Madika-Podejrzenie FIp?:( Powiekszone gruczoły....

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 01, 2008 21:50 Madika-Podejrzenie FIp?:( Powiekszone gruczoły....

Zakładam ten watek o Madicze dopiero teraz bo wcześniej nie było takiej potrzeby.

Madika to roczna milutka koteczka z Katowickiego schronu, która jest u mnie na tymczasie od 10 lutego.
Przyjechała do mnie jako kolejny kocio do podleczenia i wyadoptowania do nowego domku.Jednak troszke sie to przedłuża...
Początkowo Madika miała straszny katar kichała praktycznie co chwile i była na antybiotyku.Do tego wszystkiego na pierwszej wizycie weterynarz stwierdzil u MAdiki przepuklinę posterylkową i konieczną operacje , która musiała byc odłożona do czasu wyleczenia jej z kk.
Niestety nie zdążyłam wyleczyć kataru a już przybłąkała się wstrętna grzybica i tak ją lecze do dziś :evil:
Ale żebysmy z Madiczką nie miały za mało leczenia i wydatków to doszło nam do tego wszystkiego atopowe zapalenie skóry i kocia jest na diecie Rc Sensitivity oraz znowu na zastrzykach :(
Tak mi jej żal strasznie bo ona naprawde jest kotką bardzo bardzo kochana.Pięknie mruczy, łasi sie , robi garbulki, śpi w łóżku razem ze mną naprawde jest bardzo grzeczna nie mam z nią wogóle kłopotów, nawet nie zaczepia rezydentki- świetnie sie dogadują.Tylko szkoda , że co chwile coś się jej przypląta.
Za dwa tygodnie jestesmy umówione na zabieg żeby usunąc jej tą nieszczęsna przepuklinę.
Przez to zapalenei skóry Madika strasznie sie drapie ma juz rany na skórze.Staram się jej to zasuszaĆ ale ona ciągle drapie szyje i uszy.Do 3 dni po zastrzyku od weta jest spokój a potem znowu zaczyna drapać i drapie do krwi :(
Może macie jakieś sposoby żeby to zasuszyć szybko albo zabezpieczyć czymś??Robie jej takie apaszki z bluzki bawełnianej żeby to osłonić ale ona i tak zawsze tam jakoś się dokopie i drapie aż do mięcha.
Na leczenie Madiki potrzebuje troszke pieniędzy, których mi brakuje bo chwilowo jestem bez pracy więć bede wystawiac dla niej bazarki może coś komuś się spodoba :D
Proszę też o rady jak jej pomóc z tymi ranami, które widać na zdjęciu
Obrazek
ObrazekObrazek
[url=http://img396.imageshack[URL=http://img522.imageshack.us/my.php?image=dsc02796rq1.jpg]Obrazek[/url]
Ostatnio edytowano Wto kwi 22, 2008 17:46 przez agitarius, łącznie edytowano 5 razy

agitarius

Od: Nie paź 07, 2007 19:19

Post » Wto kwi 01, 2008 23:06

Jak nie ma sączacych ran to przemywam riwanolem ale teraz są rany i nie wiem czym to zasuszać:(
Jutro ide z nia do weta bo ma twardy i wzdety brzuch.Mysłam ze to wzdecie i się zatkała ale dostaje espumisan i parafine i kupke robi narmalnie a brzuch nadal mi się nie podoba...
Obrazek
Obrazek

agitarius

Post » Wto kwi 01, 2008 23:13

brzydko to wygląda czy kotka miała robiony posiew na bakterie i grzyby ???
Ja ranę przemywałam riwnaolem ale nie była ona spowodowana grzybiczą
"Nie szanujemy jakoś w ludziach miłości do zwierząt,pokpiwamy sobie z czyjegoś przywiązania do kotów.Czyż jednak nie jest tak,że najpierw przestajemy lubić zwierzęta, a potem-tracimy serce do ludzi?
Obrazek

zorro

Od: Sob gru 25, 2004 21:49

Post » Śro kwi 02, 2008 8:09

Ojej, biedna kotka, faktycznie wygląda to nieciekawie, :(
niestety , nie pomogę, nie wiem, nie znam się :(
Schroniska dla zwierząt ,muszą być postrzegane ,jak wyrzut sumienia .
Kiarunia[i]
Myszaczek[i]
Dziurkacz[i]
http://www.ratujkonie.pl
Obrazek

iwona_35

Od: Sob lis 19, 2005 10:54

Post » Śro kwi 02, 2008 8:45

biedna Madica :(
grzybek pewnie wylazł po kuracji antybiotykiem.
Podobno dobrze smarowac takie rany balsamem Szostakowskiego, Tangerine gdzie smi wspomniała ,ze stosowała masc propolisowa.
ale to wszystko nie sa z mojej strony jakies sprawdzone sposoby.
Moze ktos madry sie odezwie.

Moja pierwsza kicia-rezydentka miała 100lat temu grzybice-smarowałam masciami, kapałam kota i dawałam tabletki.
Do kazdego prania-płukania dodawałam kwasku cytrynowego..
Ja nawet złapałam, ale po 3 dniach smarowania pieknie mi zeszło.
Co gorsza mam teraz wyjatkowo mało czasu, ale postaram sie moze kiedys w ciagu najblizszych dni cos wystawic na bazarku dla niej.
Trzymam kciuki

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Śro kwi 02, 2008 8:57

agitarius moja Zula miała grzyba, a po wyleczeniu został jej nawyk drapania i nie mogłam jej tego oduczyć wcale, też kota zawijałam w jakieś apaszki, żeby sie nie drapała, ale zawsze znalazła dojście :evil:

wet mi wtedy przepisał hydroxyzinum, to są takie tabletki (ludzkie), które pomagają na reakcje alergiczne i jakieś pokrzywki i drapanie na tle nerwowym. U mnie pomogło, Zula dzięki temu zapomniała o drapaniu, a też miała co chwile jakieś ranki, a skóra wg badań juz była w porzadku. Tylko, że moja kocica już była wyleczona z grzyba, więc nie wiem, czy to pomoże i czy wogóle wolno łączyć to z innymi lekami.

kocica śliczna :D
Obrazek*Obrazek*Obrazek*Obrazek

Jeśli nie odbieram, to postaram się jak najszybciej oddzwonić - 695-817-051
Wyprzedaż przeprowadzkowa - viewtopic.php?f=27&t=110041 - ZAPRASZAM!

milenap

Od: Czw mar 06, 2008 12:35

Post » Śro kwi 02, 2008 18:30

w razie czego Balsam Szostakowskiego -dzieki Julitce-mamy :wink:
ale niech wet sie opowie ,czy mozna

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Śro kwi 02, 2008 21:29

jak koteczka dziś się czuje?
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Śro kwi 02, 2008 21:47

ja smarowalam rany mascia propolisowa i pięknie sie goiło, ale były to zmiany autoagresywne.
Nie mam pojecia czy przy grzybicy mozna to stosowac, zeby sie nie okazalo, ze propolis podkarmia grzyba.
Ostatnio czytalam na forum, ze ktos walczyl z grzybica przy przy pomocy srebra koloidalnego :?: (nie jestem pewna nazwy, a nie ma juz silu szukac :oops: )
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Czw kwi 03, 2008 7:57

co u was słychac?
Schroniska dla zwierząt ,muszą być postrzegane ,jak wyrzut sumienia .
Kiarunia[i]
Myszaczek[i]
Dziurkacz[i]
http://www.ratujkonie.pl
Obrazek

iwona_35

Od: Sob lis 19, 2005 10:54

Post » Czw kwi 03, 2008 9:12

No więc tak wczoraj byłysmy u weta z Madika bo od kilku dni jest nadęta.
tygodnie temu zrobiła kupe z robalami tak wogóle więc była zarobaczona.To była sobota ppóźnym popłudniem mojegoo weta juz nie było więc poleciałam do innego po tabletke.No i dałam jej odrazu i powtórzyłam po tygodniu.Nie pamietam jak on sie nazywała ta tabletka ale taka krowa wielka biała ponoć nie na wszsytkie robale działa.Więc mój wet wczoraj zbadał Madike mówi że to napewnoo nie przepuklina tylko jest dalej zarobaczona bo tamte tabletki było do d.... Więc w sobote znouw porządne odrobaczanie.

agitarius

Post » Czw kwi 03, 2008 9:15

biedna koteczka :(

męczą ja te straszne robale :(

Anna Rylska

Post » Czw kwi 03, 2008 9:18

Jeśli chodzi o skóre to mówił, że moge smarowac wiekszością rzeczy które są przeciwsiądowe i nie piekące żeby jej nie piekły te rany.
Od wczorja juz troszke mniej sie drapie ale z nia to różnie ma czasem napdny że drapie sie co chwile.Obwiązałam jej szyje wczoraj tak pożądnei że nie pwoinna tam się już dostać drapać sie będzie przes szmateke :D
Zobaczymy może jakos to pójdzie .Wygląda jak alibaba teraz
Obrazek
Obrazek

agitarius

Post » Czw kwi 03, 2008 9:26

Zerknij do wątku o srebrze koloidalnym http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=73365
Może by pomogło utrzymać stan skóry w porządku. Jeśli ma pasożyty to świąd skóry może być tego skutkiem. Oby było właśnie tak a nie alergia lub choroba autimmunologiczna.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Czw kwi 03, 2008 19:14

jak chora królewna się czuje?
jak brzuszek?
lepiej troche?

Anna Rylska

[następna]