W końcu napiszę co powiedziała nam wetka.
Pola ma póki co być na karme urinary, by pozbyć się struwitów, dodatkowo mam jej podawać krople cebion, na zakwaszenie moczu. Jak wyjdzie z kryształków, a parametry nerkowe dalej będą poza normami też renal.
Bonnie jako, że wyniki skoczyły w porównaniu z poprzednim badaniem, no i przekraczają normy, ma jeść renala. Na razie tylko to.
Za 3 miesiące kontrola. Jak parametry będą dalej podwyższone to dopiero leki.
Żadnego mięsa.
Co mnie zaskoczyło? Otóż pani wetka powiedziała, że opiekunowie kotów czasami przesadzają z mięsem. Za dużo go jest w diecie w stosunku do węglowodanów. Hmmm czyżby okazało się, że kupując super karmy i puszki robiłam źle ? Koty dostawały wysokiej jakości karmę (np. Hill's, Biomill), do tego raz dziennie surowe mięso ok 50 gramów, czasami zamiennie z puszkami (różne: bozita, gimpet shiny cat, carny, czasami też saszetka W czy KK). Za dużo
Z tego by wynikało, że jeżeli opiekun podaje mięso - surowe czy gotowane spokojnie może dawać suche pokarmy z niższą zawartością mięsa, nawet naście % (czy np purinę cat chow jezeli jest ona dodatkiem do posiłków mięsnych).
Moje kotki pierwszego dnia rzuciły się na swoje chrupki, niestety od nastepnego dnia totalny bojkot. Miseczki są chowane na czas mojej nieobecności, by - rzecz jasna - każda jadła tylko to co ona powinna. Miś poszkodowany, ale coż.
Kotki po moim powrocie z pracy czekają na puszeczkę lub mięsko. Jak widzą same chrupki obraza. Przedwczoraj pomieszałam chrupki z saszetką W na 3 koty. Wczoraj próbowalam być twarda i nic nie zamieszałam, tylko troszkę podziubały i poszły.
Pola się zabrała potem za swoje urinary, Bonnie jakoś ten renal nie podchodzi.
Berni podpowiedziała, że jej Bajka też renala za bardzo nie jadła, ale w miarę spokojnie z Hillsem k/d
Mam poklikane puszeczki z hillsa czy rc dla nerkowców i struwitowców, ale to będzie tylko kilka sztuk na cały miesiąc dla każdej kotki, bo niestety to masakra cenowa

No i zamówić będę mogła raczej dopiero po 1 stycznia, jak będę po wypłacie
Znacie jakieś sposoby bezpieczne dla nerkowych kotów małego oszukaństwa kocich podniebień?