SCHRON LUBLIN-Sfinks i golutki Kuba już w Opolu u p. Ali !!!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto kwi 29, 2008 11:21

Sfinksiu już zaszczepiony po konsultacji z naszym wetem, za siedem dni będzie biegał luzem, na razie wychodzi na słoneczko na - rękach do osobnej woliery. Apetyt mu dopisuje, aż za bardzo, bo jak dostanie na zapas, przejada się i ma za rzadkie qupki. Wydaje mi się, że to na plecach to jednak uczulenie, bo czasami to drapie, spróbuję podawać karmę dla uczuleniowców póki mieszka sam. Jest miły już w ogóle nie syka i bardzo lubi pieszczotki.
Gizmo - Kuba to domowa maskotka - nie schodzi z rąk, o pozostawieniu w wolierze na słoneczku nie ma mowy, bo on chce cały czas być z człowiekiem. Spacer wygląda wiec tak - wchodzę do pokoju - Gizmo po śniadanku już czeka na pieszczoty, woła cieniutko i piskliwie - no weż mnie już, juuuuż, bierze mnie na litość. Więc chcąc nie chcąc otwieram klatkę i mam maskotkę na pół dnia, bo nie tak łatwo się go pozbyć. Obejmuje łapkami, wywija fikołki, daje buzi, udaje kołnierzyk, ale tylko na rękach - podłoga jest "be". No i robimy wszystko razem - ja oczywiście tylko jedną ręką, bo drugą muszę podtrzymywać rozradowanego Gizmusia. Jednym słowem "czysta, żywa przyjemność". Sąsiadka jak zobaczyła mnie w ogrodzie, myślała, że mam małpkę. :ryk:
Niestety nie mogę go zaszczepić - oddycha jeszcze katarkowo, więc najpierw musi przejść kurację Sumamedem. Za to skóra wygląda dużo lepiej więc z grzybicą nie będzie chyba problemu.
Ucałowania od obu kocurków dla wszystkich cioć. :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek Obrazek

szamanka

Od: Wto mar 04, 2008 14:50

Post » Wto kwi 29, 2008 14:12

Dzięki za wieści :)
Rozmawiałam też telefonicznie z szamanką....Cieszę się bardzo , że chłopaki w coraz lepszej formie ....

Kuba - Gizmo - bardzo , bardzo zawsze płakał w klatce - tak przeraźliwie ....błagająco ...strasznie potrzebuje kontaktu z człowiekiem ... i jego bliskości ...

To , że ma ten paskudny katar i charczenie , to u niego chyba już będzie normą , bo nie wiem czy uda sie tego pozbyć .....
On już nabrał sie tyle antybiotyków ....
Ale może teraz , jak przyjdzie lato , wygrzeje sie na słoneczku .....
Sfinksio zaś - ponieważ w badaniach skórnych nic nie wyszło , to może faktycznie jest to jakaś nietolerancja pokarmowa ........może karma dla alergików pomoże .....

Wszystkie papiery chłopaków - przebieg leczenia i wyniki badań (wydruki z kliniki) włożyłam do koperty i wysłałam dziś do szamanki , ale pewnie dojdą po długim weekendzie ...

Upraszam sie o fotki naszego devonka :lol: w całości , dopóki jest taki śliczny .....bo potem zarośnie..... :)

Tiger_

Od: Czw sie 17, 2006 10:15

Post » Śro kwi 30, 2008 12:16

Fotki mam, tylko nie mam kiedy wstawić :roll:
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Czw maja 01, 2008 7:46

Wczoraj wzięłam Gizma na ręce. Wił sie przy mojej twarzy i szyi jak małpka. Cudny jest :twisted: :twisted: :twisted:

Sfinksio zresztą też :D :D :D
...

CoToMa

Post » Pon maja 12, 2008 22:25

Alez tu cicho :cry: :cry:
Ani słowa o Sfinksiu i łysolu.
Cos słychać? oby wszystko było dobrze.
ObrazekAnda i koty Obrazek

Anda

Od: Pon lut 02, 2004 14:46

Post » Wto maja 13, 2008 6:56

Ostatnio rzadko wpadałam na forum, bo czasu mało.

Sfinks, to obok Dziurkacza, pierwszy zadymiarz w przytulisku. Ciągle szuka komu przywalić.
Razem z Gizmem jedzą na potęgę. Czy oni wcześniej głodowali?
Gizmo zaczął posikiwać z krwią, dostaje już leki. Koty uwielbiają się bawić jego ogonkiem, chyba nie wiedzą, że to ogon. Czy on miał jakiś uraz tego ogonka? Bardzo dziwnie go trzyma...
...

CoToMa

Post » Wto maja 13, 2008 7:44

Nie moge odpowiedziec na twoje pytania CoToMa.

Gizma nawet na oczy nie widziałam, bo był w schronie a potem w lecznicy. Sfinks był u mnie 10 dni. jadł jak smok, wszystko, co mu wrzuciłam.
U mnie nie głodował na 100%, podejrzewam, że w schronisku też.

Obserwowałam go i myslę, że to kot który całe życie był wolnozyjący, takie ma nawyki, nie czuje sie dobrze w zamknięciu i w grupie kotów. Broni terytorium.

Według mnie on powinien mieszkać na wolności, byc dokarmiany i doleczany.
Zmiany skórne moga być spowodowane stresem, zamknięciem, przebywaniem w dużej grupie kotów.
Ciekawe jak trafił do naszego schroniska i jak wtedy wyglądała jego sierść i skóra.

No, ale po pierwsze nie miałam na to wpływu, a po drugie zdaje sobie sprawę z ogólnie panującego na forum trendu - łapanie i zamykanie kotów wolnozyjących, jak domowych. ja tam mysle, że niektóre koty nie zadomowią się na tyle,żeby nie wychodzić na zewnątrz, a jeżeli zostaną zmuszone, cięzko to odchorują.
Wiem, że macie duże doświadczenie i wiedzę, o wiele większe niż ja. Pozdrawiam.
ObrazekAnda i koty Obrazek

Anda

Od: Pon lut 02, 2004 14:46

Post » Wto maja 13, 2008 17:57

Przepraszam za nieobecnośc , ale mój net robi mi koszmrne psikusy i właściwie to więcej go nie mam niż mam :(

Chłopaki na peno nie głodowały w schronie , dostawały regularnie jedzonko ....

U Gizma nigdy nie widziałam aby miał jakiś uraz ogonka ....
No i martwię się , że sika krwią ........:(

Sfinks najprawdopodobniej ma alergię , ale opcja stresowa też chyba jest możliwa ......Jeżeli tłucze koty , to znaczy , że ewidentnie chce rządzić .......był wykastrowany jako kilkuletni kot ,więc pewne nawyki zostaną .....

Czy u Sfinksa stan skóry się nie poprawia ?czy pogarsza ?

Szamanko , czy papiery chłopaków doszły ?

Tiger_

Od: Czw sie 17, 2006 10:15

Post » Wto maja 13, 2008 19:28

Gizmo ma zapalenie pęcherza, bierze leki. Jest już lepiej.

U Sfinksa na razie ze skóra bez zmian.

Wyniki badań doszły, w najbliższym czasie pokażę je mojej wetce...
...

CoToMa

Post » Pt maja 16, 2008 6:22

Okazało się, że Gizmo nie ma czucia w ogonie. W jednym miejscu ma zgrubienie i to jest właśnie granica czucia. Możliwe, że miał go złamany. Najprawdopodobniej trzeba będzie tę część amputować...
...

CoToMa

Post » Pt maja 16, 2008 10:05

No to będzie Gizmo Półogonek... :oops:

kwiatkowa

Od: Śro gru 07, 2005 0:12

Post » Pt maja 16, 2008 11:15

kwiatkowa pisze:No to będzie Gizmo Półogonek... :oops:

Na razie jest jeszcze Gizmo Gołodupek :P :twisted:
...

CoToMa