Aggatt pisze:1. czy kotka nie bedzie sie czula odrzucona/ zdradzona? jak moge przygotowac Lune na przybycie nowego kotka? jak mam sie pozniej w stosunku do niej zachowywac?
Na początku może czuć się odrzucona, ale to minie. Najlepiej poświęcać jej dużo czasu aby czuła się tak samo ważna jak nowy kotuszek, któremu początkowo, czasami nieświadomie, poświęcać więcej czasu.
Aggatt pisze:2. jezeli sie zdecyduje, to ile czasu powinnam jej dac po zabiegu, zeby calkowicie o nim zapomniala i wrocila do "normy"?
Nie wiem, mam dwa kocurki
Aggatt pisze:3. w jakim wieku powinien byc ten drugi kotek?
Nie wiem czy to mam duże znaczenie.
Nasz rezydent ma ok 1 roku i 3 miesiące a Kociś ok 2,5 roku.
4. lepiej kotke czy kocurka?
Mam dwa kocurki bawią się się i zaprzyjaźniają wspaniale
Aggatt pisze:5. czy nowy kot moze zmienic zachowanie mojej Luny? widzicie, Luna jest bardzo grzeczna,np. chodzi spac wtedy kiedy ja, wstaje tez wtedy kiedy ja wstane. nigdy nie rozrabia w nocy. niczego mi w mieszkaniu nigdy nie zniszczyla. boje sie ze ten drugi kot moglby zaprowadzic jakies swoje zwyczaje.
Koty są indywidualistami i nowy kotek może zachowywać się zupełnie inaczej niż rezydent ale to chyba dobrze
Aggatt pisze:6. czy dobrym pomyslem jest przygarniecie kota ze schroniska? chcialabym pomoc chociaz jednemu biednemu zwierzakowi stamtad,ale boje sie ze moglby przyniesc do domu jakies choroby i zarazic Lune.
BARDZO DOBRYM ! Nasz Szcześciarz jest ze schroniska a Kociś z piwnicy.
Trzeba tylko od razu do lekarza na badanie i kwarantanna tygodniowa (np. w łazience).
Aggatt pisze:wiem, ze to duzo pytan, ale to powazna decyzja. prosze, piszcie jeszcze dodatkowo cokolwiek co mogloby mi pomoc podjac decyzje. dziekuje bardzo. pozdrawiam
Też miałam mnóstwo wątpliwości a teraz nie wyobrażam sobie aby Szczęściarz mógłby być sam, bez Kocisia. Zobaczysz jak pięknie rozwija się i kwitnie kocia przyjaźń i miłość. To jest nie do opisania. Trzeba samemu to zobaczyć.
Wszystkie wątpliwości i perypetnie związane z przybyciem drugiego kotka do domu możesz poczytać w naszym temacie:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=6346&start=0