Bohaterem tej historii jest moj kocur - duuuzy kocur, duzy rozmiarowo i wagowo (9,5 kg, moglby zrzucic z 1,5 kg). Od 5 dni zaczal duzo pic i sikac wiec zatachalam go na badania. Zrobilismy tylko nerki i glukoze poniewaz kot ma kk i bierze antybiotyki. Glukoza 19,66 mmol/l (norma 7,22) i 49,8 (nie pamietam jednostki) w moczu.
Czytam pierwsza czesc tego watku jestem w kropce. Podziwiam i dziekuje, ze piszecie. Usiluje przysowic ta wiedze i sobie poukladac jak nalezy ale tego jest tak strasznie duzo a decyzje musze podjac juz.
Mianowicie wet ktoremu naprawde ufam zalecil mojemu kotu insuline Humulin R, penem. Pisalyscie, ze pen sie nei sprawdza, wet mowi ze zalety tej insuliny (klarownosc) przewazaja nad ewentualne mankamenty. Co o tym myslicie? Wlasciwie dal mi wybor czy pen czy strzykawki (wowczas insulina Lente) i sama mam zadecydowac (wie ze czytam "do dna" o kazdym problemie, zreszta poszlam uzbrojona w wydruk z tego watku

Dieta. Wet polecil z obowiazku hillsa md. Ale ja juz wiecej nie bede dawala swoim zwierzetom suchych bobkow. Zadnym zwierzakom. Dostalam wiec kopie diet ulozonych dla kotow cukrzycowych przez prof. Lechowskiego z ksiazki "Cukrzyca psow i kotow". Te jadlospisy wprawily mnei w oslupienie poniewaz sa niemal zaprzeczeniem tego, co juz sobie w glowie poukladalam.
1.
150g kurczaka lub indyka gotowanego
100g ryzu gotowanego nieluskanego
10g fasolki z puszki
2 tableki drozdzowe
2.
150g cieleciny gotowanej lub surowej
100g platkow gotowanych owsianych (w tym gotowane jarzyny okolo 10g marchew, fasola, groszek, burak)
2 tabletki drozdzowe
Dla kotow o obnizonej masie dodac 5 g tluszczu (smietana 30%, maslo lub olej)
3.
100 g serca woloweg
50g watroby wolowej
100g klusek lanych (

2 tabletki drozdzowe
4.
100g watroby wolowej
50g nerek gotowanych
100g kaszy kukurydzianej z dodatkiem do 10g otrab pszennych
2 tabletki drozdzowe
5.
50g bialego, chudego sera