MT maleńka szylkretka szuka domu!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pt cze 27, 2008 16:33

no mam nadzieję że będą fotki na forum!

Dzięki Beata :)
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pt cze 27, 2008 17:55

mysle, ze nowi opiekunowie szachrajki znajda ten watek :wink:
wiec tutaj link dla nich poniekad:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=77 ... a55375350d

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Pt cze 27, 2008 18:59

i bialorudy tez pojechal 8)

moge wreszcie otworzyc szeroko balkon i wywietrzyc :wink:
a Bajka z Daisy mialy juz glupawke potymczasowa :lol:

Beata

Post » Pt cze 27, 2008 20:51

no tak
ciesze sie, ze znalazly dobre domki
ale martwie sie, ze info nie ma, jak tam w pierwszych godzinach na nowych wlosciach :oops:
czyli typowy syndrom DT :oops: :wink: :lol: :evil: :evil: :evil:

a nowi opiekunowie pewnie siedza z kociakami w lazience :lol: :roll: :wink:

Beata

Post » Sob cze 28, 2008 0:44

No więc już śpieszę z info :-)

Tu nowa kocia mama Pchły Szachrajki :-)

W skrócie, podróż do nowego domku minęła pod znakiem podziwiania świata za oknem, miauczenia i w następstwie... dosadnych efektów zapachowych :-)

Mała jest rozkoszna! Już na wizycie w DT podejrzałam jak szaleje za kijkiem z piórkami (chociaż Muczaczo, w którym się zakochałam :oops: wykorzystał pierwszą okazję żeby się nim pobawić :D ), więc to też był pierwszy zakup do nowego domku. I udany, bo zostały na kijku już tylko 3 piórka :roll:

Wspomniany Pan to Sew - zdawał się być bardziej wystraszony niż Szachrajka na początku (nie miał wcześniej zwierzaka), ale jak odkręcał dla niej kratkę w łazience, to inżynierka położyła mu się niemal na stopach i towarzyszyła przy każdym ruchu śrubokrętem :D I już jest wielka miłość :)

Zjadła mokrą bardzo ładnie - suche i wodę ma non stop (już nawet zaczaiła gdzie) ale zaliczyła dzisiaj sikanie na dywanie... oczywiście jak wyszłam na chwile z domu ;-) Jak wróciłam, wstawiłam ją na chwilę do kuwetki, chciała wyskoczyć, ale zagrodziłam jej drogę :P po czym odwróciła się i elegancko zaliczyła pierwsze sikanie w kuwetce (oby się stało regułą!)

Nie wiem czy robiła to wcześniej (pytanie do Beatki) ale jak stałam przy kuchni, to wspięła mi się po spodniach aż nad kolano! Oczywiście szykowałam jej żarełko, więc w pełni zrozumiałe :)

Słowem - jest bardzo żywa, bardzo zwinna i rzeczywiście bardzo szybka!
Obwąchała już całe mieszkanko i wie, że jest całe dla niej :)

Spać poszła do łazienki (gdzie stoi kuwetka) i ułożyła się w samym kącie na posadzce - zasnęła ok. północy. Mamy dla niej drapaczek z budką na samym dole, ale mam wrażenie, że boi się tam wchodzić. Do transporterka (tak tak, tego WIELKIEGO do którego 2 tygrysy z rodzinką spokojnie wejdą) też nie wchodziła. Trochę mi jej żal, że śpi na posadzce, ale nie mam zamiaru jej niczego narzucać - sama wybrała sobie kącik :)

Bardzo dziękuję za opiekę nad maleństwem - postaramy się aby jak najmniej tęskniła zapewniając jej duuuuuużo zabawy :D Cieszę się, że biało-rudy też już w nowym domku i szkoda, że nie razem z Pchełką ;-)

Jutro stworzę wątek "Pchła Szachrajka".... i chyba takie imie już zostanie :) :) :) Będą fotki i komentarze :)

Uff... teraz idę spać :)

Justyna aka Jay'ka (czytać Dżejka, nie mylić z Jajka :D )

PS: Właśnie się obudziła i znowu na psoty jej się zebrało :) Przyszła do kuchni (gdzie siedzę) i popiskuje - wystawiam rękę, to mruczy i zalotnie paca mnie łapką, ale taboret wygrywa i wyczynia jakieś niestworzone akrobacje :D
Jay'ka - Pchła Szachrajka i Bolek Racoonowaty :-)
Obrazek

jayka

Od: Pt cze 27, 2008 23:22

Post » Sob cze 28, 2008 0:48

Ale sie baba rozpisała! :D:D:D
Obrazek

jayka

Post » Sob cze 28, 2008 7:35

ufff, ciesze sie, ze do kuwetki tez zrobila

nigdy nie wspinala mi sie po spodniach 8O
wiele maluchow robi dziwne rzeczy, jak juz poczuja, ze moga sobie Swocih Wlasnych Duzych owinac wokol ogonka :wink:

polozcie jej w lazience w tym kaciku jakis kocyk, polarek, niech nie spi na samej posadzce
jestem pewna, ze to kwestia przyzwyczajenia - niedlugo zaczai, ze mozna przyjsc do Was do lozka :wink:
do drapaka tez sie przyzwyczai, spoko :lol: 8)

Beata

Post » Sob cze 28, 2008 8:32

dzwonil domek bialorudego :D
dziewczyny sa zachwycone :lol: :lol: :lol:
bialorudy szybko wykombinowal, ze fajnie sie spi w poscieli w lozeczku :wink: i caly dom jest jego :lol: :wink:

no to teraz moge spokojnie udac sie zalatwiac rozne rzeczy, ufff

Beata

Post » Sob cze 28, 2008 9:44

Beata pisze:nigdy nie wspinala mi sie po spodniach 8O

To chyba jej ulubiona zabawa :-) Robi to non stop jak jest ze mną w kuchni :D
Beata pisze:polozcie jej w lazience w tym kaciku jakis kocyk, polarek, niech nie spi na samej posadzce

No właśnie miała tam i kocyk i takie mini posłanko, ale ułożyła się na posadzce - ale za jakąś godzinkę powędrowała na kocyk :D
Beata pisze:jestem pewna, ze to kwestia przyzwyczajenia - niedlugo zaczai, ze mozna przyjsc do Was do lozka :wink:

Wczoraj jeszcze nie umiała wskoczyć, ale dzisiaj już powędrowała na biurko :D:D:D Chyba myszka od kompa jej przypadła do gustu :)
Obrazek

jayka

Post » Sob cze 28, 2008 10:40

witamy na forum :)

z tym spaniem na posadzce.... może jej gorąco było po prostu ;)

i każda przezwoita pchła szachrajka w wersji zarówno kociej jak i kocurzej wspina się po spodniach. DObrze jak się te spodnie ma akurat na nogach :twisted: :lol: Dobrze, zę moje maleńtasy już z tego wyrosły, bo czasami bolesne to było :roll:

Do kuwetki wstawiajcie ją regularnie po spaniu i jedzeniu, to zapamięta sobie gdzie się te sprawy załatwia :)
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Sob cze 28, 2008 15:09

Jak mała zasnęła o 11 dzisiaj, tak dopiero się obudziła (to normalne? :D)
Dzięki Mysza - zaraz po jedzonku wstawiłam ją do kuwetki i elegancko sobie siknęła :) Gorzej, że nic więcej - ile razy dziennie kociak się załatwia?

Co do żarełka: dałam jej mokrą z rozmoczonym babycat'em i jadła, potem sie zniechęciła i była skora do zabawy, ale jak tylko mieszałam jej w misce widelcem, była bardzo ciekawska i łapką go macała :) Ale po tym znowu jadła, póki się nie zniechęciła, widelec i to samo tak z pięć razy aż w końcu zjadła :)
Kolejne pytanie: ile powinna jeść dziennie? Ponoć kotek do 3 miesięcy powinien zjadać 3 x 100g saszetkę??? Trzy saszetki? Jakoś strasznie dużo się wydaje? Dałam z jedną trzecią i ledwo to zjadła.

Wody nie pije dużo, zmieniam jej często, ale czasem tylko zalotnie popatrzy do miski, wsadzi dzioba, otrzepie się i wraca do zabawy :)

Ale z niej figlara :-)
Obrazek

jayka

Post » Sob cze 28, 2008 18:13

jesli chodzi o jedzenie, to tak jak mowilam - ustalic stale pory posilkow mokrych, nie zje w ciagu pol godziny to chowac miske i tyle, niezaleznie od tego, ile zje
kolo 4 posilkow mokrych dziennie powinno wystarczyc
suche caly czas - jak bedzie glodna, to doje
bo inaczej sobie wybredniaczka wyhodujecie :roll:

u mnie mialy takie duze plaskie miski - na raz zjadaly pol mokrego rozlozonego niewysoko, albo i cale
nie musisz dawac jej puszek z rozmoczonym suchym - ja tak robilam z dwoch powodow 1) bylo taniej a z kasa cienko :wink: 2) u mnie jadly puszki dla doroslych wiec chcialam im zapewnic troche tego, co maluszki rosnace powinny dostawac...

no u mnie sikaly duzo, kilka razy w ciagu doby - moze to stres ja jeszcze trzyma? miseczke z woda ma i pije?
kupa ostatnio byla 1-2 dziennie - ale ona chyba na razie za malo zjadla? no i stres tez robi swoje
jak do jutra nie bedzie kupy, mozesz podac strzykawka do pysia, powolutku zeby sie nie zakrztusila, 2 ml parafiny (kupisz w aptece, warto miec w domu na wypadek "zatkania" sie kota)

ja im nie dawalam tak dlugo spac :wink: budzilam po dwoch godzinkach i rzucalam pileczke - ale moze tyle spac, to kociak jest
a przeciez dorosle koty to przesypiaja wiekszosc dnia :wink:

i dla Myszy link do watku na Kotach :wink:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=77 ... 6e1bdade29

Beata

Post » Sob cze 28, 2008 19:01

Co do posiłków, to tak robię - dostaje rano miseczkę, koło południa, potem po popołudniowej drzemce i wieczorem. Suche podjada tylko jak sie rozsypie (i je sobie upoluje :lol:), wodę ma, ale prawie w ogóle nie pije :( Widziałam ze 2 razy jak coś tam chłeptała ale nie dużo.

Wczoraj w transporterku zrobiła kupę i rano znalazłam prezent na wycieraczce w kuchni :D Do kuwety jeszcze nie zrobiła, ale jak po posiłku ją tam wstawię, to po chwilowym namyśle w końcu się wysika :)
Ale jak wstawiam ją do środka, to zawsze wyskakuje - jak jej zagrodzę drogę, to się kłóci :) tzn próbuje wyjść, ale wstawiam ją z powrotem.
Dziś siknęła 2 razy - moim zdaniem za mało jak na cały dzień? :( Ale to może dlatego, że mało pije?
Obrazek

jayka

Post » Sob cze 28, 2008 22:40

Ok - skoro wszystkie kociaki rozdane i szczęśliwe, to Pchełka ma własny temat tu :-)

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=3230078#3230078
Obrazek

jayka

Post » Pon cze 30, 2008 10:24

wiesci z domu bialorudego:
Lutek zdobyl nasze serca. Nie ma problemow z jedzeniem, kuweta. Bawi sie wszystkim. Lubi ludzi - jak nikogo nie ma, spi.

:mrgreen:

Beata

[poprzednia][następna]