» Czw maja 08, 2008 13:29
dotacje
Moje pismo do BOŚ - wysłane mailowo 07.05.2008:
Szanowna Pani,
Informuję, że mail wysłany z Pani skrzynki pocztowej, dotyczący podziału dotacji nie dotarł do mnie - przesłała mi go grzecznościowo koleżanka z innej organizacji.
W przesłanym przez Panią wykazie stowarzyszeń i fundacji, które otrzymały dotacje, brakuje niezbędnej informacji - numerów telefonów kontaktowych do tych organizacji - proszę o dopisanie i przesłanie zwrotnie.
Jednocześnie informuję, że nie planuję mojej obecności na planowanym spotkaniu w BOŚ w sprawie kryteriów i zasad, dotyczących dotacji w 2009 r. Na moje pytanie, dotyczące zasad i kryteriów, zastosowanych w tegorocznym konkursie... przesłała mi Pani Zarządzenie Prezydenta 1561/2008 - ten materiał znam doskonale - służył do wypełnienia dokumentów przez organizacje, ale nie zawierał żadnych informacji na temat zasad i kryteriów zastosowanych przez Komisję, o które pytałam.
W ubiegłym roku maile z sugestiami w tej sprawie otrzymywała ode mnie pani Dorota Będkowska.
Nie mam złudzeń co do tego, że przyznawanie dotacji jest rokrocznie mocno subiektywną oceną ludzi, wchodzących w skład Komisji (co roku inny skład) , obserwuję również proceder celowego zawyżania we wnioskach (przez niektóre organizacje) ilości zwierząt faktycznie objętych przez nie opieką (mój wniosek, dotyczący konieczności sprecyzowania sformułowania: "zwierzęta objęte opieką" we wniosku o dotacje nie zostały uwzględniony, zatem każda z organizacji inaczej to sformułowanie interpretuje w składanych wnioskach).
Mam wrażenie, że na wysokość dotacji przyznanych w roku 2008 zasadniczy wpływ miał... udział organizacji w comiesięcznych spotkaniach tzw. Komisji Dialogu Społecznego ds. Zwierząt (nie obowiązkowych). Dlaczego organizacje nie otrzymują mailowo materiałów, rozdawanych na spotkaniach Komisji, a służących do lepszego ropoznania sytuacji i pomocy bezdomnym zwierzętom w Warszawie, np. :
Protokół z zebrania Komisji Dialogu Społecznego (KDS) ds. Zwierząt z dn. 27.03.2008 r.
"Pani naczelnik przekazała wszystkim uczestnikom spotkania „Procedury postępowania w przypadku znalezienia zwierzęcia bezdomnego na terenie m.st. Warszawy” opracowane przez schronisko na Paluchu. Procedury dotyczą sytuacji znalezienia zwierząt nie wykazujących objawów chorobowych oraz zwierząt po wypadkach lub chorych. Zebrani otrzymali równieŜ opracowaną przez StraŜ dla Zwierząt „Ofertę transportu i usług na rzecz zwierząt domowych, gospodarczych i wolno Ŝyjących”. Oferta obejmuje wszystkie usługi, jakie świadczy odpłatnie StraŜ dla Zwierząt w celu zapewnienia im bezpiecznego transportu oraz fachowego odłowu. Cennik obejmuje takie pozycje jak transport, dojazd do zwierzęcia, wypoŜyczenie sprzętu, uŜycie broni pneumatycznej."
Protokół z zebrania Komisji Dialogu Społecznego ds. Zwierząt z dn. 24.04.2008 r.
"przedstawione zostały wyniki konkursu edukacyjnego (wybrano projekt Vivy!). Do rozdysponowania pozostało 25.000 zł. (ogłoszony zostanie II konkurs);"
Nie otrzymałam informacji o powyższym!!!! Nadmienię, że wniosek, który składałam w konkursie edukacyjnym w ubiegłym roku otrzymał pozytywną opinię Komisji, zaś ten sam wniosek według innego składu Komisji w tym roku... posiadał wady. To świadczy o braku jasnych kryteriów i zasad, zawartych w Zarządzeniu.
Zdumiewający jest dal mnie brak zainteresowania Komisji rozpatrującej przez cztery miesiące wnioski o dotacje, sprawozdaniami finansowymi za rok 2007 wszystkich organizacji, ubiegających się o dotacje - ten materiał jest najbardziej miarodajną wizytówką organizacji (analiza przychodów - w tym przychodów własnych organizacji, analiza kosztów itd.).
Wiele z organizacji, które otrzymują dotacje (w tym zwłaszcza duże kwoty w stosunku do innych organizacji) nie prezentuje swojej działalności jawnie i przejrzyście społeczności Warszawy - nie mają serwisu internetowego, co utrudnia zdobycie informacji o ich istnieniu oraz skontaktowanie się z nimi w przedmiotowej sprawie.
Dodam do tego brak informacji publicznej na stronie internetowej miasta, dotyczącej komleksowej organizacji pomocy bezdomnym zwierzętom w Warszawie:
- brak wysokości kwot przeznaczonych na ten cel globalnie i w poszczególnych dzielnicach oraz brak przedstawionych zasad rejestracji karmicieli bezdomnych zwierząt z zakresem możliwego wsparcia z WOŚ,
- brak wykazu lecznic weterynaryjnych, współpracujących w roku 2008 z poszczególnymi dzielnicami Warszawy,
- brak wykazu urzędników z poszczególnych dzielnic Warszawy, zajmujących się problemem bezdomnych zwierząt: dzielnica, adres, imię i nazwisko oraz telefon kontaktowy
- brak wykazu stowarzyszeń i fundacji, które otrzymały dotacje - z numerami telefonów kontaktowych i adresów serwisów internetowych.
Proszę o przesłanie pełnego wykazu lecznic weterynaryjnych, współpracujących w roku 2008 z poszczególnymi dzielnicami Warszawy wraz z kwotami, przeznaczonymi na ten cel w poszczególnych dzielnicach.
Proszę o przesłanie aktualnego wykazu urzędników z poszczególnych dzielnic Warszawy, zajmujących się problemem bezdomnych zwierząt: dzielnica, adres, imię i nazwisko oraz telefon kontaktowy.
Nie przekazaliście nam Państwo zmian personalnych BOŚ (pani Litwiniuk podobno już nie pracuje w BOŚ).
Anna Wydra
Fundacja Ochrony Zwierząt "Bezpieczna Przystań"
czekam na reakcję.
Dodam jeszcze, że fizycznie nie otrzymaliśmy dotacji - na moje pytanie: kiedy możemy przyjechać w celu podpisania umowy, usłyszałam.... że nie wiadomo (bo musi podpisać Prezydent, potem skarbnik.....) - powiadomią telefonicznie zainteresowane organizacje.