebie, sa Ciebie ciekawe....wtedy mysle, ze spokojnie mozna zaufac, ze beda mialy super charakter :)

kinus

Post » Sob lis 08, 2003 11:17

Dziękuję kinus, wielka buźka
Z tą panią gadałam przez telefon, mailowałam. Wydaje sie pozytywnie kocio-zakręcona.
Pozdrawiam, jak sprawa nabierze kolorów (pod koniec listopada kotki, to pewnie w grudniu będzie można je obejrzeć) to pozwolę sobie do Ciebie jeszcze uśmiechnąć :)
Pozdrawiam

mała_gosia

Post » Sob lis 08, 2003 14:58

Mala-gosia - moj numer gg jest na dole :) jesli bedziesz miala pytania albo bedziesz chciala pogadac o moich ukochanych grubaskach - odezwij sie :) chetnie sie dowiem, co dalej z Twoim przyszlym kociakiem :)

kinus

Post » Sob lis 08, 2003 17:03

Dzięki słoneczko, bardz chętnie :)

mała_gosia

Post » Sob lis 08, 2003 22:44

Dzisiaj byłam w Chełmie u AS ( właścicielki "Z Muzyki") i oto jaką fotkę strzeliłam maleńkiej kiteczce, owej zdobywczyni Best of Total:
http://miau.pl/upload/Celinia.JPG

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Sob lis 08, 2003 23:25

:1luvu:

Moze kiedys jak bede zmotoryzowana, to poprosze AS, aby zarezerwowala dla mnie kociaka. One sa takie piekne :)

kinus

Post » Sob lis 08, 2003 23:38

Celinia :love:
Obrazek

Pink

Od: Pon mar 04, 2002 18:47

[następna]