[wystawa] Wrocław 6-7 września + special shows

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Nie sie 03, 2008 16:27

:D Daniel ale nie można generalizować.Są koty które nie lubia obcych osób,mają jedną ukochaną i nie zmienisz tego.Ja zamiast urabiać kotkę tyle czasu wolę zrezygnować z wystaw bo wiem ile to ją kosztuje nerwów-wybieram mniejsze zło(jak zresztą większość właścicieli Birm).Może jak będzie jeździła z innym kotem bardziej się wyluzuje,zobaczymy.
Czekoladka spróbuj kotkę wystawić,może akurat Cię mile zaskoczy.

BLUEPARADISE

Od: Pon maja 26, 2008 19:38

Post » Nie sie 03, 2008 18:07

znam wielu hodowców Birm pomimo że nie hoduję tej rasy, ale oni nie maja jednak w problemów z wystawianiem swoich pociech - może zdarza się to sporadycznie jak wszystkim ....
Birmy absolutnie z urzędu nie są strachliwą rasą .... i dlatego nie bardzo rozumiem stwierdzenie - "jak większość hodowców Birm"

:) :)
almathea
http://www.almathea.com.pl
smoke & solid & cameo persian cattery
FIFe & CFA registered

almathea

Od: Pt kwi 29, 2005 8:25

Post » Nie sie 03, 2008 18:08

almathea
FIFe & CFA registered

almathea

Post » Nie sie 03, 2008 18:41

Almatheo ogólnie hodowli Birm w Polsce jest mało.Z zasady nie są to koty nerwowe czy bojaźliwe ale nie lubią obcych i zamieszania.Na wystawie w Rybniku Birm było 5,w tym 2 mega stres,2 mega luz i jedna 50/50.W Chorzowie Birmy 3:1 mega luz,2 mega stres.Kraków Birm 5 w tym 1 mega luz,2 stres i 2 50/50.Może nie obserwujesz tego gdyż tak w tym nie siedzisz.Te które były zestresowane były wystawiane w zasadzie od klasy otwartej(chociaż tez nie zawsze).

BLUEPARADISE

Post » Nie sie 03, 2008 18:48

ja wiem jakie są statystyki :) jesli chodzi o wystawianie w Polsce, ale znam też statystyki zagraniczne ... bywając na wystawach w kraju i za granicą widziałam różne birmy i ich zachowania

a siedzę w birmach i to bardzo blisko ze względu na kolegę, który hoduje je prawie 15 lat :)
almathea
FIFe & CFA registered

almathea

Post » Nie sie 03, 2008 19:02

a siedzę w birmach i to bardzo blisko ze względu na kolegę, który hoduje je prawie 15 lat

Almatheo ale czy zwracasz uwagę na inne niż te od kolegi??Czy słyszysz jak warczą jak są oceniane??Ja takie zachowanie tłumaczę tym że nasze koty wystawiamy zbyt późno nie dając im szans od młodego się przyzwyczaić.Dodatkowo stosunkowo późno sie wybarwiają,zresztą sama o tym wiesz.W naszym kraju nie ma mody na Birmy-na polskich wystawach 7 jest swoistym rekordem a kocię,miot lub młodzież to już ewenement ale to nie chodzi o statystyki wystawiania tylko o statystyke zachowania.Zresztą ta dyskusja polega na odbijaniu piłeczki...Ty wiesz swoje,ja wiem swoje.

BLUEPARADISE

Post » Nie sie 03, 2008 20:12

BLUEPARADISE pisze::D Daniel ale nie można generalizować.Są koty które nie lubia obcych osób,mają jedną ukochaną i nie zmienisz tego.Ja zamiast urabiać kotkę tyle czasu wolę zrezygnować z wystaw bo wiem ile to ją kosztuje nerwów-wybieram mniejsze zło(jak zresztą większość właścicieli Birm).Może jak będzie jeździła z innym kotem bardziej się wyluzuje,zobaczymy.
Czekoladka spróbuj kotkę wystawić,może akurat Cię mile zaskoczy.

Ale tutaj nie chodzi o przywiązanie do jednej czy więcej osób, ale o przezwyciężenie lęku przed obcymi, kot reaguje agresją na stres, boi się obcych więc jest agresywny, nie musisz kota "przywiązywać" do obcych, wystarczy że przełamiesz jego strach przed nimi...

Oczywiście jeśli takiej potrzeby nie odczuwasz Twoja sprawa, ale na Twoim miejscu nie brał bym jej z innym kotem razem do klatki, bo może tylko zrazić do wystaw swojego towarzysza, jeśli będzie agresywna może wyładowywać swoją agresję na współlokatorze, a to może się skończyć tylko i wyłącznie kolejnym urazem do wystaw...

Daniel_M.

Od: Pon cze 11, 2007 8:26

Post » Nie sie 03, 2008 20:25

Daniel kotka w klatce to totalny luz.Je,pije,bawi się,przytula,itd.Problem zaczyna się gdy idziemy do oceny,dużo kotów,dużo ludzi i jeszcze ktoś obcy ją dotyka-tutaj jest problem a nie w samej wystawie(tak jak pisałeś,lęk przed obcymi).Osobiście nie czuję potrzeby przełamywania tego strachu bo skończymy IC i kończymy z wystawami,będzie jeździło młode pokolenie-ale od małego bo myślę że właśnie tutaj tkwi problem.

BLUEPARADISE

Post » Nie sie 03, 2008 20:29

BLUEPARADISE pisze:Daniel kotka w klatce to totalny luz.Je,pije,bawi się,przytula,itd.Problem zaczyna się gdy idziemy do oceny,dużo kotów,dużo ludzi i jeszcze ktoś obcy ją dotyka-tutaj jest problem a nie w samej wystawie.Osobiście nie czuję potrzeby przełamywania tego strachu bo skończymy IC i kończymy z wystawami,będzie jeździło młode pokolenie-ale od małego.

No więc ja Ciebie do niczego nie zmuszam, ale kot inaczej zachowuje się będąc w klatce sam, a skoro wystawa ją stresuje mając w klatce towarzystwo może potraktować je jak obcych i wtedy nie będzie luzu ani w klatce ani na ringu, w każdym razie trzymam zatem kciuki za młode pokolenie...

Daniel_M.

Post » Wto sie 12, 2008 9:47

w zajeździe u Ireny są wolne miejsca - zajazd jest w Mirkowie k/Wrocławia / wjazd od strony Warszawy/

Zajazd u ireny
Mirków
071 31 51 593

cena za pokój 2 osobowy 140 zł
almathea
FIFe & CFA registered

almathea

Post » Pon sie 18, 2008 9:18

Bedziemy chyba na 1 dzien :D mysle intesnywnie jak to zrobic aby jechac a TZ nie wniosl pozwu rozdodowego :lol:
Przez ostatnie 2 tyg-2 zagraniczne wystawy,,,na wrzesien w planach jeszcze 2 :roll:
Do Wroclawia mam wielki sentyment ,tam zaczynalismy nasza hodowlano- wystawowa przygode w klasie otwartej i nasz kot wrocil z Bobem :D
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Od: Śro gru 28, 2005 23:36

Post » Pon sie 18, 2008 12:17

Powiedz , że mu się to po prostu finansowo nie opłaca , powinno zadziałać :oops: A do wrocławia zapraszam :D
Obrazek
Zdjęcia z ŁÓDŻ 22.11.2015. Wystawy - Galerie zdjęć - zapraszam http://www.andamira.pl/koty/galeria-wystawy-tekst/

spinoo

Od: Śro wrz 12, 2007 18:39

Post » Pon sie 18, 2008 18:24

sylwiah2 pisze:Bedziemy chyba na 1 dzien :D mysle intesnywnie jak to zrobic aby jechac a TZ nie wniosl pozwu rozdodowego :lol:
Przez ostatnie 2 tyg-2 zagraniczne wystawy,,,na wrzesien w planach jeszcze 2 :roll:
Do Wroclawia mam wielki sentyment ,tam zaczynalismy nasza hodowlano- wystawowa przygode w klasie otwartej i nasz kot wrocil z Bobem :D

Znam ten ból, dwie zagraniczne w ostatnich tygodniach i trochę finanse leżą...i do Wrocławia chyba raczej nie pojadę...

Daniel_M.

Post » Pon sie 18, 2008 18:47

spinoo to chyba nie zadziala :lol: moja praca idzie na moje koty :wink: jego na dom,dzieci i zycie... :lol:

ale na niedziele uzyskalam zgode na wyjazd i fundusze :P tylko jeszcze nie wiem kogo zglosic .... :roll:
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Od: Śro gru 28, 2005 23:36

Post » Pon sie 18, 2008 20:54

Daniel_M. pisze:5tr...i do Wrocławia chyba raczej nie pojadę...

no proszę Cię Danielu, nawet nie żartuj :roll: :roll:

gdzieś się "szwendasz" po obczyźnie a chcesz opuścić wrocławską :twisted: :twisted:

pakuj Felka do Wrocka :D :D
almathea
FIFe & CFA registered

almathea

[poprzednia][następna]