a czy tutaj mozna cos zaproponowac?

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 28, 2008 14:54

tak :wink:
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Czw sie 28, 2008 14:56

spokojnie :)

ja wyraznie napisalam - te watki sa FAJNE, sa POTRZEBNE. ale fajnie byloby gdyby te watki mialy SWOJE MIEJSCE.

galla - zagladam na Twoje watki i to nie jest 'dzien dobry, witam sie, co bylo na obiad, a co na kolacje, dobranoc, dzien dobry, witam....' - i tak w kolko. ok, szanuje to ze sa takie watki, ze mnostwo osob tam zaglada, pisze, ale naprawde - moglby miec swoje miejsce, oddzielne...

i jesli ktos w takich watkach uczestniczy to bedzie uczestniczyl gdziekolwiek - podtrzymuje to co napisalam. wrzuci je do ulubionych gdziekolwiek by nie byly...

mama007

Od: Czw lut 17, 2005 14:43

Post » Czw sie 28, 2008 15:02

Jako gospodarz "kociego blogu" z niewielką - w moim całkowicie subiektywnym odczuciu ;) - wstawką towarzyską myślę, że stworzenie tego podforum rozładuje jakoś tłok na KOTACH. Podobnie jak przedmówczyni przestałam podczytywać wątki, w których przez kilka stron idą powitania - i tego tematu nie będę rozwijać ;)

Co do nowych użytkowników: mam odczucia podobne do tych wspomnianych przez smil...

W sumie, życie pokaże, czy eksperyment się powiedzie. Wszystkiego i tak się nie przewidzi. Nawiązując do poświęconego sprawie wątku na KOTACH, mam te same wątpliwości co Uschi i galla. Przepraszam, że tak się na Was, dziewczyny, powołuję, ale nie będę drugi raz pisać o tych samych spostrzeżeniach :twisted:

Teoretycznie: w razie problemu, konkretnego, dotąd zakładałam nowy watek poświęcony temu zagadnieniu albo wyróżniałam w tytule wątku "codziennego".

Rozwiazałoby mi to natomiast problem wyrzutów sumienia :wink: , a wiem, że nie tylko mnie, że pisaniną o nowych zniszczeniach w moim M, spycham w dół wątki merytoryczne, jak je nazywacie.

Co do kryteriów podziału na forum buduarowe :lol: i interwencyjne: - może faktycznie na początek zostawić to gospodarzom wątków, by nie wszczynać ewentualnych awantur tudzież nikogo nie urazić...

Mój spokojnie może być przeniesiony gdziekolwiek, tylko proooszę, nie każcie zaprzestać procederu blogowania, być rzeczowym i konkretnym forumowiczem niepiszącym o tym, że po raz n-ty Bury Dres wyrwał karnisz ze ściany :twisted: Wątki opisujące codzienne życie z futrem bardzo mi pomogły na początku mojej kociej drogi. Please? :oops: Link w podpisie.

EwKo

Od: Śro paź 19, 2005 21:52

Post » Czw sie 28, 2008 15:12

mama007 pisze:spokojnie :)

i jesli ktos w takich watkach uczestniczy to bedzie uczestniczyl gdziekolwiek - podtrzymuje to co napisalam. wrzuci je do ulubionych gdziekolwiek by nie byly...

Zakładasz, że wszyscy użytkownicy korzystają z forum w ten sam sposób.
A przecież tak nie jest.
Np. nie każdy musi korzystać z zakładki "Ulubione".
Podpisuję sie pod tym, co galla juz napisała:
galla pisze:Wiele osób, mogących służyć cenną radą nie będzie zaglądać na to podforum dostatecznie często, o ile w ogóle. Nie będą mogły wobec tego udzielić porady.
Ja na przykład tak naprawdę przeglądam głównie Koty. Na KŁ zaglądam regularnie, ale rzadziej. Na inne podfora nie zaglądam czasem nawet przez kilka tygodni. I nie będę zaglądać częściej... Ile jeszcze osób tak zrobi? Na pewno wiele.
smil
[Obrazek

smil

Od: Czw lip 14, 2005 20:48

Post » Czw sie 28, 2008 15:15

mama007 pisze:galla - zagladam na Twoje watki i to nie jest 'dzien dobry, witam sie, co bylo na obiad, a co na kolacje, dobranoc, dzien dobry, witam....' - i tak w kolko.

Tak, ale kto dokona klasyfikacji? Jakie będą kryteria?
U mnie też czasem piszę o pierdołach. A czasem o sprawach poważnych.

W sumie to na ogół o poważnych, bo jak nic się poważnego u nas nie dzieje, to wybitnie rzadko używam swojego wątku :wink:
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Czw sie 28, 2008 15:17

smil pisze:

A przecież tak nie jest.
galla pisze:Wiele osób, mogących służyć cenną radą nie będzie zaglądać na to podforum dostatecznie często, o ile w ogóle. Nie będą mogły wobec tego udzielić porady.
Ja na przykład tak naprawdę przeglądam głównie Koty. Na KŁ zaglądam regularnie, ale rzadziej. Na inne podfora nie zaglądam czasem nawet przez kilka tygodni. I nie będę zaglądać częściej... Ile jeszcze osób tak zrobi? Na pewno wiele.

ale to właśnie o to chodzi, żeby na Kotach zostały wątki merytoryczne, gdzie będzie można udzielić pomocy a wątki gadu-gadu, jak mój w podpisie niech wędrują gdzie indziej.
Obrazek Zapraszamy na bloga!

iceangel

Od: Pt lut 03, 2006 15:21

Post » Czw sie 28, 2008 15:23

iceangel pisze:ale to właśnie o to chodzi, żeby na Kotach zostały wątki merytoryczne, gdzie będzie można udzielić pomocy a wątki gadu-gadu, jak mój w podpisie niech wędrują gdzie indziej.

Co to jest wątek merytoryczny?
Czy wątek, w którym są wyczerpujące opisy chorób i walki z nimi, ale zdarzają się też informacje o pierdołach jest wątkiem merytorycznym? Czy nie? A jeśli nie, to dlaczego - przecież są w nim ważne informacje...
Obrazek

galla

Post » Czw sie 28, 2008 15:28

galla pisze:
iceangel pisze:ale to właśnie o to chodzi, żeby na Kotach zostały wątki merytoryczne, gdzie będzie można udzielić pomocy a wątki gadu-gadu, jak mój w podpisie niech wędrują gdzie indziej.

Co to jest wątek merytoryczny?
Czy wątek, w którym są wyczerpujące opisy chorób i walki z nimi, ale zdarzają się też informacje o pierdołach jest wątkiem merytorycznym? Czy nie? A jeśli nie, to dlaczego - przecież są w nim ważne informacje...

ja raczej odnoszę się do pomysłu wymuszenia na nowych postach podziału na blogowe i merytoryczne a przeniesienia już istniejących wątków mieszanych do archiwum. Osoby prowadzące wątki mieszane można by poprosić o założenie nowego wątku (wedle uznania blogowego lub merytorycznego z umieszczeniem linka do wątku zarchiwizowanego).

Nie chodzi mi o narzucenie czegokolwiek, a jedynie o zarzucenie pomysłów, proszę więc nie reagować w sposób nerwowy i osobisty :P

iceangel

Post » Czw sie 28, 2008 15:31

Nie raz denerwowały mnie wątki "dzień dobry- dobranoc" i nachodziły mnie myśli, że trzeba je przenieść na KŁ. Raz naszła mnie myśl, że fajnie byłby, gdyby było jakieś forum, gdzie mówi się tylko o "poważnych" sprawach. A potem pomyślałam sobie, rany ale to byłoby smuuuuuutne forum ;)

Podobnie uważam, że złym pomysłem było wydzielenie "Zwierzyńca" z KŁ, kiedyś zaglądałam do apeli o pomoc, wieści o fretkach i innych takich, a na zwierzyniec nie wchodzę wcale.
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Czw sie 28, 2008 15:32

iceangel pisze:ja raczej odnoszę się do pomysłu wymuszenia na nowych postach podziału na blogowe i merytoryczne a przeniesienia już istniejących wątków mieszanych do archiwum. Osoby prowadzące wątki mieszane można by poprosić o założenie nowego wątku (wedle uznania blogowego lub merytorycznego z umieszczeniem linka do wątku zarchiwizowanego).

yyy, znaczy jak?
Miałabym założyć osobny wątek na opisy pierdół i osobny wątek na opisy chorób? A obecny zarchiwizować?

iceangel pisze:Nie chodzi mi o narzucenie czegokolwiek, a jedynie o zarzucenie pomysłów, proszę więc nie reagować w sposób nerwowy i osobisty :P

A ktoś reaguje?
Wszak dyskutujemy tylko. A podawanie własnych przykładów jest chyba najlepsze? :wink:
Obrazek

galla

Post » Czw sie 28, 2008 15:34

galla pisze:
iceangel pisze:ja raczej odnoszę się do pomysłu wymuszenia na nowych postach podziału na blogowe i merytoryczne a przeniesienia już istniejących wątków mieszanych do archiwum. Osoby prowadzące wątki mieszane można by poprosić o założenie nowego wątku (wedle uznania blogowego lub merytorycznego z umieszczeniem linka do wątku zarchiwizowanego).

yyy, znaczy jak?
Miałabym założyć osobny wątek na opisy pierdół i osobny wątek na opisy chorób? A obecny zarchiwizować?

iceangel pisze:Nie chodzi mi o narzucenie czegokolwiek, a jedynie o zarzucenie pomysłów, proszę więc nie reagować w sposób nerwowy i osobisty :P

A ktoś reaguje?
Wszak dyskutujemy tylko. A podawanie własnych przykładów jest chyba najlepsze? :wink:

nie, nie, ja tylko zapobiegawczo :)

tak to widzę gallu, nie twierdzę, że to genialny pomysł :D

iceangel

Post » Czw sie 28, 2008 16:57

smil pisze:

A przecież tak nie jest.

niczego nie zakladam.
niektorzy w ogole nie korzystaja z 'ulubionych'.
wiem po sobie natomiast, ze jak zalezy mi na jakims watku to bede go szukac strona po stronie nawet jesli wyszukiwarka nie dziala, ze bede go szukac w przeniesionych na innych podforach nawet jak ma mi to zajac godzine czy dwie....

mama007

Od: Czw lut 17, 2005 14:43

Post » Czw sie 28, 2008 18:35

iceangel pisze:(...)
ja raczej odnoszę się do pomysłu wymuszenia na nowych postach podziału na blogowe i merytoryczne a przeniesienia już istniejących wątków mieszanych do archiwum. Osoby prowadzące wątki mieszane można by poprosić o założenie nowego wątku (wedle uznania blogowego lub merytorycznego z umieszczeniem linka do wątku zarchiwizowanego).
(...)

Ponieważ nie bierzesz udziału w wątku http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=80331 przepiszę tu swój post stamtąd:
Wojtek pisze:Mam jeden wątek poświęcony Herze i Dorinie. Jest w nim wszystko co dotyczy moich kotów. Opisy podróży, zachowań, dieta, zdjęcia. Są zachwyty i pytania "co słychać". Ale są także prośby o konsultacje w sprawie Dorinkowego ogonka i gruczołu okołoodbytowego Hery.
Rozumiem, że przy nowym podziale forum na każdą dolegliwość jaka przytrafi się moim kotom będę zobligowany do założenia nowego wątku?
Z mego punktu widzenia podział na forum z wątkami o naszych kotach i na forum z prośbami o pomoc wprowadzi bałagan. Bo zamiast trzymać wszystko "w kupie" będę miał kilkanaście wątków, a ich liczba będzie stale rosła.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw sie 28, 2008 19:26

Mówi się, że nowi użytkownicy nie mają w zwyczaju szukać informacji tylko od razu zakładają nowy temat.
To zwykle prawda ALE...
właściciele wątków o swoich kotach postępują podobnie. Zamiast znaleźć wątek dotyczący konkretnego zagadnienia to piszą wszystko w osobistym wątku i robi się z tego tylko bałagan.

Takie działanie utrudnia też korzystanie z wyszukiwarki. Szukając czegoś o chorobach dziąseł użytkownik będzie oczekiwał, że więcej przydatnych informacji znajdzie w wątku „Choroby dziąseł” niż „Puszek, Mruczek i Kłębuszek”.

Iceangel mądrze prawi. Dział Koty trzeba zarchiwizować, przenieść niektóre stare wątki na prośbę użytkowników, a tworzyć nowe myśląc już zupełnie w innych kategoriach.
Nowe działy mogłyby być zatytułowane w ten sposób:

Wszystko o kotach
- miejsce porad, pytań i odpowiedzi dotyczących spraw zdrowotnych i bytowych kotów*

Miłośnicy i ich koty
- pogaduchy o naszych kotach

*opis wymyślony przez anę, bardzo mi się spodobało takie ujęcie :)
Obrazek

Projektowanie stron internetowych www.mirieldesign.com --- Genetyka: Dziedziczenie kolorów w pigułce, Inbred --- Koty norweskie leśne Skogkatt.pl

Miriel

Od: Czw lut 12, 2004 18:27

Post » Czw sie 28, 2008 19:51

Miriel pisze:(...)
właściciele wątków o swoich kotach postępują podobnie. Zamiast znaleźć wątek dotyczący konkretnego zagadnienia to piszą wszystko w osobistym wątku i robi się z tego tylko bałagan.

Takie działanie utrudnia też korzystanie z wyszukiwarki. Szukając czegoś o chorobach dziąseł użytkownik będzie oczekiwał, że więcej przydatnych informacji znajdzie w wątku „Choroby dziąseł” niż „Puszek, Mruczek i Kłębuszek”. (...)

Ad 1. Wydaje mi się, że jeśli w ogóle powstaje tu jakiś bałagan, to jedynie w wątku danej osoby, a nie na forum jako całości, więc ucierpi na tym co najwyżej autor wątku. Jego decyzja :)
Ad 2. Z drugą tezą nie zgadzam się. Wyszukiwarka przegląda treść wątków, ich tytuły nie mają znaczenia.
Większy problem widzę tu w pisaniu bez polskich znaków: szukając "dziąseł" wyszukiwarka nie znajdzie "dziasel" :)

Miriel pisze:(...)Iceangel mądrze prawi. Dział Koty trzeba zarchiwizować, przenieść niektóre stare wątki na prośbę użytkowników, a tworzyć nowe myśląc już zupełnie w innych kategoriach.
Nowe działy mogłyby być zatytułowane w ten sposób:

Wszystko o kotach
- miejsce porad, pytań i odpowiedzi dotyczących spraw zdrowotnych i bytowych kotów*

Miłośnicy i ich koty
- pogaduchy o naszych kotach

(...)

W tej chwili mam jeden wątek o moich kotach. Jeśli chcę coś sprawdzić z przeszłości, przeglądam tylko jeden wątek.

Po "reformie" miałbym:
- wątek główny o Herze i Dorinie,
- wątek o karmieniu Hery i Doriny,
- wątek o przeglądach kontrolnych kotów,
- wątek o nerkach Hery,
- wątek o nerkach Doriny (można połączyć z Herą),
- wątek o ogonie Doriny,
- wątek o gruczole okołoodbytowym Hery,
- wątków "chorobowych" będzie przybywać, bo koty są coraz starsze,
- nie wyobrażam sobie, żebym w wątku "głównym" nie wspomniał o dolegliwościach trapiących moje koty, więc w praktyce wątki "chorobowe" będą zdublowane w "głównym"

Moim zdaniem to dopiero wprowadzi bałagan na Forum.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

[poprzednia][następna]