Pomoc dla szczec. karmicielki - ponad 100 kotów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 28, 2008 22:20

Tak naprawdę to jest to kropla w morzu potrzeb :(
TŻ ma taką listę miejsc do sterylizacji, że tylko usiąść i płakać...
Ludzie dzwonią do TOZu, proszą o pomoc w sterylizacjach, a ci podają numer telefonu do TŻa :?
Najłatwiej przerzucić ciężar na czyjeś barki, a my potem jesteśmy ciągle zdołowani, że przez nas lada chwila narodzą się jakieś kocięta...
Z TOZu pewnie wyślą ludzi jak w danym miejscu będzie kilkadziesiąt kotów, sąsiedzi zaczną truć, ludzie zaczną się skarżyć na nadmierną ilość kotów i będzie powód do przeprowadzenia interwencji :roll:
Przepraszam, że tak się trochę żalę, ale trochę trudno zrozumieć mi to wszystko.

W takich chwilach dobrze jest pomyśleć o obowiązkach p. Izy - to ułatwia zachowanie właściwych proporcji i patrzenie na życie z pokorą.
ObrazekObrazek

kotalizator

Od: Wto lut 27, 2007 14:33

Post » Pt mar 28, 2008 23:01

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej ogłosiło FIO czyli Fundusz Inicjatyw Obywatelskich - jest to program dotacyjny.
Kierunek działania numer 4.5 poświęcony jest ochronie zwierząt.
Wniosek o dotacje mogą pisać organizacje pozarządowe w tym fundacje i i stowarzyszenia zgodnie z ustawą z dnia 24 kwietnia 2003 r. paragraf 3 ustęp 2.

Wnioski nalezy składac do 28 kwietnia 2008 roku.
Można uzyskać od 5 do 250 tys. zł.

http://www.pozytek.gov.pl/files/pozytek ... O_2008.doc

Może to się do czegoś przyda?
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\
.(.|.|..|.|.)...(◕◡◕) ɯǝʇsǝɾ ɔęıʍ ęzɔnɹɯ

halbina

Od: Śro maja 23, 2007 22:26

Post » Sob mar 29, 2008 8:43

podnoszę z rana
Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek

makrejsza

Od: Czw lis 22, 2007 20:41

Post » Sob mar 29, 2008 11:32

wracamy na pierwszą :!:

mikrejsza

Od: Nie sty 20, 2008 13:14

Post » Sob mar 29, 2008 12:54

kotalizator pisze:
saranna pisze:Klara sie grzała dzisiaj na słoneczku..jak do niej zajzałam to futro całe gorące:)) jejku i ten megamotor który zapodaje za miziaczki..normalnie cudo

Rzeczywiście, w Szczecinie była dzisiaj ładna pogoda - saranna mieszka blisko miejsca bytowania Klary.
P. Iza ostatnio wyplątywała Klarze z futra gumę do żucia :roll:
Na pocieszenie kotka dostała od p. Izy budkę
:wink:

Kotalozator, mowa o "mojej Klarze"? mam nadzieję, że ta guma przypadkiem się znalazła w jej futrze :evil: ....
.....a czy Klara nie nadaje się do adopcji? skoro jest oswojona, może znalazłby sie dom dla niej? czy ona całe życie na na wolności spędziła i raczej średnio będzie sie czuła w mieszkaniu?

Saranna, pogłaskaj proszę Klarę ode mnie :)
Obrazek Obrazek

e-dita

Od: Śro lip 11, 2007 12:41

Post » Sob mar 29, 2008 14:01

Ciężko powiedzieć skąd ta guma... Z jednej strony p. Iza ma w repertuarze takie historie o dzieciach "bawiących" się z kotami, że włos się jeży na głowie, a z drugiej strony długowłosy wolno żyjący kot ma po prostu ciężko.
P. Iza od czasu do czasu usunie, rozplącze jej kilka kołtunów, ale to raczej nie załatwia spraw pielęgnacyjnych, bo gdy odwiedza Klarę każdego dnia, to może jej poświęcić dość mało czasu.

Czy Klara nadaje się do adopcji?
Postaram się przybliżyć, co na ten temat mówiła p. Iza.
Po sterylizacji, Klara przebywała u p. Izy jakieś dwa tygodnie, bo były nieśmiałe plany, że może doprowadzimy ją do ładu i poszukamy dla niej domu.
W klatce wystawowej przez pierwsze dni załatwiała się w kuwecie, po kilku dniach zaczęła robić poza kuwetą. P. Iza uważa, że było to wynikiem stresu, mówi, że nie przetrzymywała jeszcze kota, który tak bardzo chciałby "wolności", wyjścia na zewnątrz - wyła, patrzyła tęsknie w okno.
Ostatecznie p. Iza - z braku czasu i możliwości, żeby zająć się kolejnym kotem - wypuściła ją.
Klara jest kotką mającą bardzo duże terytorium, p. Iza widuje ją w przeróżnych dość odległych miejscach, chodzi swoimi ścieżkami.
Urodziła się na działkach, a potem przywędrowała w okolice rynku.
Kontakt z ludźmi najchętniej utrzymuje przed jedzeniem, potem już tak bardzo jej nie zależy. Apetyt jej bardzo dopisuje, bo poza codzienną porcją od p. Izy, udaje jej się wyżebrać w kilku innych miejscach.
Niestety nikt wcześniej nie zadbał o jej sterylizację, czego skutkiem jest żyjące w okolicach potomstwo - między innymi na rynku - je też p. Iza codziennie karmi. Niestety wiele z kotów "rynkowych" skończyło pod kołami samochodu. Ale to już trochę nie na temat.

Generalnie p. Iza uważa, że dla Klary odpowiedni byłby dom wychodzący.
Czy faktycznie? Nie wiem.
Na pewno p. Iza byłaby zadowolona gdyby Klara miała opiekuna z prawdziwego zdarzenia, który zadbałby o jej futerko.
A co, chcesz ją wziąć? :wink:
ObrazekObrazek

kotalizator

Od: Wto lut 27, 2007 14:33

Post » Sob mar 29, 2008 14:38

apropos budki Klary..to po prostu rezydencja nieprzemakalna;), super, ze ma malutki azylek przed deszczem..
wczoraj jak u niej byłam to zauwazyłam dwa kołtunki i teraz nie wiem, rozplatac czy obciąc?? nie znam sie..prosze o podpowiedz:)
a co do adopcji Klary to ja gdybym mogła to wziełabym kocinke natychmiast..niestety :oops: mogłam pozwolic sobie tylko na jednego kotka:(
rozmawiałm kiedys z panią, która zna Klare troszke dłużej, opwiadała mi jak pewnego dnia chciała wziąc kicie do domu, była okropna pogoda i pani zmartwila sie tym...na raczki dała sie zapakowac bez problemu natomiast na klatce schodowej dostała takiego panikarza, ze o zabraniu do domu nie było mowy, uciekła i tyle, dodam , ze kicia zna ta panią długo i reaguje na jej widok pozytywnie...
ta pani wierdzi, ze z jej obserwacji wynika iz Klara czuje sie najlepiej wśród swoich kwitków i to raczej jest jej ulubiony dom;)

a łasuh z niej nieprzecietny bo i do "witkowa" na kurczaki ponoc łazi i na rynek do małego zoo;) zardna kicia..

saranna

Od: Śro mar 19, 2008 15:35

Post » Sob mar 29, 2008 15:18

kotalizator pisze:Na pewno p. Iza byłaby zadowolona gdyby Klara miała opiekuna z prawdziwego zdarzenia, który zadbałby o jej futerko.
A co, chcesz ją wziąć? :wink:

....miałabym superduet dzikusek: Czekolada i Klara :)......na razie skupiam sie na Czekoladzie... chociaż myślę, że Klara to "łatwiejszy przypadek" - Czekolada dalej nie lubi dotyku i towarzystwa mojej kociarni :? , ale sie powolutku zmienia..
...cieszę sie bardzo, że Klara ma opiekę i schronienie...
Obrazek Obrazek

e-dita

Post » Sob mar 29, 2008 17:37

hop kotrczki
Obrazek--
Rysiu 15.08.2004 - 16.04.2016 Kocham Cię koteczku!! [*]

nifredil

Od: Pt lut 15, 2008 18:25

Post » Sob mar 29, 2008 18:37

do góry kociaki
Obrazek Obrazek

mestudio

Od: Pon gru 31, 2007 17:44

Post » Sob mar 29, 2008 20:37

melduje, ze specjalny głask od e-dity do Klary dostarczony :wink:
i hopsamy:)

saranna

Od: Śro mar 19, 2008 15:35

Post » Sob mar 29, 2008 21:36

saranna dziękuję pięknie i proszę o jeszcze tak czesto jak to tylko możliwe :D
Obrazek Obrazek

e-dita

Post » Sob mar 29, 2008 22:40

ostatnio byłam tak zalatana, że nawet nie miałam czasu usiąść na kompa. Ale mam dobre wieści dostałam prace :D i jak tylko dostane wypłatę to zasponsoruje coś kociakom =] (na razie niestety nie mogę wziąść żadnej kici pod wirtualna opiekę bo na początek mam 3 miesiące próbne wiec to jeszcze nic stałego ale mam nadzieje, że będzie wszystko ok =] )
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Nie mar 30, 2008 9:29

JaEwka, gratuluję zdobycia nowej pracy :) ostatnio pojawia się tutaj coraz więcej dobrych wiadomości :)

makrejsza

Post » Nie mar 30, 2008 10:45

I wracamy na pierwszą stronę :!:

makrejsza

[poprzednia][następna]