Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
haniaszaraf pisze:Ja bym bardzo prosiłao usunięcie "reklamy" Grudzi z pierwszego postu...Bo mi ją jeszcze ktoś podkradnie
This precioussssss is mine!
haniaszaraf pisze:Jezu,co to jest-istny koci szpital!Trzymam kciuki za zdrówko wszystkich koconi!Głaski specjalne dla Grudzi!
PS.Wysłałam maila na pw
ajmk pisze:Nie mam siły przekopywać się przez wątek białaczkowy. Czy ktoś może mnie oświecić jakie znaczenie choroba Szarloci może mieć dla reszty futer?? No i jak Matahari zamierzasz ją izolować? Do klatki pójdzie biedactwo?
Galla pisze:Co robić, jeśli oprócz białaczkowca są inne koty?
Przede wszystkim nie panikować. Koty zdrowe zaszczepić po uprzednim wykonaniu testu, nie wolno szczepić na białaczkę kota, u którego nie był zrobiony test.
Zaszczepić należy dwa razy, w odstępach dwutygodniowych. Podczas kwarantanny koty zdrowe i chore należy w miarę możliwości od siebie izolować, a przynajmniej pilnować, żeby nie jadły z jednej miski i nie wylizywały się wzajemnie. Po odczekaniu odpowiedniego czasu - wrócić do normalnego życia.
Galla pisze:Do zarażenia potrzeba długotrwałego kontaktu z dużą ilością wirusa - czyli jednorazowe polizanie się kotów nie spowoduje, że kot zdrowy się zarazi.
Wirus szybko ginie w powietrzu, czyli choroba nie jest roznoszona drogą kropelkową. Można go szybko zabić zwykłym płynem do mycia naczyń (ważne przy myciu misek chorego kota) i gorącą wodą.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Myszorek, puszatek i 155 gości