Lilutkowo to my.I tymczasy. Maksiu ma nowotwór, Lili astmę:(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 22, 2008 22:36

Nie jest dobrze. Maksio bardzo rzadko sika, raz na dobę. Widać, że ma z tym problemy, kilka razy widziałam, jak siadał w kuwecie, popiszczał i nic. Po podaniu furosemidu sika 2 x na dobę. Wcześniej dostawał w zastrzyku, teraz dostałam tabletki, ale wetka kazała uważać z tym lekiem. W tej chwili jest na antybiotyku. Niby wyniki krwi i moczu nie są tragiczne, ale nie wiem dlaczego wetka podejrzewa u Maksia białaczkę. Badanie USG wykazało złogi w pęcherzu oraz bardzo zmienione nerki, pomniejszone i o zatartej strukturze. Narazie Maksio jest na antybiotyku do środy, potem ponowne badanie krwi i..test na białaczkę. Skąd u Maksia białaczka? Jak teraz czytam w internecie o tej chorobie, to wszystko mi pasuje. Zdrowy do tej pory, wesoły kotek, a tu nagle białaczka? Jestem załamana. Dzisiaj udało mi się złapać sio - sposób z chochelką się sprawdza, zwłaszcza jak się wie, gdzie podstawić, dzięki Amiko za cenne wskazówki! Zawiozłam do badania, potem dzwoniłam, troszeczkę się poprawiły wyniki, ale weci mówią też o przewlekłej niewydolności nerek. Według mnie byłoby wtedy lepiej, gdyby Maksio częściej sikał. Je też niewiele, schudł. Tak mi go żal.
Boże, żeby to nie było nic poważnego. On ma dopiero 3 lata. Dzieciństwo miał tragiczne, ale teraz jest szczęśliwym, kochanym kotkiem.
Piszę nieskładnie, ale tak bardzo boję się o niego.
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Od: Czw wrz 13, 2007 14:07

Post » Sob lut 23, 2008 5:42

Witajcie Zuziu ,Alusiu i Maksiu !!! :D :D :D
Dopiero dziś wdarłem sie na forum a tu u Was takie smutne wieści :? , jedyne co mogę zrobić to trzymać kciuki za Maksia , Alusię i Ciebie Zuziu co niniejszym czynię :wink: :ok: :ok: :ok:

bubor

Od: Czw maja 24, 2007 18:25

Post » Sob lut 23, 2008 11:24

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze...
ObrazekObrazek Obrazek

Adrianapl

Od: Śro kwi 18, 2007 7:41

Post » Wto lut 26, 2008 19:01

Maksio ma jutro badania kontrolne i :cry: test na białaczkę
Prosimy bardzo o kciuki!!!!!!
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Post » Śro lut 27, 2008 7:36

zuzia96 pisze:Maksio ma jutro badania kontrolne i :cry: test na białaczkę

Witajcie Zuziu , Alusiu i Maksiu !!! :D
Przesyłam Wam dużo kciuków i ciepłych myśli z daleka oraz głaski dla kociastych !!! :wink:
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

bubor

Od: Czw maja 24, 2007 18:25

Post » Śro lut 27, 2008 19:33

bubor pisze:
zuzia96 pisze:Maksio ma jutro badania kontrolne i :cry: test na białaczkę

Witajcie Zuziu , Alusiu i Maksiu !!! :D
Przesyłam Wam dużo kciuków i ciepłych myśli z daleka oraz głaski dla kociastych !!! :wink:
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Dziękuję buborku za kciuki. Na Ciebie zawsze, nawet za wielką wodą, można liczyć.
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Post » Śro lut 27, 2008 20:09

Niestety...............................
Maksio miał dzisiaj test na FIP. Niestety, jest dodatni. Nie wiem, co robić...... Wynik testu na białaczkę będzie jutro, bo dzisiaj w lecznicy zabrakło testów.
Nie wiem, co mam robić!!!! Zdrowy i wesoły do tej pory kotek i nagle takie wyniki. Skąd takie chorubsko się mogło wziąć? Potrzebuję pomocy...porady.......bo zwariuję!!!
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Post » Śro lut 27, 2008 20:20

zuzia96 pisze:Niestety...............................
Maksio miał dzisiaj test na FIP. Niestety, jest dodatni. Nie wiem, co robić...... Wynik testu na białaczkę będzie jutro, bo dzisiaj w lecznicy zabrakło testów.
Nie wiem, co mam robić!!!! Zdrowy i wesoły do tej pory kotek i nagle takie wyniki. Skąd takie chorubsko się mogło wziąć? Potrzebuję pomocy...porady.......bo zwariuję!!!

Zuziu, jesli test FIP- ten paskowy mial robiony to on z reguly wychodzi dodatni. Jest niemiarodajny. Bo prawie kazdy kot ma stycznosc z koranowirusami i tylko u niektorych one mutuja.
Podobno sie mierzy stosunek albumin do globulin (badanie z krwi)- nie wiem jakie to badanie, najlepiej zapytac w watku : Co wiem o FIPie.

tu cos o FIPie : http://www.lecznica-as.lodz.pl/art9.html

wg mnie on FIPa nie ma a cos z ukladem moczowym.

Etka

Od: Nie wrz 24, 2006 11:25

Post » Śro lut 27, 2008 21:21

Etka pisze:
zuzia96 pisze:Niestety...............................

Zuziu, jesli test FIP- ten paskowy mial robiony to on z reguly wychodzi dodatni. Jest niemiarodajny. Bo prawie kazdy kot ma stycznosc z koranowirusami i tylko u niektorych one mutuja.
Podobno sie mierzy stosunek albumin do globulin (badanie z krwi)- nie wiem jakie to badanie, najlepiej zapytac w watku : Co wiem o FIPie.

tu cos o FIPie : http://www.lecznica-as.lodz.pl/art9.html

wg mnie on FIPa nie ma a cos z ukladem moczowym.

w oczy wpadlo mi zdanie z podanej przez Etke strony: "Wynik dodatni badania serologicznego u zdrowego kota nie może być podstawą do stawiania orzeczenia lekarskiego czy zwierzę jest chore, czy zdrowe."

wierze w to, ze ten wynik faktycznie jest niemiarodajny :ok:
ObrazekObrazek Obrazek

Adrianapl

Od: Śro kwi 18, 2007 7:41

Post » Śro lut 27, 2008 21:27

Podpisuję się pod tym co mówi Etka, paskowe testy na FIP nie są miarodajne.

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Śro lut 27, 2008 21:38

Ja też się podpisuję pod tym, co piszą dziewczyny.

Poza tym objawy nie wskazują w żadnym razie na FIPa.
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Śro lut 27, 2008 21:52

Dzisiejszą noc spędzę na czytaniu o FIP-ie. Skoro ten test jest niemiarodajny, to po się go robi i dlaczego jest taki drogi?? Wetka też mówiła, że jest niemiarodajny. Jeszcze teraz okaże się, że na białaczkę też jest niemiarodajny, to .............. kupa kasy, nerwów i...dalej nie wiem, co jest Maksiowi.
USG wykazało pomniejszone nerki, zatartą ich strukturę, złogi w pęcherzu, a wynik moczu nie wykazał żadnych śladów kamieni. Mocznik 40,3, kreatynina 1,94, wapń 2,34, AST 27, ALT.BIO 20 i to wszystko mieści się w granicach podanych norm.
Maksio po kuracji antybiotykowej sika dalej raz na dobę, mało je (ale w ogóle je, chociaż więcej suchego), schudł, cieknie mu z oka, chociaż zużyłam już 2 opakowania kropli.
Teraz powinnam chyba zrobić testy Alusi. Ale skoro one są tak niewiarygodne, to nie wiem, czy w takim razie jest sens.
Nie wiem, co robić. Boję się, że test białaczkowy też będzie dodatni. I co wtedy???
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Post » Śro lut 27, 2008 22:02

a jaki jest poziom bialych krwinek?
moze on ma zapalenie pecherza ?

nie wiem co to moze byc.

z testami na bialaczke jest roznie, zdarzaja sie momenty gdy wychodza falszywie dodatnie.
Jesli faktycznie bedzie dodatni test na bialaczke to trzeba bedzie zaczac Maksia leczyc interferonem.

Alusi nie rob testu paskowego na FIPa bo nie ma sensu. Niepotrzebnie wydane pieniadze.
Na bialaczke bym zrobila, ale raczej wtedy gdy wyjdzie u Maksia dodatni, albo dla wlasnego spokoju.

Etka

Od: Nie wrz 24, 2006 11:25

Post » Śro lut 27, 2008 22:17

:arrow: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=7808
:arrow: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=1854

Georg-inia pisze:teoretycznie bada się poziom białka całkowitego i albumin. Potem od białka odejmujesz albuminy - zostają globuliny. Potem dzielisz te albuminy przez globuliny. Teoretycznie wynik
- poniżej 0,4 wskazuje na aktywny fip,
- pomiędzy 0,4 - 0,6 - wskazana obserwacja, ale dość częsty np. przy odwodnieniu, zagłodzeniu
- powyżej 0,6 - zdrowy.

Oprócz tego próby wątrobowe są nieznacznie podwyższone. Tyle dowiedziałam się, jak na fip odchodziła Kminka :(
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Śro lut 27, 2008 22:26

Mam wyniki z 14.II i z dzisiaj(po leczeniu antybiotykiem):
14.II: WBC 22.9, RBC 10.92, HGB 15.5, HCT 46.3, PLT 211
27.II: WBC 9.7, RBC 11.02, HGB 15.5, HCT 46.0, PLT 385
Coś tam jeszcze jest w tych wynikach i jakieś wykresy WBC, RBC i PLT
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96