Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 16, 2008 12:18

To i ja podzielę się moim pomysłem może ktoś skorzysta.
W tamtym roku na wiosnę musieliśmy szybko zabezpieczyć balkon (loggie) bo szkoda było trzymać koty w domu kiedy zrobiło się ciepło. Fundusze były niewielkie a potrzeba pilna. Wykorzystaliśmy do tego zwyklą plastikową siatkę ogrodniczą. Do wyboru była zielona i czarna, wybraliśmy zieloną. Balkon wprawdzie wygląda z zewnątrz nieciekawie, zielona plama na tle jasnego bloku (z czarną byłoby jeszcze gorzej), ale co tam ważne, że koty są bezpieczne i szczęśliwe.
Problemem były rozmiary siatek, które nijak nie pasowały do wysokości balkonu, więc musieliśmy kupić dwa rozmiary i je połączyć w poziomie, co widać na zdjęciach (0,5 i 1,3 lub 1,5 m). U góry i na bokach siatka wisi na zaokrąglonych hakach a na dole jest przywiązana żyłką na tzw. okrętkę wokół zewnętrznej płyty balkonowej (też to trochę widać na zdjęciu). Przez zimę siatka przetrzymała mrozy, tylko trochę u góry popękały oczka więc naciągnęłam ją i dodatkowo, żeby wzmocnić przeciągnęłam sznurek. Myślę, że ten sezon jeszcze przetrzyma a za rok zobaczymy. To najprostrze rozwiązanie i najtańsze (5 m balkon - ok. 150 zł) jakie przyszło mi do głowy i można to zrobić samemu. Potrzebny tylko mężczyzna z wiertarką.
Kotki czasami się wspinają, ale nie za wysoko bo niewygodnie. Na zdjęciu widać szczyt ich możliwości. Siatka niby jest napięta ale pod ciężarem trochę się kołysze. Problemem było to, że jedna z kotek uparcie przegryzała zabezpieczającą u dołu żyłkę, a to groziło wypadnięciem. Teraz już tego nie robi, ale na wszelki wypadek nie zostawiamy otwartego balkonu kiedy nikogo nie ma w domu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Migota

Od: Sob mar 29, 2008 20:57

Post » Pt maja 16, 2008 12:44

Ja mam troche inny balkon a wlasciwie loggie ale tez mam zrobione na tyczkach bambusowych. Juz trzy lata zimowalo. Na tych tyczkach mam siec rybacka. Polecam serdecznie. JA mam fobie pozarowa i balabym sie tak na dokladnie przymocowac zabezpieczenie a siec mozna chocby nozyszkami pociac. U mnie jest takie ulatwienie, ze na gorze mam drazek rozporow. Ale wszystko na tyczkach tez da sie zrobic. A siec kupowalam tutaj http://www.sieci.pkt.pl/
Trzeba tylko powiedziec, ze na balkon dla kota i wszystko doradzaja.4x4 spokojnie wystarcza a kolor kremowy jest niemal niewidoczny.Zrobilam im jeszcze taki koci balkonik wychodzacy poza obrys balkonu i moga sobie wygladac dalej. ten balkonik mam jeszcze dluzej. Napewno jest juz ponad 5 lat. Zrobiomy jest z plaskownikow aluminiowych i na tym jest w formie pudelka polozona wykladzina typu trawka. Uwielbiaja sie tam wygrzewac.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pt maja 16, 2008 12:56

Wklej zdjęcia, jestem ciekawa szczególnie tego balkoniku a jakoś wyobraźnia mi nie działa. :lol:
Obrazek

Migota

Od: Sob mar 29, 2008 20:57

Post » Pt maja 16, 2008 13:20

hej, ten koci balkonik to mnie tez kręci... ja myślałam, żeby coś takiego zrobić jak uda mi się umówić z Damorkiem :twisted: , ale skoro samemu tez mozna..... bo moje koty szaleją non-stop na tym balkonie, po prostu wsciekają się ze szczęścia. przy okazji zdradzę jeszcze, że ich ukochanym gadżetem do zabawy jest... moskitiera, czyli duzy kawał białej gęstej siatki z plastkiu? 1m kosztował 12 zł, kupoiłam 2 metry i chciałam zainstalować w drzwiach na balkonie, ale okazało się, że to spokojnie umiały przegryżć, więc moskitiery nie zainstalowałam, tylko połozyłam na balkonie na ziemi... robi za dywanik, za drapak, za coś do gryzienia, do tarmoszenia, za tunel, za schowek, za sieć.... za wszystko tak naprawdę... mam chyba jakąś fotę jak się bawią z tą moskitierą - w pn wkleję wszyskto :P

Never

Od: Czw lis 29, 2007 23:22

Post » Pt maja 16, 2008 13:46

Postaram sie jutro zrobic zdjecia i poszukam tych starych. Kiedy jeszce balkon byl nie osiatkowany :oops: :oops: (dopiero moja polslepinka zmobilizowal mnie do osiatkowania, bo ona nie zawsze dobrze orientuje sie w przestrzeni)

Lidka

Post » Pt maja 16, 2008 13:53

No coś Ty? Ślepinki świetnie sobie radzą i mają świetną orientację...Mnie też zmobiliziwała moja slepinka, ale to dlatego, że ona wszędzie lubi się wcisnąć i koniecznie chciała sprawdzić co jest poza balkonem :twisted:
A gdyby ktoś litościwe poinstruował mnie jak się wstawia filmy, to mogłabym zamieścić link do filmu pokazującego co można wyrabiać na tak osiatkowanym balkonie... :twisted: :wink:

Never

Post » Sob maja 17, 2008 14:12

Wrzucam zdjęcia (przepraszam za jakość) drzwi balkonowych z siatki, wykonanych przez Damorka.

Obrazek
Obrazek

pigula

Od: Pon paź 15, 2007 22:30

Post » Sob maja 17, 2008 23:59

Nowych zdjec balkonika nie zdazylam zrobic. Za to znalazlam stare. Balkon jeszcze nie zabezpieczony siatka ale to zdjecia sprzed 8 lat.
Konstrukcja balkonika ta sama, wykladzina ta sama, moze odrobine przybrudzona. A na zdjeciach widac jak wyginane sa plaskowniki. W tej konstrukcji plaskownikow jest to jakby pudelko w wykladziny. Po zagieciu brzegow na zewnatrz konstrukcja robi sie sztywna. Poza tym lezy na parapecie na zewnatrz barierek. Zewnetrzne brzegi balkonika maja tak zawinieta krawedz, ze nie widac spodniej czesci wykladziny, tej z gumowymi guziczkami.

Obrazek Obrazek

Lidka

Post » Pon maja 19, 2008 6:43

Długo myślałam jak zabezpieczyć balkon, który ... nie jest naszym balkonem. Wynajmujemy się i nie za bardzo możemy cokolwiek gdziekolwiek instalować. W oknach mamy moskitiery, ale nie weidziałam dalej co zrobić z tym nieszczęsnym balkonem.
I podoba mi się to co ma pigula. Może to też być taka siatka moskitierowa? Czy lepiej coś mocniejszego?

Pandora_Killjoy

Od: Śro maja 11, 2005 0:23

Post » Pon maja 19, 2008 9:47

Pandora, wiele zależy od tego jakie masz koty. Jeśli, lubią skakać na siatkę... moskitiera nie wystarczy. Jeśli się nie wspinają, powinno być ok. Pytanie, jak ją zamocować?
Ja mam drzwi zamocowane do framugi (przywiercone). Jeśli to nie twój balkon, to właściciel może się nie zgodzić.

pigula

Od: Pon paź 15, 2007 22:30

Post » Pon maja 19, 2008 21:29

Jesli masz mozliwosc oprzec wszystko na bambusowych tyczkach to nie potrzebujesz nic wiecej. Ja mam tak rozpieta siec rybacka.
Tak to wyglada
Obrazek Obrazek Obrazek

Lidka

Post » Wto maja 20, 2008 10:41

ja przepraszam, ale znowu PRZERYZIONO mi kabel do laptopa. jak uda mi się dzisiaj kabel naprawić, to będą jutro fotki balkonu..

Never

Post » Wto maja 20, 2008 10:45

OK.

Przegryziono :wink:
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Wto maja 20, 2008 12:00

Mieszkamy na parterze. Mamy balkon odkryty z 3 stron i oprócz tego pełno szpar pod, nad i pomiędzy poręczami. Całą zimę zastanawialiśmy się jak zabezpieczyć, TŻ miał różne koncepcje.
W rezultacie mamy szpary zabezpieczone listwami aluminiowymi kupionymi w Obi i przywierconymi do metalowych poręczy a u góry czarną siatkę z polietylenu. Słabo widoczna, solidna, bezpieczna dla kotów, rozciągnięta na lince stalowej.
Parę fotek:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A i jeszcze TŻ zrobił super półkę dla kotów, dzięki której mogą sobie wyglądać i wygrzewać się w słoneczku.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Od: Pt lut 09, 2007 21:41

Post » Pt maja 23, 2008 17:53

Czy siatka rybacka ma być mocno naciągnięta, czy ma wisieć luźno? Chcę niedługo ja zamówić, mam loggię o długości 5,42m, ile zapasu muszę dołożyć?
Obrazek
"Jeśli powiedzą nam – chcecie za wiele –
jasne, że tak, chcemy za wiele, chcemy więcej, chcemy osiągnąć wszystko"

AKowiec

Od: Wto cze 26, 2007 9:41

[poprzednia][następna]