Stoma - żel, jak czyścić zęby?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 08, 2008 0:10 Stoma - żel, jak czyścić zęby?

Zakupiłam dla Nuśki stoma-żel.

No i nie wiem jak stosować :roll: Na opakowaniu napisane, że albo raz w tyg. albo codziennie... Nuśka miała czyszczone zęby z kamienia kilka mcy temu, teraz odkłada się osad. Jak często mam jej te zęby szorować? Czym?

Czy ona się nie zatruje tym? Można to połykać? Pasta śmierdzi chlorowym proszkiem do szorowania wanny 8O

Zadziwia mnie skład:

dodatek smakowo-zapachowy.....1g
środki czyszczące do................. 100g ---------> do czego? 8O 8O 8O

A w środku w pudełeczku jest biały patyczek, jakby od lodów :? :? to standardowe wyposażenie? Do czego on służy? :roll:
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Wto lip 08, 2008 0:24

To jest dokładnie to samo, co ja kupuję dla Klary. Zawiera Glukonian chlorheksydyny, to jest to samo, co ludzki Sebidin. I raczej nie służy do szorowania zębów. Przynajmniej nie wersja, którą ja posiadam. Mój żelik delikatnie pachnie i smakuje (musiałam :oops: ) jak lekko słodkie tabletki do ssania :wink: Wcieram to Klarze w dziąsła codziennie. Palcem. Pisze, że można delikatną szczoteczką, kawałkiem miękkiego materiału, lub palcem właśnie. Dziąsła są czerwone, ale nie aż tak jak wcześniej. Po zastosowaniu dość długo utrzymuje się jej delikatny zapach z pyszczka. Jak zapomnę posmarować 1 dzień, zaraz można wyczuć lekki smrodek. Kamienia nie ma (dostawała Stomorgyl, jak miała zapalenie (?) dziąsełek). Na razie stosuję tylko to i jestem zadowolona. Sądzę, że Klara to połyka. Na pewno nie jest trujące. Ludzie ssą Sebidin, który przecież się rozpuszcza i idzie do żołądka. A Klara zaraz po posmarowaniu je suche, żeby przegryźć :wink:

http://www.hyperdrug.co.uk/Pet-Dent-Ant ... o/PETDENT/
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Od: Wto cze 25, 2002 21:30

Post » Wto lip 08, 2008 12:42

faktycznie, najlepiej sprawdza się codzienne czyszczenie zębów. po takich zabiegach, żółty nalot na zębach faktycznie znika.

ja używam patyczka do uszu do czyszczenia kocich zębów, jest miękki, ale dobrze się nim operuje. po "zabiegu" moje koty też idą przegryźć suche, aby pozbyć się tego słodkawego smaku :)
Gucci AKA Cianek ['] 21.10.2006 Wołów - 02.04.2022 Zurych
Iberia Negra AKA Bercia

robi

Od: Czw lut 01, 2007 13:44

Post » Wto lip 08, 2008 12:49

Dziewczyny, gdzie można nabyć ten stoma-żel?
Czy tylko u weta?

Joasia
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Wto lip 08, 2008 13:31

orchidka

Od: Czw cze 21, 2007 16:58

Post » Wto lip 08, 2008 13:34

Dziekuję Orchidko :D

Joasia
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Wto lip 08, 2008 15:29 Re: Stoma - żel, jak czyścić zęby?

Karolka pisze:A w środku w pudełeczku jest biały patyczek, jakby od lodów :? :? to standardowe wyposażenie? Do czego on służy? :roll:

To standardowe wyposażenie, bo w moim opakowaniu też był ;)
Ja uznałam, że to łopatka do sięgania w głąb opakowania - zamiast zapuszczać paluch w czeluście buteleczki, nabieram pastę na patyczek i wyciągam, potem z tego patyczka biorę na palec i pucuję dziąsełka.
Prażankom myję ząbki codziennie, no jak sie opuszczę, to co 2-3 dni. Dziąsła już są ładniejsze, jak zaczynaliśmy szorowanie, to miały fatalny stan zapalny.
Dla mnie ten środek pachnie przyjemnie miętą, skojarzeń z proszkiem do szorowania wanien nie mam absolutnie 8)
Co nie zmienia faktu, że dziewczyny i tak serdecznie tych zabiegów nie znoszą ;)
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52