drapak CATRIX

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 05, 2008 22:05

Czy te otwory w rogach nie beda pulapka na kocie nogi?
Moje koty tak szaleja na drapaku, ze balabym sie, ze tam nogi polamia.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Sob wrz 06, 2008 21:04

tez sie nad nim zastanawiam, google wyrzucilo nawet fajny watek z ciekawymi zdjeciami:
http://rescue.forumactif.com/chats-f18/nouveau-type-d-arbre-a-chat-t163062.htm
oraz zalinkowany w nim watek innego nabywcy
http://rescue.forumactif.com/galerie-photo-f20/nouveau-arbre-a-chat-t174653.htm

strony po francusku, ale mozna poogladac zdjecia, a dzieki http://www.google.com/translate_t zrozumiec o co chodzi (tlumaczenie na angielski jest bardziej zrozumiale niz na polski)

aabo

Od: Sob wrz 06, 2008 20:59

Post » Pt paź 03, 2008 15:20

Ja mam ten drapak, kupiłem zestaw 3 i już go sobie rozbudowałem :)
Zaszalałem i jeszcze planuję dalszą rozbudowę, bo bez dwóch zdań, drapak jest najlepszym drapakiem na świecie :)

Tutaj fotki: http://galeria.animalia.pl/Makonar

Wiele lat temu widziałem ten filmik w sieci, i stwierdziłem, że koniecznie chciałbym coś takiego zdobyć... ale cóż mogłem zrobić no i jak się pojawiły to oczywiście jako pierwszy wyłożyłem pieniądze i jestem w 100% zadowolony.

Co można powiedzieć o drapaku to to, że jest to o tyle fajny drapak, że koty mają dzięki niemu znacznie więcej ruchu... biegają i skaczą po belkach, zamiast leżeć na półkach, balansują, wyginają się, a nawet robią artystyczne fikołki jak im się noga pośliźnie... na raz bawią się na nim 3 moje kotki i drapak jest idealnie stabilny - właśnie brak podstawy i idącego ze środka jednego wałka daje mu tą stabilność - ciężar rozkłada się równomiernie na wszystkich wałkach i tak wiec nie przewróci się ani też nie wygnie się pod ciężarem kotka.

Mam sporo drapaków, w tym jeden Trixie pod sufit, oparty na wielu grubych (śr 11,5 cm) wałkach, z dużymi półkami i hamakami - koty wskakując na niego z pełnego rozpędu sprawiają, że się chybocze na boki, a dodatkowo, skacząc na półkę po prostu się wygina pod kątem 45 stopni w dół.

Drapak nie jest przeznaczony dla dużych ras kotów, typu Maine Coon, czy 8kg brytyjczyk, ale nie z powodu wagi, tylko rozmiaru - duży kot po prostu się nie zmieści i nie będzie miał tyle swobody w skakaniu po tych półkach i wałkach... wagowo wytrzyma, podczas skręcania stawałem na nim (ważę 85-90kg i się nie zawalił pode mną). Na filmiku jak widać, na hamakach wylegują się Norwegi i mają się dobrze.

Legowisko standardowe jest super - mam 2 i zawsze jak wracam do domu mam minimum 2 koty na tych legowiskach. A dziury właśnie są super, bo kiedy koty się bawią to potrafią wychylać się i atakować się nawzajem właśnie przez te dziury... a jak im sie nudzi to zwisają sobie swobodnie łapami czy "łokciami" z tych otworów. Każde legowisko ma na dole pętelke, i zamontowałem do nich zabawki wiszące - atakowanie ich to świetna zabawa.

Drapak stoi na panelach podłogowych, ale nie przesuwa się, nie przewraca się, i jest stabilny. Przy szalonej zabawie kiedy koty dostają, jak to mówimy "petardy" to oczywiście może się zachybotać, ale tak samo reagują moje 21" monitory, moje krzesła, biurka i komody :)

Mam 4 kotki i wszystkie lubią sie na nim wylegiwać i biegać po nim, wiecej mają frajdy niż z gigantycznego drzewka Trixie, które im kupiłem pare miesięcy wcześniej.

Catrix sam w sobie jest lekki, dzięki czemu nie mam problemu, żeby go przesunąć kiedy np: sprzątam, zamiatam itp. Nie ma półek wiec nie obłazi tak futrem jak zwykły drapak. Wagowo bez problemu wytrzyma koty o wadze około 3,5-4,5 kg do każdego rodzaju zabawy. Koty do 6kg spokojnie mogą po nim biegać, choć już raczej nie skakać po tych legowiskach, które się montuje na pojedynczym wałku. Większe koty po prostu będą za duże, i nie będą miały możliwości biegania po drapaku, choć nie widze powodów, żeby nie mogły się wylegiwać na legowisku.

Jak na razie, jeden wałek sizalowy zaczyna pokazywać z jednej strony ślady zużycia - ale po prostu okręcę go go o 90 stopni, a potem przykręce go do góry "nogą" i dopiero pewnie potem kupie nowy... koszt wałka sizalowego to tylko 10zł, tak wiec części zamienne są tanie co jest ważne... jak w Trixie złamie mi sie półka to po prostu drapak będzie stał bez niej...

No i cena, nie jest super tani, ale też nie trzeba wydawać aż tak dużo kasy, ja sobie z jednej pensji kupiłem zestaw, a z drugiej go rozbudowałem, podczas gdy nie byłoby mnie stać, żeby kupić normalnie drapak za 800zł, a nikt nie sprzedaje na raty... ktoś biedniejszy może kupić starter za 165zł i co pare miesiecy dobudowywać po piętrze - koszt jednego piętra to jakies 70-80 zł, tak wiec nie jest tak strasznie... po pół roku można mieć drapak na jaki na codzień większości osób nie stać... a który sprzedawca sprzedaje drapaki na częśći? Zresztą co nam będzie z jednej półki czy wałka... jak nie ma tego jak połączyć w całość, to będzie czekało w szafie...

rozpisuje sie, ale osobiście jestem bardzo zadowolony ze swojego drapaka, a kotom się on podoba również.

Fotki:
[img] http://p.animalia.pl/galeria/Makonar/18 ... 759741.jpg [ /img]
Obrazek
Obrazek

Makonar

Od: Pon cze 02, 2008 13:36

Post » Pon paź 06, 2008 18:44

Bardzo mi się podoba, ale nie wiem czy wytrzyma 6 kg szalejącą dachówkę i nie ustępującego jej w kocim szaleństwie 8 kg brytka :(
1 bryt, 2 dachówki, 3 devonki, 2 orienty, 2 azjaty, 1 kundelka i straszne kudłate MCO

FluszakPluszak

Od: Pt gru 08, 2006 0:28

Post » Nie lis 09, 2008 12:13

późno pisze ale może ktoś jeszcze zaglądnie,widziałam takie drapaki na Allegro do nabycia ;) więc jeśli ktoś nie miał skąd wziąć niech ma allegro wpisze catrix jest ich tam tylko dwa i części ale jednak coś :roll:
Obrazek
Obrazek

Susan1224

Od: Nie gru 09, 2007 19:20

Post » Pt sty 30, 2009 17:05

Heheh....na allegro to konto należące do Animalii je wystawiało :)

A swoją drogą to pojawiły się nowe części do Catrixów, ale niestety nie ma budek i łączników 6 częściowych do rozbudowy - tak wiec mój drapak doczekał się tylko nowej zabawki na gumce, ale i to fajne.

Makonar

Od: Pon cze 02, 2008 13:36

Post » Wto kwi 17, 2012 12:30 Re: drapak CATRIX

Super drapaki, koty są zadowolone.
Są ponownie dostępne na http://miaukun.pl

maciekxj

Od: Wto kwi 17, 2012 12:28

Post » Wto lip 10, 2012 18:06 Re: drapak CATRIX

Chyba skusze się na taki zestaw podstawowy-ale widze że tylko na http://miaukun.pl sa dostępne-animalia ma obecnie tylko elementy dodatkowe-nigdy nie zamawiałam w tym sklepie?Nie mogę znaleźć żadnych opinii na ich temat na forum.

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Wto lip 10, 2012 18:49 Re: drapak CATRIX

zaznaczę sobie :)
a jak z utrzymywaniem ciężarów?

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Wto lip 10, 2012 19:58 Re: drapak CATRIX

Makonar pisał że są stabilne,ja zdecydowałam się na ten zestaw startowy-jak dojdzie -to z animali dokupię parę elementów bo mają wyprzedaż.

KOTEK1988

Post » Wto lip 17, 2012 19:23 Re: drapak CATRIX

Dostałam drapak-jest stabilny i to bardzo łatwo się skręca-koty szaleją :ok: ,na zdjęciu wydawał mi się drobniejszy a jest dość masywny,łatwo się składa no i podoba mi się to że leżaczej jest montowany na guziki i można go zdjąć szybko do prania :kotek:

KOTEK1988

[poprzednia]