maggia pisze:Czy Gagat jest alergikiem?
Gdybym ja wiedziała ... nikt nie wie co mu jest
Ponad 2 lata temu po zimie zaczął chudnąć i tracić futerko. Myślałam, że to wymiana futra na letnie, ale jak któregoś dnia zaczął sie zataczać, natychmiast pojechałam do weta. Ten spojrzał w oczy, w zęby, obejrzał skórę i stwierdził, ze to białaczka

Badania krwi potwierdzały jego diagnozę. Zapytałam co dalej, wet stwierdził, że z tym sie nic nie da zrobić

Zaczęłam sie dokształcać z tematu białaczka, bo nie chciało mi sie wierzyć, ze Gagat ma białaczkę .... Zapytałam weta o możliwość leczenia interferonem, stwierdził stanowczo, że białaczki sie nie leczy i koniec. Pojechałam do innego weta, zrobiłam testy na FeLV i FIV - wyszły negatywne

Przyznałam się mojemu wetowi, ze zrobiłam testy - nakrzyczał na mnie, że jego badanie krwi jest dokładniejsze i nieomylne ...
Nie będę pisać, przez ile gabinetów przeszłam, czasem Gagol był kiepściutki, ale teraz po 2 latach szpikowania Gagata Zylexisem, Scanomunem, żelazem i wszelkimi możliwymi witaminkami i pastami energetyzującymi, jedno jest pewne - Gagat białaczki (już?) nie ma

Od kilku miesięcy jest pod opieką młodej pani doktor, której chce się szukać przyczyny (choć sama przyznaje, że jej pomysły sie skończyły).
Teraz jedynym problemem są właśnie ranki na skórze - wygląda to tak, jakby był uczulony na coś, co jest w jego ślinie

I to coś nie zawsze w tej ślinie jest. Przez parę dni przy lizaniu wychodzą mu takie krwawe placki, potem przez miesiąc spokój. A o ślinie pomyślałam, bo jak mnie liźnie, to mam wielkie czerwone placki na skórze - i to tylko przez te parę dni, później może mnie całą wylizać i nie ma reakcji. Przez jakiś czas był na karmie dla alergików - bez zmian.
Robiliśmy najróżniejsze posiewy - za każdym razem rosło coś innego ... no i żadne leki nie pomagają (tylko steryd, a tego już więcej nie chcę)
Teraz pomysłem jest zawiezienie go do dobrego dermatologa na badanie cytologiczne (?) skóry. Najbliższy we Wrocławiu
Uff, ale napisałam ... no ale tak często wspominałam, ze Gagat jest kotem "specjalnej troski", ze wypadało wyjaśnić ...