Ja napisałam sms'a.
Czyli już na wszystkich możliwych frontach została poinformowana, na pewno wkrótce się odezwie.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
pixie65 pisze:Ja się JESZCZE niczego od doktora nie dowiedziałam...![]()
Będę dzwonić między 13-14 tak się umawialiśmy.
Ale ten cukier.....
pixie65 pisze:Kurcze...czytam cały wątek od początku i tak mi przyszło do głowy, że może tutaj problem leży również w diecie...?
CoToMa pisze:Bierzemy pod uwagę zaawansowaną cukrzycę z powikłaniami, nowotwór trzustki, zapalenie trzustki, do tego może mieć już niewydolną wątrobę, mimo, że wyniki wątrobowe są na razie ok.
Sfinks powinien być teraz na diecie cukrzycowe, taką ma tylko RC i Hills...
CoToMa pisze:Teraz Sfinks był na diecie trzustkowej właśnie, RC Sensitivity.
W zasadzie podejrzewamy, że Sfins mógł mieć już wcześniej cukrzycę. jednak jest to rzadka choroba u kotów i dlatego nie zawsze weci badają cukier we krwi. Zwłaszcza, ze cukier w moczu może pojawić się u kota pod wpływem stresu.
Bierzemy pod uwagę zaawansowaną cukrzycę z powikłaniami, nowotwór trzustki, zapalenie trzustki, do tego może mieć już niewydolną wątrobę, mimo, że wyniki wątrobowe są na razie ok.
Sfinks powinien być teraz na diecie cukrzycowe, taką ma tylko RC i Hills...
Ja myślałam raczej, że to postępujące uszkodzenie trzustki mogło doprowadzić do cukrzycy, a brak enzymów trzustkowych doprowadził do zaburzeń trawienia i chudnięcia...
Nowotwór byłby chyba zauważony na usg, rtg...
O dietę się nie martw, pomyślimy
BTW dieta cukrzycowa jest okropna... zapytam (jak się dodzwonię) o trzustkową i enzymy.
A może ta cukrzyca to rezultat uszkodzenia trzustki?
Wiem, że przy ucisku na trzustke, cukier bardzo skacze. Wtedy dieta cukrzycowa niewiele da.
"Hill's Prescription Diet* Feline i/d to pełnowartościowa karma dietetyczna dla kotów, podawanie której ogranicza występowanie ostrych zaburzeń wchłaniania oraz pozwala na wyrównanie niedoborów spowodowanych złym wchłanianiem i zewnątrzwydzielniczą niewydolnością trzustki. Karma zawiera podwyższony poziom elektrolitów, wysokostrawne składniki i niski poziom tłuszczu."
Ma wątpliwości, czy przy cukrzycy byłby taki wysoki poziom leukocytów.
Powiedział, że podwyższony poziom lipazy rzadko wiąze się z występowaniem guza nowotworowego.
Z podawaniem insuliny nie mają dobrych doświadczeń.
Tinka07 pisze:Ma wątpliwości, czy przy cukrzycy byłby taki wysoki poziom leukocytów.
Jedno z drugim nie ma wiele wspólnego. W Sfinksie musi siedzieć jakiś poważny stan zapalny.Powiedział, że podwyższony poziom lipazy rzadko wiąze się z występowaniem guza nowotworowego.
Nie wiem, chyba dok. ma rację. Lipaza nie jest w ogóle specyficznym enzymem trzustkowym. Ale więcej na ten temat w razie potrzeby.Z podawaniem insuliny nie mają dobrych doświadczeń.
Co to znaczy „z podawaniem insuliny nie mają dobrych doświadczeń”? Czyżby on ocipiał? O czym on w takim razie myśli? O tabletkach, które u kotów się nie sprawdzają i w dodatku szkodzą na wątrobę???
CoToMa, nie miałam czasu na dokładne przeczytanie wszystkich wpisów, ale gdzieś wyczytałam, że Sfinks dostawał sterydy. Jeśli cukrzycę miał już wcześniej, to podawane sterydy mogły bardzo pogorszyć sytuację. Jeśli jej nie miał, to sterydy mogły ją wywołać.
Użytkownicy przeglądający ten dział: puszatek i 232 gości