SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 11, 2007 14:18

ja mojego 4 miesiecznego kociaka karmie :
- sucha karma PERFECT FIT - Junior ok 3,50 za 190g (w skla wchodzi : min 21% kurczaka , maczka z glutenu kukurydzianego, bialka wieprzowe (odwodnione) maka kukurydziana, tluszcz zwierzecy, kukurydza, maczka sojowa, ryz(min 3%), wyslodki buraczane, sól , drożdze, chlorek potasu, maczka z nagietka) mam nadzieje ze sklad karmy jest w odpowiedni i nie zaszkodzi mojemu kocurkowi.
- Narazie jeszcze ma swoja pierwsza sucha karmę RC baby cat. Jak mu się skończy to kupie mu suche Animonda Rafine Cross Kitten
Puszki:
-Animoda dla kociąt
- gourmet
- i na razie friskies junior ale bedzie eliminowany :wink:
Ostatnio edytowano Czw sty 24, 2008 23:03 przez JaEwka, łącznie edytowano 1 raz

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Pt sty 18, 2008 13:19

Kotka 11 tygodni, wcina:

Purinę dla kociąt, niestety narazie dodaję po trochę whiskas junior, bo do tego była przyzwyczajona - stopniowo zmniejszam dawkę.

Do tego puchy animondy dla kociąt, wszystkie pochłania, ale cielęcinkę zwrócił, mimo że podawana była w taki sam sposób jak inne smaki :roll:

do tego malutkie kawałeczki mięska przemycam codziennie, narazie jakoś nieszczególnie się zapatruje na nie, ulubione to przemrożone serduszka indycze, zobaczymy co będzie dalej:) warzywek kota nie toleruje, choć staram się przekonać :)

poza tym mleko dla kociąt co jakiś czas, jogurt, ugotowane żółtko jajka

z przerażeniem stwierdzam, ze kot ukradł i wchłonął chrupkę cheetos serową - sam się poczęstował 8O
Obrazek

Layali

Od: Śro lis 28, 2007 15:49

Post » Czw sty 24, 2008 22:55

hehe mój kot też chrupki kradnie :lol: (oczywiscie sama mu nie daje)

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Śro kwi 02, 2008 21:19

To ja odświeżę.. Moja 7-mies Mela zajada kitteny:

suche: próbowaliśmy Puriny One, ProPlan, Royal Canin, a teraz kupiliśmy Sanabelle.. Zje każdą, ale najbardziej chyba dotychczas smakuje RC, Sanabelli będziemy dopiero próbować, jak skończy RC

mokre: puszki Animondy Carny ( zwłaszcza kurczak, nie cierpi tej z sercami), paszteciki Animondy von Fonstein czy jakoś tak :D, puszka lub saszetka Hill'sa.. U 'dziadków' dostaje Whiskasa lub KK czasem, co średnio mi się podoba,.. Jak przyjeżdżamy to od razu leci pod lodówkę, bo wie, co tam jest..

inne: gotowana pierśka z kurczaka, ugotowane jajko zostało zbojkotowane, warzyw njet, bo to nie króliczek, przysmaki Vitakraft, troszeczkę mleczka od święta, jogurtku troszkę, żółtego serka czasem..

I chlapie wodę, co mnie bardzo cieszy :)

annette88

Od: Nie lis 25, 2007 20:52

Post » Śro kwi 02, 2008 22:22

Klara jest z kolei bardzo wybredna. O ile moje polskie koty jedzą zarówno mokre różne saszetki, gotowaną rybę, surowe mięso, suchego Royala, Bielucha... tak Klarunia ma swoje ścisłe upodobania smakowe. Mokre: kupuję jej saszetki Hillsa. W sosie. W galaretce niczego nie tknie. Hillsa podaję na przemian z Perfect Fit Active. Też w sosie. Bardzo jej smakuje.

Suche to Purina Go Cat. Mam wrażenie, że to polski odpowiednik Felixa. Rudy kot na opakowaniu. Suchego Hillsa też je (Science Plan). A ostatnio kupiłam karmę James Wellbeloved. Też jej smakuje. Uwielbia suche (przytyło jej się :oops: 3,800 waży grubas :oops: )

Z innych to niechętnie. Kurczaka nie, ryby nie, mięso raz próbowałam- wzgardziła, trochę jogurtu czasem, trochę żółtego serka, kiedyś mi ogryzła kanapkę z szynki :twisted: ... (szynkę z kanapki :roll: )

Do tego witaminki Kitzyme "Healthy Cat". Jedna dziennie. Z cynkiem i żurawiną.
Ostatnio edytowano Sob kwi 05, 2008 14:03 przez dora750, łącznie edytowano 3 razy
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Od: Wto cze 25, 2002 21:30

Post » Śro kwi 02, 2008 22:39

A że tak zapytam.. Felix jest dobrą karmą ? Panie w zoologicznych polecają, a ja mam mieszane odczucia.. Też ma mało mięska

edit: Mam na myśli Felixa w puszce

annette88

Od: Nie lis 25, 2007 20:52

Post » Śro kwi 02, 2008 23:16

To ja tez sie zapytam znacie karme Happy Cat?
Co sadzicie o jej skladzie?
"mączka drobiowa, kukurydza, mąka kukurydziana, mączka z królika (8,5 %), mączka z jagnięciny (8,5 %), mączka ryżowa, tłuszcz wołowy, tłuszcz z drobiu, suszona wątróbka, skwarki, granulat z buraka i melasy, miąższ jabłkowy (suszony), dl-methionin, jajka w proszku, sodek chloru, drośdśe suszone, jęczmień, algi morskie (suszone), siemie lniane, korzeń cykorii, karczochy, mięta, mlecz, kolendra, rozmaryn, czosnek, lukrecja, tymianek, liście brzozowe, pokrzywa, wiązówka błotna, rumianek"
Wlasnie szukam czegos dla moich kociastych, ktore sa zdecydowanie wszystkozerne, pod warunkiem ze to "wszystko" nie jest light ;)
I pasowaloby mi cenowo, ale nie wiem..

melmire

Od: Nie mar 27, 2005 18:10

Post » Czw kwi 03, 2008 2:15

hej przeczytałam wątek ale nie zauwazyłam nigdzie (może ominęłam) - czy ktoś pisał cokolwiek o puszkach Leonardo? czy to jakiś badziew jest czy uczciwa karma?

moja kotka nie je w ogóle suchej karmy, czasami pochrupie "z łaski", ale tak to jedziemy cały czas na Shebie i Gourmetach, z torbami pójdę w koncu :twisted: sucha karma może sobie leżeć...i leżeć...i leżeć...a ona prędzej z głodu padnie niż zje. testowałam już kilka karm i ostatecznie - poddaję się.

na temat jakości karm nie wypowiadam się bo na razie słucham się starszych i bardziej doświadczonych 8)

jedyne co, to na pewno nie dam Iamsa, nie po tym jak dowiedziałam się w jaki sposób testuje swoje produkty, z tego co wiem to chyba Hills robi to podobnie...i Purina ma swoje na sumieniu...

http://www.iamscruelty.com/ i jest taki film, "Nakarmimy świat" - warto obejrzeć...

tattwa

Od: Śro lis 21, 2007 18:06

Post » Sob kwi 05, 2008 12:39

Dostałam próbki chyba nowej karmy - suchej Animonda Vom Feinsten - adult, kitten i dla kastratów. Ktoś słyszał o takiej? Może to będzie coś lepszego niż rafine cross...
Obrazek

grrr...

Od: Pon paź 09, 2006 19:32

Post » Sob kwi 05, 2008 19:43

grrr... pisze:Dostałam próbki chyba nowej karmy - suchej Animonda Vom Feinsten - adult, kitten i dla kastratów. Ktoś słyszał o takiej? Może to będzie coś lepszego niż rafine cross...

Też takie próbki miałam. Nie ruszyły.
Moje to tylko RC- to jedza, albo Iams z kurczakiem. Może być purina.

elzak3

Od: Pon lis 19, 2007 11:31

Post » Sob kwi 05, 2008 21:52

tattwa pisze:hej przeczytałam wątek ale nie zauwazyłam nigdzie (może ominęłam) - czy ktoś pisał cokolwiek o puszkach Leonardo? czy to jakiś badziew jest czy uczciwa karma?

moja kotka nie je w ogóle suchej karmy, czasami pochrupie "z łaski", ale tak to jedziemy cały czas na Shebie i Gourmetach, z torbami pójdę w koncu :twisted: sucha karma może sobie leżeć...i leżeć...i leżeć...a ona prędzej z głodu padnie niż zje. testowałam już kilka karm i ostatecznie - poddaję się.

Leonardo to obok Animondy chyba najlepsza karma dla kota w puszce, znacznie lepsza od Sheby i Gourmeta, zawierajacych przewaznie 4% :)
Obrazek

Ajlon

Od: Pt wrz 21, 2007 14:51

Post » Czw kwi 17, 2008 0:00

Podziele sie moim dzisiejszym odkryciem.
Poszukiwalam nowej karmy dla kotow, 2 dorosle zdrowe sztuki, kastrowane, nie odchudzaja sie.
(2 mam z tendencja do kamieni wiec jada na hillsie/rc dietetycznym).
Kupilam wczesniej mi nieznana karme mastery pro.
Karma wyprodukowana we Francji, nie bardzo droga bo za 13.5 kg zaplacilam 199 zl (na allegro, gratis kurier i gratis beczka mastery pro na 15 kg karmy :D, do tego prezenciki, super sprzedajaca, ale zeby reklamy nie robic to szczegoly moge na pw ewentualnie jakby ktos chcial ).
Na opakowaniu jest napisane ze miesa i jaj jest 55 %.
Ryby zas 14 %.
Dawkowanie 70 g na 5 kg kota.
Bialka ma 32 %, tluszczu 20 %.
Dla bardziej wnikliwych jeszcze moge cos dopisac, jak znajde na opakowaniu :D

Mysle ze moge z czystym sumieniem polecic np na probe dla wybrednych kotow, tak tlustej a przez to smakowitej ,karmy jeszcze nie widzialam a 5 lat karmie koty :wink:
Ma tez mysle ciekawy dla kotow ksztalt, bo sa rozne rodzaje krokiecikow w dwoch kolorach (jasny i ciemny, nie pomaranczowy i zielony :wink: ) i w dwoch ksztaltach.

Jamajka tez poleca, zrobila wlam do paczki przed rozpakowaniem karmy w celu pogryzienia i zezarcia probek z kurczakiem.
Teraz siedzi w pustym worku i sprawdza czy sie w zakamarkach jakies chrupki nie schowaly 8)
Obrazek

lorraine

Od: Pt lis 14, 2003 16:33

Post » Pt kwi 18, 2008 14:39

A ja dziś odkryłam mokrą karmę "MyLady" firmy Dr.Alder (puszki 400g).

Ma 90% mięsa.
Skład:
białko 10%
tłuszcz 6%
włókno 4%
popiół 2%
wilgotność 80%

Dodatki na 1kg:
wit. E 20mg
wit. A 2000j
wit. D3 200j
tauryna 220mg
Bez konserwantów, soji, barwników i substancji zapachowych.

Co myślicie?

Elaszka

Od: Śro mar 01, 2006 19:23

Post » Pt kwi 18, 2008 14:44

zastanawiam sie co to za wynalazek to "mieso" w tej karmie. 90% miesa o zawartosci bialka ok. 16 - 20% powinno dac ok. 14 - 18% bialka w karmie. A tu jest 10%.
Wot, zagwozdka...
Zastanowilabym sie bo wyglada ze jakies wynalazki w tym moga siedziec.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pt kwi 18, 2008 15:15

Sheba ma 13% 8O
A to chyba dobra karma?

Elaszka

Od: Śro mar 01, 2006 19:23

[poprzednia][następna]