Drapaki - rekomendacje, opinie, oceny

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 19, 2008 9:49

15pietro pisze:Wtrącę się w dyskusję :) Na Animalii jakiś czas temu pojawiły się drapaki modulowe Catrix. Zdjęcia są super byłam zachwycona tym patentem. Na szczęście na targach zoologicznych zobaczyłam to "cudo" na żywo. Moim zdaniem to się bardziej dla koszatniczek nadaje niż dla kota :twisted: Ten drapak był strasznie delikatny, niestabilny.

o, ja też byłam na zoomarkecie i byłam właśnie zdumiona, że on się tak dobrze trzyma i jest stabilny 8O przetestowałam go sobie (potrząsanie, przesuwanie itp.) i byłam pozytywnie zaskoczona. wychodzi na to, że co człowiek, to inna opinia :)
Gucci AKA Cianek ['] 21.10.2006 Wołów - 02.04.2022 Zurych
Iberia Negra AKA Bercia

robi

Od: Czw lut 01, 2007 13:44

Post » Pt wrz 19, 2008 9:59

he he może ma na to wpływ kaliber kota..tak patrząc po zdjęciach :wink:
Obrazek

15pietro

Od: Śro kwi 23, 2008 20:51

Post » Pt wrz 19, 2008 10:01

15pietro pisze:he he może ma na to wpływ kaliber kota..tak patrząc po zdjęciach :wink:

To samo sobie pomyślałam :lol:

Ale to pewnie prawda, ja widziałam te drapaki na stronie Animali i od razu stwierdziłam, że dla moich kotów ( nie licząc małej kruszynki ) byłyby po prostu niestabilne i za małe.

Mereth

Od: Pon paź 01, 2007 10:43

Post » Pt wrz 19, 2008 10:52

Moja 5mies. kotka (mieszanka Neva Masquerade) nie może się przekonać do drapaka. Budka do spania- super, tunel- ok ale tylko jak jest na podłodze (nie ma szans korzystania ze złożonego drapaka) :(. Ogólnie to metrowy drapak jest w kawałkach (podstawa + wałek sizalowy i zabawka, budka + wałek sizalowy i tunel z pułeczką). Próbowałam kocimiętką, sama pokazywałam, że fajnie się sizal drapie, nawet krople waleriany a moja kotka nadal ostrzy pazury na fotelu (plastikowej rurce pod fotelem) :( Zamówiłam teraz taki drapak http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... maly/49259
cena przystępna i fajny- ogólnie po kilku dniach mogę polecić ale byłabym szczęśliwa gdyby kotka z niego korzystała drapiąc a nie śpiąc w budce tylko :(. Ktoś coś poradzi?

foranimals

Od: Śro lip 30, 2008 13:58

Post » Pt wrz 19, 2008 10:58

A próbowałaś kocimiętki w spray'u? Napsikać na drapak, tylko na niektóre koty kocimiętka tak bardzo nie działa.
A może pobaw się z kotką piórkami na drapaku?
Między sizal na rurze włóż jakieś smakołyki, żeby musiała się trochę natrudzić, żeby się do niego dostać.

Mereth

Od: Pon paź 01, 2007 10:43

Post » Pt wrz 19, 2008 11:05

Jak popsikam kocimiętką to cwaniara zasypia na podstawie. Czasami pomęczy wtedy trochę zabawkę i zasypia albo odchodzi. Ciągle przenoszę ją z fotela na drapak, psikam kocimiętką albo 'podleję' kropelką waleriany, pokazuję jak super się drapie a moja kotka patrzy krzywo i odchodzi :( już sama nie wiem co robić bo sizal w ogole jej nie interesuje. I na pewno nie lubi płaskich- początkowo miała matę ale na niej też spała tylko. Dlatego kupiłam stojący z budką. Czy możliwe, że nauka korzystania z drapaka zajmie jej kilka miesięcy?

foranimals

Od: Śro lip 30, 2008 13:58

Post » Pt wrz 19, 2008 11:05

15pietro pisze:he he może ma na to wpływ kaliber kota..tak patrząc po zdjęciach :wink:

czyli co koty, to inna opinia :)

ja się ciągle zastanawiam nad nowym drapakiem. stary - z leolandu - już się tak kiwa, że już wkrótce nie będzie nadawał się do użytku.

marzy mi się jakiś drapak z drapaki.pl, ale ceny są... straszne. dlatego też zaczęłam zastanawiać się nad drapakiem, który będę mogła sama budować i powoli powiększać i Catrix wzbudził moje zainteresowanie. ale ciągle nie jestem przekonana.
Gucci AKA Cianek ['] 21.10.2006 Wołów - 02.04.2022 Zurych
Iberia Negra AKA Bercia

robi

Od: Czw lut 01, 2007 13:44

Post » Pt wrz 19, 2008 15:13

Na razie musieliśmy się wstrzymać z drapakiem bo okazało się, że kot jest do tego stopnia parterowy, ze nawet za bardzo na krzesła nie wskakuje :? Wskakiwanie na parapet to totalna klęska, może ma 20% szans, że mu się uda. Musimy wymyślić coś bardzo niskiego, szerokiego i mocnego bo nasz kocur to pierdoła totalna i do tego ciężki jest skubaniec. Myślę, ze tu się tylko drapak Rufi sprawdzi.
Obrazek

15pietro

Post » Śro wrz 24, 2008 17:58

Zakupiłam drapak firmy Armakat, ten, który ma 167cm wysokości - jestem zachwycona. =) W poniedziałek zadzwoniłam, dziś o 16 już miałam. ;] Po prostu extra, Teo zadowolony.
Obrazek

POMÓŻ!
Obrazek

Paula:)

Od: Śro lip 30, 2008 9:43

Post » Nie lis 09, 2008 12:25

15pietro pisze:Na razie musieliśmy się wstrzymać z drapakiem bo okazało się, że kot jest do tego stopnia parterowy, ze nawet za bardzo na krzesła nie wskakuje :? Wskakiwanie na parapet to totalna klęska, może ma 20% szans, że mu się uda. Musimy wymyślić coś bardzo niskiego, szerokiego i mocnego bo nasz kocur to pierdoła totalna i do tego ciężki jest skubaniec. Myślę, ze tu się tylko drapak Rufi sprawdzi.

Może trochę późno odpisuje,ale chciałam zaproponować drapak Catrix , sama nie mam ale patrzyłam tu i tam na stronach, i można z niego właśnie zrobić,niski,solidny i szeroki drapak ;-) zastanów się.
Obrazek
Obrazek

Susan1224

Od: Nie gru 09, 2007 19:20

Post » Nie lis 09, 2008 14:02

Susan1224 pisze:
15pietro pisze:Na razie musieliśmy się wstrzymać z drapakiem bo okazało się, że kot jest do tego stopnia parterowy, ze nawet za bardzo na krzesła nie wskakuje :? Wskakiwanie na parapet to totalna klęska, może ma 20% szans, że mu się uda. Musimy wymyślić coś bardzo niskiego, szerokiego i mocnego bo nasz kocur to pierdoła totalna i do tego ciężki jest skubaniec. Myślę, ze tu się tylko drapak Rufi sprawdzi.

Może trochę późno odpisuje,ale chciałam zaproponować drapak Catrix , sama nie mam ale patrzyłam tu i tam na stronach, i można z niego właśnie zrobić,niski,solidny i szeroki drapak ;-) zastanów się.

zerknij na stronę wcześniej co sadzę o drapakach Catrix :wink: Odradzam.

Mam już drapak: od Rufiego, sufitowy. Jest rewelacyjny. Nie spodziewałam się aż tak perfekcyjnego wykonania. Miaukun nauczył się po nim skakać jak głupi a drapak nawet nie drgnie. Wszystkie półki są w użyciu, koty siedzą na nim praktycznie bez przerwy i widać, że czują się tam bezpiecznie bo zawsze jak przychodzą goście to obydwa futra się tam teleportują. Poza tym to całkiem fajnie poprawiło wystrój wnętrza, nie zabrał jakoś dużo miejsca w poziomie i koty się super prezentują. Wreszcie nie drapią mebli.
Wykonanie jest bardzo solidne, jak idę pogłaskać kota to siadam na tym drapaku :D Warto zainwestować.

tutaj filmik pokazowy jak bardzo nam się kocur rozruszał mając drapak. http://video.google.pl/videoplay?docid= ... 7019843389
Obrazek

15pietro

Post » Nie lis 09, 2008 20:52

Polecam dobry i tani drapak z tektury:

http://animalia.pl/produkt,3608,Trixie_ ... ktury.html

Kosztuje ok. 15 zł i moje obydwa koty bardzo go lubią i często z niego korzystają (przy innych,nawet 5 razy droższych było różnie :roll: ),jedyna wada po intensywnym użytkowaniu trzeba go dość często zmieniać.

Antypatyczna

Od: Czw wrz 07, 2006 9:45

Post » Czw sty 01, 2009 16:45

Ais pisze:Ja ze swojej strony odradzam drapak Trixie altea.

o taki:
http://animalia.pl/produkt.php?id=4555

Używany raptem przez 3 koty:

- po 3 miesiacach gwint od mocowania ostatniego elementu tak się wyrobił, że półka przekrzywiła się dość znacznie i mieliśmy darmową huśtawkę ;)

- po kolejnym miesiącu musiałam ją usunąć i zostały nam dwa piętra

- teraz, po +- półtora roku używania, sznurka na dolnych nogach nie ma prawie wcale, jest częściowo rozdrapany na drobne ;) a częściowo się odkleił

-mało stabilny, przewrócił się kilka razy przy szaleństwach

- plusz na półkach ok, ale koty tylko na nim spały, nie próbował gryźć ani drapać

odświeżam wątek. nie polecam tego drapaka właśnie. sznurki po 8 miesiącach rozpadły się totalnie przy 1 kocie. drapak ciągle się przewracał, musiałam go przykręcić do ściany :/
na dodatek na tej zabawce na górnej półce powiesił mi się kot. dobrze, że lekko była przyczepiona i się urwał nim zdążyłam dolecieć :roll:
właśnie zamówiłam innej firmy, duży do sufitu, bo na ten nie mogę już patrzeć.

estre

Od: Pon sty 07, 2008 17:05

Post » Śro mar 18, 2009 22:22

Witam serdecznie.

Zainteresowałam się ostatnio tematem drapaków i wypatrzyłam coś takiego: http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... anana_leaf
Są drogie, ale (przynajmniej na zdjęciach) wyglądają znacznie lepiej od typowych drapaków obitych sztucznym futerkiem, a ja w sumie wolę wydać więcej niż męczyć wzrok niegustownym meblem. ;->

Moje koty nie mają i nigdy nie miały drapaka. Zastanawiam się, czy będą z takiego urządzenia korzystać. Może lepiej na początek kupić tani drapak i sprawdzić, czy je to zainteresuje?
Czy są Wam znane przypadki kotów obdarowanych podobnym meblem i nie korzystających z niego? ;->

asfodel

Od: Śro mar 18, 2009 22:10

Post » Śro maja 13, 2009 11:55

a co myślicie o tym?
będzie stabilny?
http://www.allegro.pl/item632260531_dra ... st_fv.html
Obrazek

pumka133

Od: Nie wrz 14, 2008 18:27

[poprzednia][następna]