Mam trochę "pietra" . Wprawdzie podanie pełnej dawki przy PRE 60 mg/dl nie wywołało jeszcze objawów hipoglikemii, bo insulina u Matyldy pracuje dopiero po 5-7 godzinach, ale jak jestem w pracy i widzę Matyldę dopiero wieczorem to trochę się denerwuję.
Ja też miałabym „pietra”, chyba nawet o dużo większego niż Ty. Wiem doskonale, że postępowanie z insuliną Lantus jest zupełnie inne niż z pozostałymi znanymi mi (nam) insulinami. Nie potrafię Ci jednak w takiej sytuacji w żaden sposób doradzić. Nie chciałabym też, żeby w tym wątku znaleźli się naśladowcy, którzy stosują inne insuliny, bo to mogłoby się dla ich kociaków bardzo źle skończyć.
Wolałabym, żebyśmy takie wątpliwości skonsultowały na pw.
„Kociaro”, proszę nie miej mi tego za złe, ale boję się, żeby forumowicze, czytający ten wątek, a używający inną insulinę, nie wpadli na pomysł podawania zastrzyku przy PRE 60 mg/dl.
Sprawdziłam jeszcze na naszym niemieckim forum, co piszą dziewczyny na temat laktulozy u diabetyków. W ulotce jest napisane, że nie ma żadnych przeciwwskazań. Dziewczyny też nie zauważyły negatywnego działania lactulozy na poziom glukozy we krwi.
Pozdrawiam ciepło