Koty cukrzycowe - ABC cz. II

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw wrz 11, 2008 12:09

No wlasnie w tym sklepie medycznym byla moja kolezanka kolo przychodni - godzine temu . Dostałą informacje ze tylko te 100 maja.

Jakiej firmy polecacie strzykawki.
Ja ma kilka kupionych TERUMO- one sa duzo lepsze od tych polskich , czy one sa dobre?
"Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; Na koniec, rzekł mądry, by nie być w odpowiedzi dłużny:
Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz próżny."
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Od: Sob lip 07, 2007 21:16

Post » Czw wrz 11, 2008 12:13

Alexis a jakiej firmy kupilas , bo ja koelzance zasugerowalm te TERUMO, powiedzieli ze nie mają.
Poprosze o odpowiedz czy ja mam podwac olej z wiesiołka Lucysi, czy to konieczne bo ide wlasnie do apteki to jej kupie.
"Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; Na koniec, rzekł mądry, by nie być w odpowiedzi dłużny:
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Post » Czw wrz 11, 2008 12:30

Ja kupiłam strzykawki firmy BECTON-DICKINSON po 0,32gr/szt.

A jeśli chodzi o olej z wiesiołka to czytałam, że jest on bardzo wskazany przy cukrzycy, bo zmniejsza możliwość wystąpienia powikłań.
Mój Alex akurat go nie cierpi, ale wiem, że "Kociara" ma swoje sposoby jak go przemycać w mięsku :) .
Obrazek
Mój ukochany Alex:)

Alexis2

Od: Śro lut 16, 2005 13:02

Post » Czw wrz 11, 2008 12:49

meggi 2 pisze: bo ja koelzance zasugerowalm te TERUMO, powiedzieli ze nie mają. ...Poprosze o odpowiedz czy ja mam podwac olej z wiesiołka Lucysi, czy to konieczne bo ide wlasnie do apteki to jej kupie.

Meggi sorry, ale dziewczyny pracują i nie zawsze mogą od razu odpisać.
Nie znam tych strzykawek TERUMO. Sprawdzone tu na forum to:
Becton Dickinson U-100 o pojemności 0,5 ml. I te są w Ursusie.
Olej z wiesiołka zawiera WNKT kwasy Omega 3 i dobrze robi na sierść w przewodzie pokarmowym (łatwiej kociakowi wydalić drugą stroną). Nie wszystkie oleje są odpowiednie dla cukrzyków.
Olej z wiesiołka czysty (sam bez dodatków) to można kupić tylko za granicą np. w Niemczech. W Polsce olej można kupić, ale nie we wszystkich aptekach głównie w sklepach ze zdrową żywnością (Organic farm). W aptece są różne kompozycje z olejem z wiesiołka, ale te zawierają bardzo dużo dodatków i nie wszystkie są dobre dla kotów (dla ludzi owszem). Trzeba w aptece zapytać co zawierają kapsułki, jakie dodatki (uwaga: olej wyciska się z kapsułki np. na mięsko albo na łapkę).
Ponoć najlepszy na kotów jest olej z łososia, bo zawiera zarówno kwasy Omega 3 i 6 w odpowiednich proporcjach. Niestety moje oba koty nie chcą go pić, bo intensywnie pachnie rybą i potrafią zwymiotować posiłek, kiedy zmuszone zostaną do wylizania łapki.
Od kiedy zaczęłam dawać koteczkom olej z wiesiołka zawinięty w kulce z mielonej wołowiny, zmniejszył się cholesterol i trójglicerydy we krwi. a wątroba u Matyldy to nawet "ozdrowiała".
Pozdrowionka
Ostatnio edytowano Czw wrz 11, 2008 13:50 przez "Kociara", łącznie edytowano 1 raz

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Czw wrz 11, 2008 13:30

Czysty olej z wiesiołka kupilam w sklepie ze zdrową żywnością, ale tak jak pisałam nie jest tani za 100 ml zapłaciłam 24 zł.
I szczerze mówiąc nie dziwię się Alexowi, że go nie chce; sama próbowałam i też mi nie smakował :roll: .
Obrazek

Alexis2

Post » Czw wrz 11, 2008 18:40

Kociara, przepraszam ale ja nic nie wywieram żadnego nacisku co do odpowiedzi.
Jezeli tak to wyszlo to jeszcze raz :?
Dziękuje Wam bardzo za udzielone informacje.
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Post » Pt wrz 12, 2008 8:24

Meggi !
Wszystko gra, możesz pytać i pytać .... kiedy tylko będziesz potrzebowała, temu służy ten wątek. Wybierałaś się do apteki, a z tymi olejami to jest tak, że nie wszystkie rodzaje są odpowiednie dla cukrzycowych kotów i dokonanie szybkiego zakupu to niepotrzebny wydatek. Sama tego doświadczyłam, kiedy nakupowałam różnych suplementów diety, które spożytkowała potem moja sąsiadka albo "wylądowały" na śmietniku (od jednego specyfiku to nawet dostałam biegunki, kiedy na sobie chciałam wypróbować suplement na wątrobę zanim podam kotom).

Co do mnie to sorry, przez najbliższe 2 tygodnie będę miała ograniczony dostęp do komputera, ale jak będę potrzebowała pomocy to znajdę sposób, żeby się z Wami skontaktować.

Pozdrawiam
PS. A wogóle Meggi to podziwiam Cię za Twoje oddanie koteczkom. Dzięki Tobie i innym osobom, którym nieobojętny jest los kotów wolnożyjących - w miastach żyją jeszcze koty i tępią myszy w piwnicach. Na moim osiedlu niestety, mieszkają ludzie którzy regularnie "przesiadują" w kościołach, a z zaciekłością trują i mordują koty. Wolą myszy. Teraz na osiedlu jest 2 a może 3 koty wolożyjące, za to w piwnicach rozłożona jest wszędzie trutka - ale myszy i tak są i olbrzymie karaluchy (nie mam na myśli prusaków).

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Pt wrz 12, 2008 8:39

Wczoraj się zawzięłam i postanowiłam zmierzyć Alexowi poziom cukru przy zwiekszonej dawce i nawet mi się udało. Przemyślałam całą strategię, poprosiłam o pomoc córkę i poszło wg planu :) .
Tylko wynik mi się nie podoba. Po 3,5 godz. od dawki - 259.
Dziwne. Wcześniej po 4 godz. miał 207, innym razem po 3 godz. 215, a teraz tak wysoko :roll: . Czy to normalne?

Słuchajcie, może mi ktoś podpowie gdzie mogę kupić same nakłuwacze do Acu Check Active, bo w opakowaniu jest tylko 10 szt. Stwierdziłam, że o niebo lepiej jest mi nakłuwać ucho nakłuwaczem niż igłą. Igiełka nakłuwacza jest króciutka i nawet jak kot się szarpnie to nie boję się, że zrobię mu krzywdę.
Mam nadzieję, że teraz pomiary pójdą mi lepiej tylko właśnie martwię się, że mam mało nakłuwaczy.
Obrazek

Alexis2

Post » Pt wrz 12, 2008 10:47

Alexis nie martw sie. Moja vetka mi powiedziala,ze 50mg to zadna roznica i nie ma zadnego znaczenia, wiec sie nie przejmuj. Alex i tak ma dobre wyniki.Moj Filemon dzisiaj rano 381 :(, a wczoraj bylo juz tak ladnie: 159 i 268. Takie skoki mamy. Glowa do gory i pozdrawiam.

grace28539

Od: Pt sie 22, 2008 1:18

Post » Pt wrz 12, 2008 10:52

Ja nakłuwacza używam kilka razy.
Ale wiem ze są w tych aptekach tam gdzie kuwpowals glukometr. Tam gdzie ja kupowalam swoj to i mieli tez nakłuwacze.
Dzisiaj przeszłąm straszne meki z Lucysia i niestety z badania nic nie wyszło.
Kociara - moje koteczki sa takie wdzieczne ,ze przynosza mi upolowane malutkie myszki i kłąda koło misek z jedzeniem - i w związku z tym mam juz dosyc tego dokarmiania bo sie brzydze strasznie tych stworzonek .
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Post » Pt wrz 12, 2008 10:59

Alexis kazda apteka wytypowana dla cukrzykow powinna wszystko miec.
Gdzie kupujecie insuline lente chos w Warszawie? znowu nigdzie nie ma jej.
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Post » Pt wrz 12, 2008 11:50

Meggi, tej insuliny już nie będzie;(
Ja dzis byłam w kilku aptekach, obdzwoniono hurtownie, nie wiem co robić.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pt wrz 12, 2008 12:27

Grace - dzięki za pocieszenie :) . To mnie motywuje do częstszych pomiarów. Nastawiam się na weekend.

Meggi - to nakłuwacza można używać kilka razy? Ja go wyrzuciłam. Na weekend mi starczy, a potem kupię nowe.

Jaśli chodzi o lente chos to Tinka pisała, że już nie jest produkowana i faktycznie jest to problem. Spróbujcie jeszcze zadzwonić do apteki przy ul. Szolc-Rogozińskiego 643-62-14 lub do hurtowni, gdzie ta apteka się zaopatruje 641-51-60. Jak czegoś nie było w całej W-wie to tam dostawałam.
Obrazek

Alexis2

Post » Pt wrz 12, 2008 16:48

Alexis2 pisze:
Jaśli chodzi o lente chos to Tinka pisała, że już nie jest produkowana i faktycznie jest to problem. Spróbujcie jeszcze zadzwonić do apteki przy ul. Szolc-Rogozińskiego 643-62-14 lub do hurtowni, gdzie ta apteka się zaopatruje 641-51-60. Jak czegoś nie było w całej W-wie to tam dostawałam.

dzwoniłam do tej apteki, maja jeszcze jedną fiolke, pani obiecała, że mi ja odłoży, tylko problem jest, że mieszkam w Łodzi, czy ktos byłby w stanie mi pomóc, czyli ja kupić i dostarczyć do centrum Wwy?
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Sob wrz 13, 2008 17:25

No tak u Znasia udało się z cukrzycą ale z mocznicą będzie ciężko. Nie wiem dziewczyny jak Wam się udaje robić te kroplówki. Czytałam Wasze opisy, spróbowałam i jestem cała podrapana a Znasiek wkurzony na maksa. Jakoś u psów jest zdecydowanie łatwiej. Zobaczymy.

Flores

Od: Wto mar 20, 2007 12:06

[poprzednia][następna]