Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Luszaar pisze:yv73 pisze:Niestety sama Agata nie jest w stanie niczego zrobić gdyż nie jest pełnoletnia.
Rodzice raczej nie bedą się ciagać po policjach i prokuratorach.
Nie trzeba być pełnoletnim, żeby skutecznie zawiadomić policję lub prokuraturę o przestępstwie.
espana pisze:A ja myślę że wiek Agaty jest tu jednak ważny. To jeszcze dziecko. Na forum czyta o niewypuszczaniu kotów, po wyłączeniu komputera słyszy co innego od rodziców. Nic dziwnego że się sama w tym wszystkim gubi
yv73 pisze:Trzeba, w takim wypadku sprawa moze trafić do kosza a chodzi o to aby coś z tym zrobić i abu gówniarze dostali nauczkę.
pixie65 pisze:espana pisze:A ja myślę że wiek Agaty jest tu jednak ważny. To jeszcze dziecko. Na forum czyta o niewypuszczaniu kotów, po wyłączeniu komputera słyszy co innego od rodziców. Nic dziwnego że się sama w tym wszystkim gubi
Ja wiem, ale to dla mnie nie jest argument za tym, żeby utwierdzać DZIECKO w przekonaniu, że wszystko jest OK.
Czy jak DZIECKO osiągnie magiczny wiek 18 lat to wtedy automatycznie stanie się rozsądnym, dojrzałym, odpowiedzialnym DOROSŁYM?
Czy może warto dziecku wytłumczyć, że istnieje ścisła zależność pomiędzy jego zachowaniami, działaniami a konsekwencjami, które stają się jego udziałem?
yv73 pisze:"Małoletni poniżej 18 roku życia, nie mając zdolności do czynności prawnych, nie może samodzielnie złożyć wniosku o ściganie, jeżeli przestępstwo, o dokonaniu którego zawiadamia, należy do kategorii prze-stępstw ściganych w trybie wnioskowym. "
Niestety tak.Oczywiście że nie należy go w tym utwierdzać. I warto tą zależność o której piszesz pokazywać. Ale nie można też Agaty obwiniać za to, że w jednym wątku pisze przeciwko wypuszczaniu, a w innym za. Z tego co wywnioskowałam ona dostaje sprzeczne komunikaty, tu na forum i u siebie w domu, od rodziców. Na forum mówią jej jedno, w domu co innego. A ona ma 13 lat, gubi się w tym.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot] i 125 gości