Bardzo to wszytko trudne..
Czasem nie ma jak pomóc wbrew woli zainteresowanego ..
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
mziel52 pisze:Skoro Puszkinowi grozi śmierć, to troska o jego stan po kastracji wygląda cokolwiek obłudnie. Kastracja to jego jedyna szansa na życie. Pozytywne białaczkowce ryzykują co prawda, że narkoza spowoduje rozwój choroby, ale akurat w przypadku tego zabiegu ryzyko chyba jest najmniejsze z możliwych. Czy nie warto spróbować?
mziel52 pisze:A czy Puszkin ma gdzieś ogłoszenie?
annskr pisze:O ile wiem, to testy białaczkowe mogę być fałszywie ujemne, jeśli sa dodatnie - to już naprawdę..
Choć znam przypadek, gdy kot poschroniskowy miał test dodatni, a po kilku miesiącach - ujemny. Wet okreśił to jako kontakt z wirusem, którego (wirusa) kot zwalczył - szczegółów proszę nie żądać, tyle zapamiętałam.
annskr pisze:O ile wiem, to testy białaczkowe mogę być fałszywie ujemne, jeśli sa dodatnie - to już naprawdę.
WYNIK DODATNI - FeLV (+)
1. U zupełnie zdrowego kota bez objawów jakichkolwiek chorób.Taki wynik oznacza, że test musi być koniecznie powtórzony!
Optymalnie jeśli można powtórzyć badanie przy użyciu innego rodzaju testu np. IFA czy PCR. Ponieważ w Polsce te metody są na razie niedostępne , zaleca się ponowne badanie testem ELISA po 60-90 dniach. Jeśli drugie badanie da również wynik dodatni, można uznać, że najprawdopodobniej kot jest zarażony wirusem FeLV i powinien być ściśle odizolowany od innych kotów. Jednak nigdy nie może to być podstawową do podjęcia decyzji o eutanazji - proszę pamiętać, że koty zakażone białaczką mogą żyć przez wiele lat w świetnym zdrowiu, bez żadnych objawów choroby. Jeśli wynik drugiego badania jest ujemny, należy powtarzać test co 60 dni aż do uzyskania dwukrotnie tych samych wyników.
2. U kota z objawami wskazującymi na białaczkę kotów. Wskazuje na duże prawdopodobieństwo, że kot jest zarażony wirusem białaczki. Dla pewności można badanie powtórzyć po 60-90 dniach.
joshua_ada pisze:Po pierwsze - jest pewnien plan jeszcze jednej dobrej duszy z forum na Białaczkowe, ale muszę się w niego wgryźć. I zaraz odpiszę co i jak.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 651 gości