Koty cukrzycowe - ABC cz. II

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto lip 08, 2008 16:29

Kot czy kotka? - kot
Jak się nazywa?- Friskie,czasem poprostu słodko Fatty
Ile ma lat? - 10
Ile waży?- 6,30
Za gruby /za chudy? - ?
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - 27 czerwca 2008
Jak jest kontrolowana choroba? - w danym momencie tylko moja obserwacja,insulina,paski w moczu
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - nie
Jeśli tak, to jakim? -
Jaką podajesz insulinę? - caninsulin
U 40 czy U 100? - U 40
Ile kresek (IE)? - 3 jednostki
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? - 2x
Aktualny poziom glukozy we krwi? - ?
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - owszem, w 2002 stwierdzono u niego Eosinophillic granuloma na bródce,pojawia sie sporadycznie, co parę miesięcy, zawsze dostawał na to zastrzyk ze steredu :(
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? - nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - nie
Jaką podajesz karmę? - Rc Light 40
Mniej więcej ile? - ok 90 g
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? - przed
Inne choroby? - wspomniana granuloma, podejrzenie FORL
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.)
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - żadnych
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) -badanie z 25 czerwca 2008: Inorganic Phosphate 1.8 /cholesterol 4.9/LDH 832/Eosinophils 6/Monocytes 5/Glucose 16.7
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? raczej ładne kupki ciemne,zwatre segmenty
Opisz swój problem:cukrzyca,po niedawnej stracie mojej Lucky(nowotwór żuchwy), boję się żeby to nie był początek końca dla Friskiego,chcę jak najlepiej opanować to choróbstwo, z waszą pomocą oczywiscie :)
What greater gift than the love of a cat?

fusspot

Od: Pon lip 07, 2008 9:34

Post » Wto lip 08, 2008 16:55

Moj Czesiek startowal dokladnie z tej samej wartosci cukru co Twoj Kocur O Trudnym Imieniu :)
I moim zdaniem w rece Tinki mozesz oddac sie smialo i w ciemno.
Jak wyglada rzecz z glukometrem? Udalo Ci sie kupic?
bardzo fajne insulinowki:
http://www.hand-prod.com.pl/start.php?s ... og&pid=447
Nie ma problemu z powietrzem prawie wcale, sa bardzo dokladne.
Sprobuj zamowic je tu:
Apteka "Galen" Bielsko-Biała Warszawska 180 33 8169561
(to apteka zrzeszona w sieci aptek przyjaznych diabetykom, dla mnie w Krakowie sprowadzaja bez klopotu).
Te strzykawki maja inna podzialke, dokladniejsza - sa przeznaczone dla insuliny 100 (caninsulin to 40) ale wydaje mi sie ze zdecydowanie warto.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Wto lip 08, 2008 18:56

dzięki Liwia,wybiorę sie tam z pewnoscią,chociaż o glukometr tam własnie pytałam i dopiero bedzie za 2 tyg.hm, może zapytam jeszcze raz...

fusspot

Post » Śro lip 09, 2008 8:00

Liwia pisze:bardzo fajne insulinowki:
http://www.hand-prod.com.pl/start.php?s ... og&pid=447
Nie ma problemu z powietrzem prawie wcale, sa bardzo dokladne.

Potwierdzam. Miałam kilka takich od Kociary i rzeczywiście są świetne. Można w nich odmierzyć malutkie ilości insuliny. Teraz kupiłam też U100 ale te większe 1ml:
http://www.hand-prod.com.pl/start.php?s ... og&pid=449
i one nie są już takie dobre i na dodatek już kilka razy trafiła mi się taka strzykawka, że wogóle nie chciała insuliny naciągnąć (co w U40 nigdy mi się nie zdarzało).
Pozdrawiam,
Irenka
Obrazek
Rudy i Minus

irenka_n

Od: Wto sie 21, 2007 13:11

Post » Śro lip 09, 2008 8:12

tak muszę spróbować te u 100, chociaz dzisiaj było ok z u 40...wlasnie zamowilam glukometr na allegro :) pozdrawiam

fusspot

Post » Śro lip 09, 2008 8:13

ja kupilam glukometr na allegro, u tego sprzedawcy (to jest realna apteka):
http://allegro.pl/item393178657_apteka_ ... ercie.html
Szybciutko i bezproblemowo.
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Śro lip 09, 2008 8:15

ja też z apteki ale innej, mam nadzieję że będzie ok
:)

fusspot

Post » Śro lip 09, 2008 8:18

bedzie, bedzie na pewno :):):)
Obrazek

Liwia

Post » Śro lip 09, 2008 8:19

już bym chciała go mieć, chociaż napewno będzie to koszmar z tym pobieraniem, ale chociaz będę pewna podania insuliny, dzisiaj rano Friskie miał z moczu negatywna insulinę i znów na slepo mu dałam te 3 jednostki...teraz sie boję żeby nie dostał niedocukrzycenia :( więc posiedzę chyba narazie z nim w domku..

fusspot

Post » Śro lip 09, 2008 8:21

podoba mi sie Twoje podejscie do problemu, moje bylo zupelnie inne :oops: spanikowane po koncowki wlosow :oops:
Obrazek

Liwia

Post » Śro lip 09, 2008 8:24

Ja tez mam Accu Check Aktive, na poczatku przyznam ze mialam problemy z nakluciem naczynia za pierwszym razem, u mojego "czarnola" nie bardzo cos widac. Ale po rozgrzaniu i rozmasowaniu naczynka staja sie macalne, podswietlic juz w ogole super tylko ze musze brac pod uwage czynnik koci- nie ma czasu na podchody bo im dluzej to trwa tym wieksza jest szarpanina :roll: Teraz juz tylko chwilke miziam uszko i jak tylko naczynko stanie sie macalne- nakluwam. Zwykle nie ma problemu. Jestem spokojniejsza bo poki co pomiary sa w normie, mimo podawania glukozy. Chyba mu faktycznie glukoza rosnie bardzo w stresie i wowczas, gdy cisnienie wymyka sie spod kontroli.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Śro lip 09, 2008 8:24

no wiesz początkowy szok to już chyba mam za sobą :) jak się dowiedziałam u weta że ma cukrzycę to prawie nie zjechałam na podłogę...zwłaszcza ,że wet jak patrzył na wyniki to mówił oj zdrowy jak koń, ale zaraz jeszcze ta glukoza....o nie!!! :roll:

fusspot

Post » Śro lip 09, 2008 8:30

no zobaczymy jak to będzie z tymi Friskowymi uszami...tak jak mu sie przygladam, to nie za bardzo widac te żyłki u niego + ma długie włosy i te jego uszy są dosc owłosione...na razie póki nie mam jeszcze glukometru, próbuję mu masowac troche te uszka..hm to mu sie chyba podoba bo mruczy :) gorzej bedzie z nakłuwaniem..no ale musi się biedak przyzwyczaić...na początku jak robiłam zastrzyki z insuliny to jak już mnie widział ze strzykawką dawał w nogi...a ostatnio nawet nie protestuje... :)

fusspot

Post » Śro lip 09, 2008 8:30

ja nie kluje w zyle - Czesiek ma tak elastyczne ze przeklucie scianki jest baaaardzo klopotliwe. Dziabie ta igla obok naczynia i tez krwai.
Fusspot - igly i paski powinnas nabyc w tak zwanym miedzyczasie. Igly do klucia w ucho, najciensze jakie mozna (0,4, z 0,45 tez nie ma klopotu).
I poczytac o zywieniu kotow (cukrzycowych i nie tylko) tez powinnas :)
Obrazek

Liwia

Post » Śro lip 09, 2008 8:32

fusspot, nie wiem jak z dlugowlosymi (moj jest czarny krotkowlosy) ale chyba klopot bedzie (z psem moim mialam klopot a kudlaty jest). Moze trzeba bedzie podgolic uszko?
Tak czy siak - trenuj zwyczaje juz :) Tzn przed jedzeniem kota na kolana i mizianko kilka chwil. Potem w czasie tego mizianka bedziesz z niego krew toczyc a on ani sie nie zorientuje :twisted: No chyba ze moj jest taki duren i sie na to lapie a inne koty maja wiecej oleju z w glowie :lol:
Obrazek

Liwia

[poprzednia][następna]