Pomoc dla szczecińskiej karmic. potrzebna - PONAD 100 KOTÓW

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 20, 2008 12:26

eeee tyle to spokojnie dozbieramy...
8)
Mam alergie na "kocie anioły" !
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

agiis-s

Od: Pon sty 29, 2007 14:18

Post » Śro lut 20, 2008 13:25

Uaktualniam:

"Ekstrasy"
czyli zbiorka na makaron i karmę dla kotów, które jeszcze nie mają wirtualnych opiekunów:

26 zł - Aksamitne_Futerko/gayae (bazarek)
20 zł - Aksamitne_Futerko/wiora (bazarek)
4 zł - Aksamitne_Futerko/ajmk (bazarek)
10 zł - Aksamitne_Futerko/myshka (bazarek)
2 zł - Aksamitne_Futerko (pozostałości z wysyłki przedmiotów z bazarku)
12 zł - agiis-s/ajmk (piórnik)
20 zł - skaskaNH
12 zł - agiis-s/Zuźka (piórnik)
9 zł - JaEwka/ulvhedinn (bazarek)
40 zł - Marmotka
12 zł - agiis-s/madziaki (piórnik)
12 zł - agiis-s/makrejsza (piórnik)
40 zł - e-dita

e-dita, agiis-s, makrejsza - wielkie dzięki :D
ObrazekObrazek

kotalizator

Od: Wto lut 27, 2007 14:33

Post » Śro lut 20, 2008 15:19

Ja jeszcze raz ośmielam się zabrać głos w sprawie frontline. Właśnie na forum dowiedziałam się, że frontline spray można rozpylać w identyczny sposób jak spot-on... Rozgarnąć sierść i prosto na skórę. ja to stosuję u swoich domowych. Dlatego zaproponowałam... Bo ta duża butla sądzę, że na całe stado by starczyło. Znam jedną osobę, której raz jeden jedyny udało się załatwić tę wielką butlę za 40 zł. 8O Ja zapłaciłam tyle za swoją małą 100 ml. Duże normalnie chodzą po 80 zł. Fiprex też znam, bo kiedyś stosowałam u psów. No ale nic... Ja moge już tylko pokibicować, aby wszystko się udało jak najtaniej. :D
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Śro lut 20, 2008 15:22

na pierwszą stronę zapraszam
Obrazek Obrazek

mestudio

Od: Pon gru 31, 2007 17:44

Post » Śro lut 20, 2008 16:40

Jestem początkująca w pomocy mruczkom przez forum, i tak czytam i czytam, ale gdzie można wpłacać pieniążki, chciałabym przekazać troszkę i nie wiem na jakie konto, jakie dane do przelewu :) Przydałby się też mi adres, na który można by wysłać paczki. Jak zamawiam coś dla swojego Rudzielca to mogłabym zamówić coś więcej. No i jak zaadoptować na odległość, gdyż na więcej niż 2 kocury to mój mężulek na razie się nie godzi, a czekam na kicie z Kielc :D

nifredil

Od: Pt lut 15, 2008 18:25

Post » Śro lut 20, 2008 16:44

nifredil pisze:Jestem początkująca w pomocy mruczkom przez forum, i tak czytam i czytam, ale gdzie można wpłacać pieniążki, chciałabym przekazać troszkę i nie wiem na jakie konto, jakie dane do przelewu :) Przydałby się też mi adres, na który można by wysłać paczki. Jak zamawiam coś dla swojego Rudzielca to mogłabym zamówić coś więcej. No i jak zaadoptować na odległość, gdyż na więcej niż 2 kocury to mój mężulek na razie się nie godzi, a czekam na kicie z Kielc :D

witaj :) fajnie że chcesz się przyłączyć :dance:
Kotalizator jak wejdzie na forum to poda Ci nr konta-można albo bezpośrednio do Pani Izy, albo na konto na które zbieramy na "ekstrasy" które potem są kupowane i dostarczane Pani Izie. Kotki do adopcji są na 2 stronie wątku-niedługo mają też być dostarczone zdjęcia kolejnych :)
Ostatnio edytowano Śro lut 20, 2008 16:46 przez mikrejsza, łącznie edytowano 1 raz

mikrejsza

Od: Nie sty 20, 2008 13:14

Post » Śro lut 20, 2008 16:45

Nifredil, wspaniale, że nas znalazłaś, zapewne kotalizator prowadząca wątek będzie przeszczęśliwa tak jak i ja teraz:-), dane podeśle Ci właśnie ona na pw.
Obrazek Obrazek

mestudio

Post » Śro lut 20, 2008 16:57

Cieszę się że mogę pomóc, będę czkała na dane i na pewno coś będę podsyłać w miarę możliwości. do niedawna nawet nie wiedziałam że jest takie forum i że można tak pomagać, ale teraz będę nadrabiać zaległości, bo uwielbiam kocury :D

nifredil

Post » Śro lut 20, 2008 17:01

Na 1 dorosłego kota potrzeba około 50 mg fipronilu.
1 spot on typowo koci (0,7 ml) zawiera 52,5 mg fipronilu.
Żeby taką dawkę fipronilu uzyskać z Fiprex spray, to potrzebujemy 10,2 ml Fiprex spray, co da nam 51 mg fipronilu.
Czyli tak jak mówiłam odpchlimy jakieś 20, no nawet 25 kotów.

Tyle, że zamiast 0,6 czy 0,7 ml płynu trzeba będzie kota polewać ponad 10 ml.

Nie wiem jaka jest różnica pomiędzy wylaniem 0,7 ml spot ona, a 10 ml ze spraya.
Mam na myśli efekt odpchlenia.
Na pewno łatwiej wylać 0,7 ml, bo 10 ml to już duża strzykawa jest, a mówimy przecież o kotach w większości przypadków "dzikich".

Preparaty różnią się na pewno zawartością fipronilu w 1ml preparatu.
Nie wyobrażam sobie jak 250 ml preparatu zawierającego 1,25 g fipronili ma wystarczyć na ponad 100 kotów .
To tak samo fiprex xl dla psów (3 tubki x 5,5 ml) można podzielić na 100 kotów, bo łącznie to zawiera 1,23 g fipronilu.

Generallnie nie mam nic przeciwko Fiprex spray i nawet myślałam o jakiejś dodatkowej buteleczce czy dwóch, żeby niektóre koty wypryskać tym, ale jednak buteleczka nie rozwiąże problemu pcheł u ponad 100 kotów.

W przypadku Frontline producent zaleca 3-6 ml produktu (spray 250 ml), licząc np po 6 kg od kota - co daje ponad 20 ml preparatu na 1 kota - co może sugerować, że zawartość fipronilu w Frontline jest niższa niż w Fiprexie, ale nie wiem czy tak jest, bo nie mam opakowania.

ajmk - chętnie bym tu zaoszczędziła, ale nie bardzo to widzę.
Chyba, że masz jakieś dane, których tu nie ujęłam - to mów, bo fajnie byłoby wydać na odpchlenie mniej i kupić więcej karmy. Zależy mi żeby odpchlenie przeprowadzić jak najbardziej racjonalnie.
ObrazekObrazek

kotalizator

Post » Śro lut 20, 2008 17:08

nifredil pisze:Jestem początkująca w pomocy mruczkom przez forum, i tak czytam i czytam, ale gdzie można wpłacać pieniążki, chciałabym przekazać troszkę i nie wiem na jakie konto, jakie dane do przelewu :) Przydałby się też mi adres, na który można by wysłać paczki. Jak zamawiam coś dla swojego Rudzielca to mogłabym zamówić coś więcej. No i jak zaadoptować na odległość, gdyż na więcej niż 2 kocury to mój mężulek na razie się nie godzi, a czekam na kicie z Kielc :D

nifredil - wspaniała wiadomość :D
Witaj na forum i w wątku p. Izy.
Jak pewnie czytałąś na pierwszej stronie, p. Iza karmi codziennie ponad 100 bezdomnych i wolno żyjących kotów, więc każda pomoc jest bardzo cenna.

W tym momencie p. Iza pracuje nad opisami i zdjęciami kolejnych kotów do wirtualnych adopcji i myślę, że już w najbliższych dniach będzie można wybierać, przebierać w kotach :)

Jak możesz pomóc?
- adoptując wirtualnie kota / koty pod opieką p. Izy (20 zł miesięcznie) - str. 2
- przekazując lub wysyłając p. Izie suchą karmę, puszki, makaron "świderki"
- dokonując wpłaty na konto p. Izy, dzięki czemu sama będzie mogła zakupić wyżej wymienione produkty
- jeśli mieszkasz daleko, boisz się wysokich kosztów paczki, a chciałbyś przekazać p. Izie darowiznę rzeczową, to możemy sami kupić wskazane przez Ciebie produkty i dostarczyć je p. Izie
- licytując (a także wystawiając) bazarki, z których zysk zostanie przeznaczony na rzecz kotów pod opieką p. Izy
- możesz dorzucić się do zbiórki na "Ekstrasy dla kotów, które jeszcze nie mają wirtualnych opiekunów" - chcemy zebrać pieniądze na jednorazowy zakup większej ilości karmy i makaronu (p. Iza nie będzie musiała dźwigać - na co narzeka - i będzie mogła spać spokojnie, że jakiś zapas jedzenia jest, co ze zrozumiałych względów jest bardzo ważne)

Pomyśl jaka forma pomocy najbardziej Tobie odpowiada :)
Możesz jeszcze dorzucić się do preparatów do odpchlenia i odrobaczenia, o których właśnie tu dyskutujemy :wink:
ObrazekObrazek

kotalizator

Post » Śro lut 20, 2008 17:21

Chciałam tylko jeszcze dodać, że zakończył się bazarek. Torebkę kupiła Bungo, która nie dość, że sama zawyżyła cenę to jeszcze na koniec przysłała wyższą niż powinna sumę. Tak więc przelewam na konto kotalizator sumę 53 zł do dowolnego rozdysponowania oczywiście.
Bardzo dziękuję przemiłej Bungo.
Obrazek Obrazek

mestudio

Post » Śro lut 20, 2008 17:33

Kolejna bardzo dobra wiadomość :D
mestudio, dziękuję ślicznie za wystawienie torebki :)
Bungo dziękuję za licytowanie - mam nadzieję, że torebka bedzie cieszyła urodą i długo służyła :D

Pieniądze proponuję dorzucić do odpchlenia i odrobaczenia, a jeśli coś zostanie to dorzucimy do zakupów zapasów żarcia.
Dziękuję dziewczyny :)
ObrazekObrazek

kotalizator

Post » Śro lut 20, 2008 17:47

jasne mogę wpłacić w tej chwili 100 zł a wydacie albo na odpchlenie odrobaczenie, po prostu na to co aktualnie jest potrzebne, tylko poproszę nr konta :D

nifredil

Post » Śro lut 20, 2008 18:27

ja melduję wykonanie zdania - puszki, suche i makaron już u Pani Izy 8)
zostałyśmy "przesłuchane" na okoliczność tymczasowej adopcji Kubusia i "zmuszone" do głaskania na 4 ręce kocich łebków.

aaaa...i tak z rozmowy wniknęło, że potrzebny jest jeszcze żwirek 20l benka starcza na tydzień 8O
Mam alergie na "kocie anioły" !
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

agiis-s

Od: Pon sty 29, 2007 14:18

Post » Śro lut 20, 2008 18:36

witam wszystkich :) cieszę się, że mamy tu nową dobrą duszę - witaj nifredil :) trochę mnie nie było, ale jestem znów :) widzę, że dużo dobrych rzeczy się dzieje, tak trzymać! pozdrawiam wszystkich miłośników kocich futerek :kotek:
Obrazek

jacentka

Od: Pon wrz 03, 2007 8:50

[poprzednia][następna]