wykastrować go? jajka ocalone

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt lut 22, 2008 10:49 wykastrować go? jajka ocalone

słuchajcie, mam sobie dylemacik...mam dwa psy - dużego - wykastrowanego i małego z jajkami....no i problem z tym małym bo siura po kątach, obsikuje firanki, nieładnie pachnie, jest agresywny i zaborczy do dużego, a wiadomo, ze cierpliwośc ma swoje granice.... no i tarci rozmu jak sunia ma cieczkę...no i teraz - najprostsze rozwiązanie to kastracja, ale...Timek ma juz 7 lat, no i nie wiem czy "męczyć" :twisted: go jescze na starość...no i obawiam się, że suku będa rzucały się na Timka, tak ja rzucają się na Bleka...Blek jest duży i jakoś sobie z tym radzi, ale Timek to okruszek, wysratczy jeden silniejszy pychol, zeby go nie było....no i Timek ma cushinga...niby nic mu nie jste, jest energiczny, silny i aktywny, cushing zaleczony na tyle na ile sie dało...ale..i co robić?
Ostatnio edytowano Wto kwi 01, 2008 8:18 przez aneta od zwierzyńca, łącznie edytowano 1 raz

aneta od zwierzyńca

Od: Pt gru 02, 2005 14:29

Post » Pt lut 22, 2008 21:52

Wiekiem psiaka się nie stresuj - ja swojego kastrowałam jak miał 8 lat, to duzy pies więc wiek dla niego powazny, wszystko poszło gładko i bez problemów. Prawie na pewno pomoze na znaczenie w domu i kontakty między chłopakami. Jak będzie z sunią i jej zachowaniem - nie wiem, a czy ona jest po sterylce?
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Sob lut 23, 2008 1:55

Może kastracja z narkozą wziewną? Nie znam się na tym za bardzo ale podobno w przypadku starszych psów jest lepsza.
Obrazek Obrazek

Patsi

Od: Pon wrz 04, 2006 23:52

Post » Sob lut 23, 2008 9:34

Czy zaleczony zespol cushinga jest przeciwskazaniem do podania narkozy?
7 lat u malego psiaka to dosc mlody wiek. Male psy zyja srednio 15 lat. Choc potrafia dozyc niemal 20.
Nie wiem, dlaczego uwazacie Timka za zgrzybialego staruszka :twisted:
Jesli zespol nie jest surowym przeciwskazaniem, to wystarczy wykonac podstawowe badania krwi, ew EKG, ocenic stan "od wewnatrz" i jak sie nadaje - to kastrowac. Kastracja, w sytuacji, kiedy psiak bedzie znacznie starszy i pojawia sie powazne problemy z prostata wymagajace jej usuniecia, jest znacznie trudniejsza i bardziej ryzykowna.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Pon lut 25, 2008 8:38

Nie wiem, dlaczego uwazacie Timka za zgrzybialego staruszka

nie nie uważamy....ale mimo że my nie uważamy to wapniak z niego jest! okropny! ciagle czujny, ciagle nastroszony, nie chce się bawić...tylko czycha, zeby dogryźć Blekowi...

jesli chodzi o sunie, to o te obcych pisałam, spotykanych na spacerkach....

ale zrobię tak, że jak tylko znajde chwilke, to wybiorę się z Timonem na konsultację i zobaczymy co lakrze zdecydują....

aneta od zwierzyńca

Post » Pon mar 31, 2008 13:00

jajka Timka zostały ocalone :evil:

wcale mi się to nie podoba, ale ze względu na jego zdrowie wet. odradziła zabieg...

aneta od zwierzyńca

Post » Pon mar 31, 2008 13:10

pani wet. ma obawy czy zabieg nie wpłynie na to że jego stan znów się pogorszy i znowu konieczne bedzie podawanie leków...ja najbardziej boję się ropnych stanów zapalnych skóry, które w pewnym czasie były dla Timka bardzo uciązliwe...
tylko nie dopytałam, ze choroba może się nasilić ze względu na narkozę, czy ze wzgledu na zmiany hormonalne w organiżmie po kastarcji...mniemam, ze to drugie....

aneta od zwierzyńca