Wątek dla nerkowców cz. 2

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon lut 04, 2008 15:25

W tej chorobie względna stabilizacja jest luksusem godnym pozazdroszczenia. Mój Pirat ma gorsze wyniki. Boję się, że juz bardzo złe, bo ciężar moczu spadł juz poniżej 1010. :cry: Mocz jest ledwo słomkowy.

Jutro robię badania- jak da sobie pobrać krew. :?

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pon lut 04, 2008 15:28

Zakcona, dopisalam we wczesniejszym poscie troszke.
Gorsze wyniki? Jak duzo gorsze?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pon lut 04, 2008 15:43

Zakocona, a jak Pirat się zachowywał po podaniu Lotensinu w stosunku do tego, co było przed?
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Pon lut 04, 2008 17:43

Podawanie kroplowek seriami a potem nic nie ma sensu bo mocznik zaraz wraca do gory jak sie nie podaje. Mozna tak robic jak mocznik jest niewielki i sie chce go utrzymac w normie to sie zbija i potem pilnuje ale jak juz jest duzy nie ma sensu zbijac i potem przerw robic. Trzeba kota nawadniac 2-3 razy w tygodniu ale dlatego zeby nie byl odwodniony.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Pon lut 04, 2008 17:58

Robicie swoim kotom kroplówki podskórne już długo..ja tez takie robie.Ale wet powiedział mi dzisiaj ze za jakiś czas mogą wystąpić zrosty..spotkaliscie sie z tym?

mapet

Od: Pon gru 17, 2007 21:12

Post » Pon lut 04, 2008 18:00

Robie kroplówy podskórne co drugi dzień dwa razy dziennie(każdorazowo po 125ml).Troche mnie to przerazilo.Da sie jakos zapobiec zrostom?

mapet

Post » Wto lut 05, 2008 10:17

Zakocona pisze:Nie mam mozliwości zmierzenia kotu ciśnienia, a weci zalecili podawanie lotensinu. Skąd mam wiedzieć czy dobrze robie podając mu ten lek? Tutaj na Forum są koty, które zyją bez lotensinu i mają się dobrze. Czy moge teraz odstawić ten lek? Uważam, że podawanie kotu lotensinu przy kreatyninie 2,00 jest wielkim błędem. Teraz mój kot cierpi .

Mam identyczny problem.
Masza dostala lotensin, a ja nie mam odwagi go podac :roll:
Skad mam wiedziec czy cisnienie faktycznie jest za wysokie, zadna lecznica w okolicy nie ma aparatu do pomiaru cisnienia.
Kreatynina bardzo jej skacze. Było 2,4, potem po miesiacu diety 0,9, po odstawieniu diety gwaltowny skok do 2,6, ostatnio 2,0.
Teraz je głownie suche Renal i normalne puszki z ipakitine. Niestety jest kotem, ktory je glownie suche.
Nie przestrzegam diety bardzo rygorystycznie. Jak podchrupuje suche Duszka, to nie robie tragedii. Czasami dam jej surowe mieso.
Masza jest młoda, ma 3,5 roku :roll: . Ustalenie dobrego leczenia jest bardzo wazne.
A ja czuje sie jak człowiek we mgle, nie mam pojecia czym ja karmic, jakie leki podawac :roll:

Co to znaczy wysokiej jakosci baiłko?
jakie karmy takie zawierają?
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Wto lut 05, 2008 10:34

tangerine1 pisze:
Zakocona pisze:Nie mam mozliwości zmierzenia kotu ciśnienia, a weci zalecili podawanie lotensinu. Skąd mam wiedzieć czy dobrze robie podając mu ten lek? Tutaj na Forum są koty, które zyją bez lotensinu i mają się dobrze. Czy moge teraz odstawić ten lek? Uważam, że podawanie kotu lotensinu przy kreatyninie 2,00 jest wielkim błędem. Teraz mój kot cierpi .

Mam identyczny problem.
Masza dostala lotensin, a ja nie mam odwagi go podac :roll:
Skad mam wiedziec czy cisnienie faktycznie jest za wysokie, zadna lecznica w okolicy nie ma aparatu do pomiaru cisnienia.
Kreatynina bardzo jej skacze. Było 2,4, potem po miesiacu diety 0,9, po odstawieniu diety gwaltowny skok do 2,6, ostatnio 2,0.
Teraz je głownie suche Renal i normalne puszki z ipakitine. Niestety jest kotem, ktory je glownie suche.
Nie przestrzegam diety bardzo rygorystycznie. Jak podchrupuje suche Duszka, to nie robie tragedii. Czasami dam jej surowe mieso.
Masza jest młoda, ma 3,5 roku :roll: . Ustalenie dobrego leczenia jest bardzo wazne.
A ja czuje sie jak człowiek we mgle, nie mam pojecia czym ja karmic, jakie leki podawac :roll:

Co to znaczy wysokiej jakosci baiłko?
jakie karmy takie zawierają?

Moim zdaniem podawanie Lotensinu = Fortekoru przy niskiej kreatyninie (np. 2,0, wg mnie nawet do 2,8) nie ma sensu. Ten lek podaje się przy wyższe, kiedy już inne zabiegi nie bardzo dają poprawy. Ja dawałam Hugoliuszowi - kot mi się przez 3 dni nie ruszał z kanapy, ledwo poszedł do kuwety. Wolałam, żeby jadł, sikał. Przerwałam. A podałam dlatego, że spanikowałam, bo wydawało mi się, że jest duże pogorszenie. W tej chwili kreatynina i mocznik w normie.
Marcelibu

Post » Wto lut 05, 2008 19:59

Własnie wróciłam od weta z najnowszymi wynikami krewki :D :
kreatynina: 2,3
mocznik: 132,4
fosfor: 7,4
Po dwóch tygodniach kroplówek jest znaczna poprawa( mocznik miał 323, kreatynina 5,3).Dlatego bede kontynuowała kroplówy.Tylko fosfor wzrósł( z 5 na 7,4..przez 2 tyg.).Codziennie daje ipakitine,staram sie pilnować diety,ale to ciężkie,bo mała jest niesamowicie wybredna :? a musi coś jeść przecierz(waży jakieś 2,8kg).

mapet

Post » Wto lut 05, 2008 23:16

Mapet, ja od 2 lat robię kroplówki podskórne Fionie, zrostow nie ma .
Ipakitine jest malo skuteczna przy zbijaniu fosforu.Najbardziej sprawdza sie Alusal roztarty na proszek.
Nerkowy kot powinien miec w dolnej granicy normy.A z czego robisz kroplowki?Moze w płynie jest fosfor?
A ile lat ma koteczka?

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Śro lut 06, 2008 9:00

Zdecydowanie podawaj Alusal zamiast Ipakitine . Napisz ile wazy kot i wtedy mozna okreslic dzienna dawke.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Śro lut 06, 2008 9:18

nie rozumiem - skad Wasze obawy przed lotensilem (fortecorem, enarenalem)?. Przeciez to lek ktory spowalnia uszkodzenie nerek - oczywiscie podany w stosownym, popartym badaniami momencie.
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Śro lut 06, 2008 9:24

Liwia pisze:nie rozumiem - skad Wasze obawy przed lotensilem (fortecorem, enarenalem)?. Przeciez to lek ktory spowalnia uszkodzenie nerek - oczywiscie podany w stosownym, popartym badaniami momencie.

Ale konieczne jest badanie cisnienia , a zwykle nie ma takiej mozliwosci!

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Śro lut 06, 2008 9:32

gisha pisze:
Liwia pisze:nie rozumiem - skad Wasze obawy przed lotensilem (fortecorem, enarenalem)?. Przeciez to lek ktory spowalnia uszkodzenie nerek - oczywiscie podany w stosownym, popartym badaniami momencie.

Ale konieczne jest badanie cisnienia , a zwykle nie ma takiej mozliwosci!

albo rtg serca a to nie jest taki klopot przeciez.
Obrazek

Liwia

Post » Śro lut 06, 2008 9:55

Problem własnie w tych badaniach :roll:
Nie ma u nas lecznicy, ktora ma aparat do mierzenia cisnienie.
Obdzwoniłam wszystkie. W części nie mieli pojecia o co pytam. Inni slyszeli, ze jest cos takiego, ale nie mają :roll: .
Liwia, czy w Krakowie jest lecznica, ktora robi takie badania?
To w sumie nie tak daleko :wink:
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

[poprzednia][następna]