Hera i Dorina.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 29, 2003 12:03

To duże zaskoczenie dla mnie. Myślałam, że Birmy są bardziej mięciutkie od NFO 8O Ciekawe...

Megi dlaczego wyszczególniłaś kolory? Jest jakaś zależność między barwą futerka norwega a jego walorami dotykowymi?

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54

Post » Śro paź 29, 2003 12:08

Podobno dymne maja delikatniejsze futro, od np. dziko umaszczonych.
Gdzieś czytałam o tym, ale głównie opieram się na porównywaniu miękkości futerka Drakuli. Dla mnie jest Numerem 1 :D
Chętnie udostępnię do głaskania :D Zapraszam :D
Obrazek

Ella

Od: Czw mar 07, 2002 13:22

Post » Śro paź 29, 2003 12:13

Ella pisze:Podobno dymne maja delikatniejsze futro, od np. dziko umaszczonych.
Gdzieś czytałam o tym, ale głównie opieram się na porównywaniu miękkości futerka Drakuli. Dla mnie jest Numerem 1 :D
Chętnie udostępnię do głaskania :D Zapraszam :D

Drakula ma wyjątkowo mieciutkie futerko, potwierdzam.
Ja mam materiał do porównań w domu, bo mam dziko pręgowanego Hackera i srebrzystego tygryska Jankesa. Jankes ma delikatniejsze futerko, bez dwóch zdań. A Hacker ma mocniejsze.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Śro paź 29, 2003 12:24

Ella pisze:Chętnie udostępnię do głaskania :D Zapraszam :D

Ellu, ja bardzo chętnie, ale co na to książę Dracula? Podobno nie lubi, jak się głaskacze spoufalają. I królewskim gestem uzbrojonej w pazury łapy pokazuje gdzie miejsce niefortunnego miziacza :smiech3:

Sigrid

Post » Śro paź 29, 2003 12:26

Sigrid, znalazłam ten cytat w opisie rasy norweskiej,
w książce"Twój kot, odkryj w nim tygrysa": jednobarwne i dwubarwne mają delikatniejszą siersć niż pręgowane.... :)
Obrazek

Ella

Post » Śro paź 29, 2003 12:28

Sigrid, Drakula tak ma... na wystawach 8)
W domu jest pieszczochem, lubi gości,
a do wybranych Pań przychodzi na kolanka :D
Obrazek

Ella

Post » Śro paź 29, 2003 12:31

Jaki piękny dzień! :D Otwieram Forum, a tu mnóstwo komplementów dla moich koteczek :D! Dziękujemy bardzo! :D

Ella pisze:Wojtku, ja jednak pozostanę przy Herze :D
A Dorinkę ucałuj od nas :!:

Wycałowałem obie :)

Ella pisze:Czy mogę podzielić się jedną moją drobną uwagą na temat strony Kotek?
Nie mogę odczytać niebieskiego druku na zielonym tle. Wiem, mam wadę wzroku, ale może zmiana np. na żółty poprawiła by "widoczność"?
Strona bardzo mi się podoba :D

W wolnej chwili rozjaśnię kolor tła. Powinno to poprawić czytelność, a wymaga znacznie mniej pracy niż zamiana kolorów napisów.

Beata pisze:oooohhhhh, te zimowe futerka sa piekne :D :D :D ale jakos nie wierze, zeby Daisince taka kryza mogla wyrosnac 8O . Moze dam jej cos na porost wlosow specjalnego, zeby sie nie wstydzila przed Twoimi panienkami :roll:

Moje też podczas pierwszej zimy miały prawie normalne futerka. Dopiero od drugiej zimy zaczęły im rosnąć kryzy. Więc może się okazać, że to moje będą się wstydziły :D

Oberhexe pisze:Drakula ma wyjątkowo mieciutkie futerko, potwierdzam.
Ja mam materiał do porównań w domu, bo mam dziko pręgowanego Hackera i srebrzystego tygryska Jankesa. Jankes ma delikatniejsze futerko, bez dwóch zdań. A Hacker ma mocniejsze.

No i dochodzą jeszcze indywidualne cechy każdego kota. Np. Hera ma futerko wyraźnie delikatniejsze od Dorinki. Można by powiedzieć, że to dlatego, że Hera jest niebieska, a Dorinka czekoladowa. Ale brat bliźniak Hery (Horacy, dla przyjaciół Fredzio) ma futerko jeszcze odrobinkę delikatniejsze niż Hera.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Śro paź 29, 2003 12:38

Ella pisze:a do wybranych Pań przychodzi na kolanka :D

Panie muszą być zaszczycone.
To taki apetyczny facet... :1luvu:

Sigrid

Post » Śro paź 29, 2003 12:38

Dobrze, że zajrzałeś do Swojego wątku :D
Zaczynał powoli zbaczać w stronę innej rasy :wink:
Jeśli mowa o grzywach, to Drakuli najlepiej służy na porost
grzywki, przebywanie na mrozie 8)
A wracając do Hery, to obejrzałam jej zdjęcia podczas szczotkowania :D
Miodzio :!: :D
Obrazek

Ella

Post » Śro paź 29, 2003 12:44

A może ktoś chce okazyjnie Birmankę?
Od miesiąca pojawia się poniższe ogłoszenie. Początkowo cena wynosiła 1500, potem 1200, a teraz już tylko 500 - okazja

KOTKA BIRMAŃSKA
Sprzedam 2-letnią kotkę birmańską z rodowodem, książeczką i aktualnymi szczepieniami.Do tego kroku zmuszają mnie ataki ze strony moich dwóch kotów syberyjskich a Boni jest bardzo delikatna. Posiada oznaczenia siel i nie jest kastrowana ma zaliczone dwie wystawy co gwarantuje jej równierz rodowodowe potomstwo.
Cena 500,-.
Beata
c_beata@poczta.fm
28 Oct at 21:43:02

Wojtek

Post » Śro paź 29, 2003 12:53

kuszące .... :twisted:

justy

Od: Śro kwi 16, 2003 15:19

Post » Śro paź 29, 2003 12:58

justy pisze:kuszące .... :twisted:

Bierzesz? :)

Wojtek

Post » Śro paź 29, 2003 13:15

ja bym chciala :oops: , ale juz widze mine tz-ta i siebie ze wszystkimi kotami na wycieraczce 8) :roll:

justy

Od: Śro kwi 16, 2003 15:19

Post » Sob lis 22, 2003 14:34

W innym wątku Beata pytała jak często karmię koty. Skorzystam z okazji i odświeżę ten wątek, opisując dokładniej żywienie moich birmanek :)

Zanim zamieszkała ze mną Hera naczytałem się różnych książek, m.in. o żywieniu kotów.
Większość autorów twierdziła, że należy karmić o stałych porach i nie zostawiać jedzenia w miseczkach przez cały dzień.
Więcej rozbieżności było w sprawie "czym karmić". Jedni preferowali karmę suchą, inni z puszek, a jeszcze inni - wyroby domowe. Żeby pogodzić wszystkich i urozmaicić kotom dietę postanowiłem, że będę karmił chrupkami i wołowiną.

No dobrze, ale jakimi gatunkami?
Na mięsie nie znam się, więc w sklepie wybrałem "na oko" coś co wyglądało ładnie i nie było zbyt drogie. Okazało się, że nazywa się to "ligawa". Kupuję raz w miesiącu 3 kg, przepuszczam przez maszynkę do mielenia o bardzo dużych dziurkach, dzielę na porcje i wrzucam do zamrażarki - mam przez miesiąc spokój.
Jeśli chodzi o gatunek chrupek, to hodowczyni Hery polecała Iamsa i Hillsa, lub z tańszych - Nutrę i Purinę. Później dowiedziałem się jeszcze o istnieniu Royala. Postanowiłem, że nie będę uzależniał się od jednego gatunku chrupek, tylko będę karmił mieszanką, bo gdyby kiedyś zabrakło jakiegoś gatunku, to koty łatwiej zaakceptują brak jednego składnika w mieszance, niż całkowitą zmianę chrupek. I tu okazało się, że byłem przewidujący, bo faktycznie, był taki okres, że Hills zniknął z rynku.
Ostatecznie zdecydowałem się na mieszanie Iamsa, Hillsa i Royala (obecnie wszystkie w wersji Light).

A w jakich proporcjach podawać mięso i chrupki? Tu wymyśliłem sobie, że najlepiej będzie jeśli połowę dziennego zapotrzebowania na energię zaspokoimy mięskiem, a połowę chrupkami. Po przejrzeniu tabel z "kaloriami" wyszło mi, że dorosła kotka powinna dostawać dziennie ok. 50 g mięska i ok. 20 g chrupek. W praktyce wygląda to tak, że daję 50 g mięska i 30 g chrupek na jednego kota. Mięsko jest zjadane w całości a chrupek zawsze trochę zostaje (w rzeczywistości zjadają po ok. 20 - 26 g chrupek dziennie).

Ustalenie jadłospisu było w miarę proste. Gorzej było z zapewnieniem stałej pory karmienia. W dni powszednie chodziłem do pracy, więc śniadanie musiało być wcześnie. Ale w dni wolne lubię sobie pospać i nie uśmiechało mi się wstawanie przed świtem, żeby nakarmić koty. Również nie mogłem zapewnić stałej godziny podawania kolacji - wracałem z pracy o bardzo różnych porach.
Na szczęście obie kotki są pod tym względem bardzo wyrozumiałe i jedzą o takich porach, o jakich dostaną jedzonko i nie marudzą, że mają puste miski. Mogę więc wyspać się lub wrócić później do domu.

Ostatecznie kotki dostają mięsko i chrupki dwa razy dziennie, ale pory żywienia są zmienne.

Szczegóły karmienia:
Zarówno śniadanie jak i kolacja składają się z dwóch dań - mięsnego i chrupkiego.
Pierwsze danie to mięsko. Zostaje zjedzone szybciutko. Jeśli nie zostanie zjedzone (zdarza się to niezwykle rzadko), to chowam je i podaję ponownie jako drugie danie.
Następnie sam zjadam swój posiłek, a po nim daję kotom drugie danie, czyli chrupki (lub mięsko jeśli zostało z pierwszego dania).
Gdy koty już się najedzą i odejdą od misek, sprzątam miski i następne karmienie dopiero wieczorem, według tego samego schematu.

Oprócz właściwej karmy kotki zjadają jeszcze:
- po 5 cm MaltPasty (wyciskam na mięsko do śniadania),
- po 4 biało-zielone (z algami) witaminy Gimpetu - dwie rano i dwie wieczorem,
- po kilka sztuk bardzo twardych przysmaków Whiskasa Kitbits - dodaję do chrupek,
- po kilka sztuk miękkich przysmaków Whiskasa Kitbits - dostają z ręki,
- po kilka sztuk przysmaków Whiskasa czyszczących zęby Dentabits - dostają z ręki,
- mniej więcej raz w tygodniu surowe żółtko (zamiast zwykłej kolacji),
- od czasu do czasu twarożek "serek wiejski" (zamiast zwykłej kolacji).

I jeszcze coś, co nie jest żywnością, ale z racji zastosowania koty musiały to zjadać - pasta do zębów. Przez trzy lata regularnie myłem kotkom ząbki, aż kilka miesięcy temu hurtownie przestały sprowadzać pastę i jestem niepocieszony. Nie mam czym myć kocich ząbków :(

Zamęczyłem Was gadaniem?
To na pociechę dwa zdjęcia:
Dorinka je śmietankę
Hera je śmietankę
Ostatnio edytowano Śro lut 23, 2005 17:48 przez Wojtek, łącznie edytowano 2 razy

Wojtek

Post » Sob lis 22, 2003 17:29

Nie zamęczyłeś!!! Widać po prostu, że jesteś totalnie zakocony :D
A dziewczynki są przecudne :love:
Obrazek

Happy

Od: Śro lis 19, 2003 2:36

[poprzednia][następna]