Advantix - dla kotów - toksyczny?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 23, 2008 18:02 Advantix - dla kotów - toksyczny?

Dwa koty po podaniu na kark mają silne objawy neurologiczne, przypominające padaczkę, są w trakcie leczenia, czy ktoś coś wie, potrzebuję szybko informacji.

Olinka

Od: Pt wrz 24, 2004 16:21

Post » Śro kwi 23, 2008 18:06

Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Śro kwi 23, 2008 18:09

Informacja z powyższej ulotki:

"w przypadku jego użycia u kota, lub połknięcia go przez kota wylizującego psa, u którego dopiero co zastosowano preparat. Jeżeli miały miejsce takie okoliczności, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem weterynarii."
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Śro kwi 23, 2008 18:09

NIE WOLNO ADVANTIXU APLIKOWAĆ KOTOM!
On jest tylko dla psów. Jest ostrzeżenie na opakowaniu, żeby nie dawać kotom.
(Dla kotów jest Advantage nie Andvantix)

Biegnijcie z tymi kotami do weta i to szybko.
Słyszałam o przypadkach śmiertelnych.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Śro kwi 23, 2008 18:10

Przeciwwskazania:
nie stosować u szczeniąt poniżej 7 tygodnia życia; nie stosować u kotów; nie ma przeciwwskazań do stosowania w okresie ciąży i laktacji.

i dalej
Z uwagi na specyficzne uwarunkowania fizjologiczne oraz brak zdolności do metabolizowania niektórych związków, produktu tego nie wolno stosować u kotów. Produkt ten może wywierać poważne i szkodliwe działanie

w przypadku jego użycia u kota
ObrazekObrazek

Belastian

Od: Sob lut 17, 2007 23:15

Post » Śro kwi 23, 2008 18:55

Koty mieszkają w małej miejscowości, przyjmuje tam "weterynarz", on osobiście podał im ten środek. Koty są leczone. Ich stan na razie jest kiepski. Ataki padaczkowe są częste. Środek został podany wczoraj wieczorem.

Dziękuję Wam.

Olinka

Od: Pt wrz 24, 2004 16:21

Post » Śro kwi 23, 2008 18:59

konował :evil:

trzymam mocno kciuki, oby się udało usunąć to ustrojstwo z organizmu

Na spot onach jest informacja, że jeśli wykąpie się kota do 48h po podaniu to spada skuteczność preparatu, może warto zastosować taką metodę, żeby choć obniżyć zawartość środka na skórze.
Obrazek Zapraszamy na bloga!

iceangel

Od: Pt lut 03, 2006 15:21

Post » Śro kwi 23, 2008 19:46

Permetryna, z tego co wiem, ma działanie kontaktowe, więc spłukanie kotów, najlepiej z użyciem delikatnego szamponu, może być pomocne. Nie wypłucze tego, co już dostało się do ich organizmów, ale przynajmniej uniemożliwi dalsze narażenie.
O tym, jak leczyć kota po podaniu mu permetryny jest napisane tutaj, pod koniec artykułu. Cały artykuł poświęcony jest toksyczności permetryny dla kotów. Autor pisze tam również o tym, że koty zatrute permetryną ze środków przeciwpchelnych była kąpane. Niestety, sama kąpiel nie wystarczy.
Jeśli wet nie wie, co należy podać kotu przy takim zatruciu, można chyba skorzystać ze wskazówek podanych w podlinkowanym artykule.
Tylko trzeba działać szybko.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Śro kwi 30, 2008 10:37

Jak się czuja koty???
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Śro lip 11, 2012 5:23 SELECTA Htc rowniez toksyczny dla kotow

UWAGA!!! Obroza przeciw pchlom i kleszczom firmy SELECTA HTC Max zatrula mojego kota!

Uzycie w niej permetryny nie jest dopuszczalne dla kotow, poniewaz jest to srodek dla nich silnie toksyczny! Mimo tego producent Selecta pisze na opakowaniu, ze jest to "obroza dla kotow i malych psow"!

Wczoraj po powrocie z pracy zauwazylam, ze moj kot Pepe (10 miesiecy) dziwnie mialczy i ma wymioty. Od razu pojechalam z nim do weterynarza i stwierdzono zatrucie permetryna z obrozy na pchly i kleszcze. Po chwili do objawow doszedl slinotok, zaburzenia ruchow, niska temperatura po czym kot wogole nie mogl wstawac, tylko zwijal sie w spazmatycznych bolach. Mimo podania mu kroplowki i srodkow na zatrucie po dwoch godzinach przestal oddychac..Bylam swiadkiem jego cierpienia, bolu i smierci i czuje sie jakbym stracila moje dziecko. Nie moge w to uwiezyc, ze srodek na pchly, o ktorego toksycznosci dla kotow jest w internecie tyle informacji, jest nadal dopuszczony do uzytku dla kotow!!! Nawet na wikipedii jest informacja na ten temat: (pl.wikipedia.org/wiki/permetryna) i rowniez na wielu innych stronach. Niestety ja dowiedzialam sie o tym za pozno...:-(((. Moj kotek umarl w ciagu 2 godzin od czasu zauwazenia objawow, a ja nadal nie moge w to uwiezyc.Moj drugi kot ciagle szuka swojego towarzysza i juz teskni. U mnie pozostala jedynie pustka, smutek i zlosc na fakt, ze taki produkt jest w sprzedazy. Mam nadzieje ze jest to przestroga dla innych wlascicieli kotkow. Dla mojego jest juz za pozno..:-(((

asialoczek

Od: Śro lip 11, 2012 5:20

Post » Śro lip 11, 2012 9:50 Re: SELECTA Htc rowniez toksyczny dla kotow

asialoczek pisze:UWAGA!!! Obroza przeciw pchlom i kleszczom firmy SELECTA HTC Max zatrula mojego kota!

Uzycie w niej permetryny nie jest dopuszczalne dla kotow, poniewaz jest to srodek dla nich silnie toksyczny! Mimo tego producent Selecta pisze na opakowaniu, ze jest to "obroza dla kotow i malych psow"!

Wczoraj po powrocie z pracy zauwazylam, ze moj kot Pepe (10 miesiecy) dziwnie mialczy i ma wymioty. Od razu pojechalam z nim do weterynarza i stwierdzono zatrucie permetryna z obrozy na pchly i kleszcze. Po chwili do objawow doszedl slinotok, zaburzenia ruchow, niska temperatura po czym kot wogole nie mogl wstawac, tylko zwijal sie w spazmatycznych bolach. Mimo podania mu kroplowki i srodkow na zatrucie po dwoch godzinach przestal oddychac..Bylam swiadkiem jego cierpienia, bolu i smierci i czuje sie jakbym stracila moje dziecko. Nie moge w to uwiezyc, ze srodek na pchly, o ktorego toksycznosci dla kotow jest w internecie tyle informacji, jest nadal dopuszczony do uzytku dla kotow!!! Nawet na wikipedii jest informacja na ten temat: (pl.wikipedia.org/wiki/permetryna) i rowniez na wielu innych stronach. Niestety ja dowiedzialam sie o tym za pozno...:-(((. Moj kotek umarl w ciagu 2 godzin od czasu zauwazenia objawow, a ja nadal nie moge w to uwiezyc.Moj drugi kot ciagle szuka swojego towarzysza i juz teskni. U mnie pozostala jedynie pustka, smutek i zlosc na fakt, ze taki produkt jest w sprzedazy. Mam nadzieje ze jest to przestroga dla innych wlascicieli kotkow. Dla mojego jest juz za pozno..:-(((

Bardzo, bardzo mi przykro. :cry:

Proszę daj oddzielny wątek ostrzegawczy z Selecta HTC w tytule.
Tutaj wiele osób może nie zajrzeć, bo stary wątek.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35