Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Przeciwwskazania:
nie stosować u szczeniąt poniżej 7 tygodnia życia; nie stosować u kotów; nie ma przeciwwskazań do stosowania w okresie ciąży i laktacji.
Z uwagi na specyficzne uwarunkowania fizjologiczne oraz brak zdolności do metabolizowania niektórych związków, produktu tego nie wolno stosować u kotów. Produkt ten może wywierać poważne i szkodliwe działanie
w przypadku jego użycia u kota
asialoczek pisze:UWAGA!!! Obroza przeciw pchlom i kleszczom firmy SELECTA HTC Max zatrula mojego kota!
Uzycie w niej permetryny nie jest dopuszczalne dla kotow, poniewaz jest to srodek dla nich silnie toksyczny! Mimo tego producent Selecta pisze na opakowaniu, ze jest to "obroza dla kotow i malych psow"!
Wczoraj po powrocie z pracy zauwazylam, ze moj kot Pepe (10 miesiecy) dziwnie mialczy i ma wymioty. Od razu pojechalam z nim do weterynarza i stwierdzono zatrucie permetryna z obrozy na pchly i kleszcze. Po chwili do objawow doszedl slinotok, zaburzenia ruchow, niska temperatura po czym kot wogole nie mogl wstawac, tylko zwijal sie w spazmatycznych bolach. Mimo podania mu kroplowki i srodkow na zatrucie po dwoch godzinach przestal oddychac..Bylam swiadkiem jego cierpienia, bolu i smierci i czuje sie jakbym stracila moje dziecko. Nie moge w to uwiezyc, ze srodek na pchly, o ktorego toksycznosci dla kotow jest w internecie tyle informacji, jest nadal dopuszczony do uzytku dla kotow!!! Nawet na wikipedii jest informacja na ten temat: (pl.wikipedia.org/wiki/permetryna) i rowniez na wielu innych stronach. Niestety ja dowiedzialam sie o tym za pozno...((. Moj kotek umarl w ciagu 2 godzin od czasu zauwazenia objawow, a ja nadal nie moge w to uwiezyc.Moj drugi kot ciagle szuka swojego towarzysza i juz teskni. U mnie pozostala jedynie pustka, smutek i zlosc na fakt, ze taki produkt jest w sprzedazy. Mam nadzieje ze jest to przestroga dla innych wlascicieli kotkow. Dla mojego jest juz za pozno..
((
Użytkownicy przeglądający ten dział: dran, Google [Bot] i 137 gości