JAK TO JEST Z TYMI SCHRONISKAMI W TYM KRAJU?

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt lut 22, 2008 19:02

wklejalam powyzsze linki po to, by naglosnic sprawe tych zlych schronisk
a nie po ty by manifestowac zdanie ze wszystkie schroniska sa zle

adoptowalam sunie z olszynskiego schroniska, dobrze wspominam kontakt z kierownictwem i z wolontariuszami
suke dostalam odpchlona, zaszczepiona, po sterylce - czyli tak jak byc powinno, co jak wiemy, nie zawsze ma miejsce

i uwazam, ze nie tylko o tych zlych schroniskach nalezy mowic, ale o tych dobrych, gdzie ludzie cos staraja sie zmienic, rowniez
w wiekszosci jednak sa braki, czy potworne zaniedbania, ale nie wszystkie zle

pytanie postawione w tytule jest bardzo trudne, uwazam ze nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ze jest tak lub siak

natur11

Od: Śro sie 23, 2006 22:41

Post » Pt lut 22, 2008 19:58

Jolu, ja wiem, że większość to koszmarne schrony, umieralnie. Ale pamiętajmy, że należy mówić też o tych dobrych, a walczmy z ludźmi, a nie ze schroniskiem jako instytucją.
Obrazek Obrazek

mestudio

Od: Pon gru 31, 2007 17:44

Post » Pt lut 22, 2008 20:09

mestudio pisze: a walczmy z ludźmi, a nie ze schroniskiem jako instytucją.

dokladnie takie samo mam zdanie!

to jest skierowane do ludzi ktorzy maja gleboko w nosie los zwierzat, ktorzy te prace traktuja jako zlo konieczne, kompletnie nie nadajac sie do tego
do ludzi, ktorzy falszuja statystyki, ktorzy nie robia sobie nic z prosb wolontariuszy, ktorzy sa nie do ruszenia, od lat na tych samych satnowiskach, czesto z "duzymi plecami"
kierownictwo to jedno a weci ktorzy maja podpisane umowy ze schronami to osobna para kaloszy...
jednak czesto swoje zdanie musimy przemilczec, grajac slepych i gluchych, po to tylko, by nie zamknieto nam drzwi przed nosem

schronisko z ktorego wyciagam kociaki pozostawia wiele do zyczenia, jednak bede bronila jego istnienia, a wlasnie od miesiecy jego byc lub nie byc wisi na wlosku, bo sa tacy okoliczni wlodarze, ktorzy uwazaja ze to wyrzucanie pieniedy w bloto , bo ich problem bezomnosci zierzat nie dotyczy... :roll:
Pamiętam :( Migosiu, Okruszko, Masieńko, Maurycy, Sasza [']
Moja Paciunia ['] :(

natur11

Od: Śro sie 23, 2006 22:41

Post » Pt lut 22, 2008 22:30

Jolu,dobrze,że są tacy ludzie jak Ty i cała rzesza obecnych m.in. na forum.Zło trzeba piętnować,nagłośnić każdą sprawę.Masz rację mówiąc,że tak naprawdę wszystko zależy od ludzi.Dzisiaj podobał mi się sędzia,który zwiększył wyrok babie produkującej psi smalec uzasadniając to słowami"dość już bezkarnego dręczenia zwierząt',czy coś w tym stylu.Wyrok i tak nieduży,ale WYŻSZY niż w poprzedniej instancji i zostało to pokazane.I siekiera,którą zabijała psy i pokrwawiony pies i słoiki ze smalcem.Być może idzie ku lepszemu,bo w ostatnich kilku tygodniach wyemitowano więcej programów tego typu niż chyba /?/ w ciągu kilku lat.To też zasługa ludzi,takich jak Ty.I tej Pani ze Świnoujścia/serdecznie pozdrawiam/,która pokazuje,że można inaczej.

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto lut 26, 2008 2:36

mestudio pisze:Jolu, ja wiem, że większość to koszmarne schrony, umieralnie.

a teraz mówisz dokładnie tak, jak ci, których krytykujesz ;)

Ale pamiętajmy, że należy mówić też o tych dobrych, a walczmy z ludźmi, a nie ze schroniskiem jako instytucją.

a ja bym uściśliła: z ludźmi jak z ludźmi- z NIEPRAWIDŁOWOŚCIAMI. 8)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pt mar 28, 2008 2:39

to ja tylko cyferki :) :

Lublin - schronisko
adpocje psów :

luty - 64
marzec - już 73 :)

Dobrzy pracownicy, wolontariat , i nieoceniona pani
Ania z biura schroniska :)

Tiger_

Od: Czw sie 17, 2006 10:15

Post » Pt mar 28, 2008 13:10

Ja znam kilka schronisk z autopsji, najlepiej chyba poznałam poznańskie i swarzędzkie.... Do tego drugiego zawoziłam karmę, bo prosiliśmy gości na naszym weselu, aby zamiast kwiatków przynieśli worek karmy dla zwierząt. Swarzędzkie schronisko bardzo się ucieszyło z daru (kilkadziesiąt kg karmy to już coś )

Jaka jest sytuacja w schroniskach ? Ogólnie nędza, nędza... Część po prostu z braku gminnych funduszy, część z winy pracowników/kierownictwa...

Poznańskie schronisko to dla mnie koszmar... Smród straszliwy, kierownik optymistycznie nastawiony (bo co miesiąc 50 psów opuszcza schronisko, i 50 innych przybywa, więc jest rotacja.... A darów i zbiórek nie potrzebują...), psy stłoczone w betonowych boksach, koty jeszcze w gorszym pomieszczeniu... I tak niestety jest, to standard...

Z innej beczki - co do hoteli dla zwierząt. Nie, nie oddałabym żadnego zwierzęcia do takiego hotelu. Mam zwierzaki, rezygnuję z wakacyjnych wyjazdów - trudno się mówi, ale będę rezygnować nadal. Nie ruszam się z domu nigdzie na dłużej, niż 5-7 dni, a jak już jakiś wyjazd zaplanujemy, to do nas do domu wprowadzają się moi rodzice, których koty dobrze znają i akceptują, więc stresu nie przeżywają. Gdybym nie miała tej pomocy ze strony rodziców, no to niestety, na tyłku w chacie bym siedziała i na pewno by mi nie były w głowie żadne wojaże. Zwierzyńca do hotelu na pewno nie oddam.

Kiedyś jedna szczurcia pojechała z nami na wakacje, bo była już stara i potrzebowała stałej opieki (czyszczenie ropni, podawanie antybiotyków, itd). Ale ogólnie zwierzaków z domu nie ruszam, no i sama rezygnuję z wyjazdów.

A polskie schroniska to faktycznie tragedia... Jak ja widze te hamerykańskie czy brytyjskie na Animal Planet, to aż się kwiczeć ze złości i zazdrości chce...
Sorceress Pleiades, koty, Sorceress' Knight, dwa książątka półkrwi i mała czarownica :)
http://emberiza.deviantart.com/

Obrazek

Pleiades

Od: Czw lip 29, 2004 13:07

Post » Pt mar 28, 2008 15:01

Niestety musze przyznać, że marzę o takim widoku jaki mogła podziwieć mestudio:)
Ja niestety widziałam same kiepskie widoki w schroniskach:(
Jak ktoś będzie w tym schronisku - poróbcie zdjęcia - będzie z czego brać przykład:)

PS Hotel dla zwierząt przy schronisku to bardzo dobry pomysł.

orchidka

Od: Czw cze 21, 2007 16:58

Post » Pt mar 28, 2008 20:39

Pleiades, w poznańskim schronisku dużo się ostatnio zmienia...może jeszcze tego tak wyraźnie nie widać, ale już niedługo na pewno będzie ;-). Dodam, że nie ma to nic wspólnego ze zmianą nastawienia kierownika ;-) bo jej nie ma

Mysia

Od: Wto lip 06, 2004 20:19

Post » Sob kwi 12, 2008 13:22

Uwazam, że schronisko w Gdyni bardzo dobrze funkcjonuje.
Obrazek

kasia1

Od: Pon paź 24, 2005 20:59

Post » Nie kwi 27, 2008 22:38

zostawiając na razie pytanie, które schroniska sa dobre, a które nie... Najgorsze jest to (juz sie kilka razy z tym spotkałam), że ludzie, szukający zwierzaka, na sugestie o wzięciu jakiejś bidy ze schroniska reagują mniej więcej tak: ' eee, ze schroniska, to na pewno nie... to na pewno jakies chore zwierzęta,jakiegos syfa mi przywleką... i słyszałem/am, ze tam wogóle głodzą zwierzęta i w ogóle... "
I nie przetłumaczysz... :(

kajtkowa mama

Od: Pt lut 15, 2008 16:37

Post » Wto kwi 29, 2008 18:49

kajtkowa mama pisze:zostawiając na razie pytanie, które schroniska sa dobre, a które nie... Najgorsze jest to (juz sie kilka razy z tym spotkałam), że ludzie, szukający zwierzaka, na sugestie o wzięciu jakiejś bidy ze schroniska reagują mniej więcej tak: ' eee, ze schroniska, to na pewno nie... to na pewno jakies chore zwierzęta,jakiegos syfa mi przywleką... i słyszałem/am, ze tam wogóle głodzą zwierzęta i w ogóle... "
I nie przetłumaczysz... :(

niestety, wszyscy piszący wszędzie gdzie się da, że każde schronisko to umieralnia, są w moim odczuciu współwinni tej sytuacji :(
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Śro maja 14, 2008 20:02

Zerknijcie co znalazłam na portalu ogłoszeniowym gumtree:
http://warszawa.gumtree.pl/c-Spo-eczno- ... dZ50927304

kajtkowa mama

Od: Pt lut 15, 2008 16:37

Post » Sob maja 17, 2008 0:18

kajtkowa mama pisze:Zerknijcie co znalazłam na portalu ogłoszeniowym gumtree:

jestem za tym, aby usunąć to szkodliwe uogólnienie mogące uczynić wiele złego. Proponuję zakładkę OBRAŹLIWE.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Sob maja 17, 2008 5:11

XAgaX pisze:
kajtkowa mama pisze:Zerknijcie co znalazłam na portalu ogłoszeniowym gumtree:

jestem za tym, aby usunąć to szkodliwe uogólnienie mogące uczynić wiele złego. Proponuję zakładkę OBRAŹLIWE.

Zerknęłam.
No uogólnienie jest. Nie wiem czy obraźliwe. ..
Cieszę się, że tak nie jest we wszystkich schroniskach.
I, że tak naprawdę to w schroniskach jest bardzo dobrze.
Przynajmniej wirtualnie i przynajmniej na tym wątku. To tak buduje...

ossett

Od: Pon lis 20, 2006 14:08

[poprzednia][następna]