Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Pipsi pisze:Dziewczyny, ja mam jeszcze pytanie, jak się postępuje przy anemii, tzn. co się wtedy kotu podaje?
aamms pisze:Pipsi pisze:Dziewczyny, ja mam jeszcze pytanie, jak się postępuje przy anemii, tzn. co się wtedy kotu podaje?
Nie wiem..
Ludziom podaje się preparaty z żelazem..
MaybeXX pisze:aamms pisze:MaybeXX pisze:Widzę,że nie zostałam zrozumiana.Nie jestem przeciwnikiem badań w ogóle.Ale uważam,że badania należy zlecać po coś.Bo coś mają wnieść,o czymś decydować.Gdy niezależnie od ich wyniku nie mają wpływu na leczenie,bo ono np nie ulegnie zmianie,poczekać.Te wet wie kiedy,po co i jakie badania są potrzebne do diagnozy.
I tyle.
Jak najbardziej..
Badanie krwi pokaże czy kotka ma anemie czy nie.. a od tego zależy jakie kroplówki można jej podać - dożylne czy podskórne..
Pokaże w jakim stanie sa nerki - a od tego zależy czy można ją dokarmiać pokarmem wysokobiałkowym czy nie można..
itd..
OK.Tu się zgadzam.Ale rtg płuc?Po to by pokazać ,że MA zapalenie płuc,choć je słychać?To jest właśnie dla mnie przykład badania sztuka dla sztuki.
Pipsi pisze:Dziewczyny, ja mam jeszcze pytanie, jak się postępuje przy anemii, tzn. co się wtedy kotu podaje?
Jana pisze:Pipsi pisze:Dziewczyny, ja mam jeszcze pytanie, jak się postępuje przy anemii, tzn. co się wtedy kotu podaje?
Sprawdza się jaka to anemia, z czego wynika, czy się krwinki rozpadają, odnawiają itp.
W rozmazie takie rzeczy widać (postaci krwinek, ew. zniekształcenia). Bada się poziom retikulocytów.
Np. jeżeli krwinki się rozpadają, podaje się steryd żeby to zahamować. Jeżeli anemia wynika z niedoboru żelaza - podaje się żelazo (przedtem warto oznaczyć poziom), itp.
A po rzetelną wiedzę to do wetów![]()
Jeżeli kotka dostaje kroplówki (pod skórę?) to i sika sporo. Jaki antybiotyk dostaje na to zapalenie płuc?
Gosiak104 pisze:Kocina dzisiaj całkiem nieźle. Nadal głośno oddycha. Wetka stwierdziła, że to, że nie je pasztetu a pije mleko to tylko jej wybrzydzanie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 244 gości