* Książki, książki pod choinkę dla Korabiewic *

Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro lis 28, 2007 16:35 * Książki, książki pod choinkę dla Korabiewic *

Wysokiej klasy literatura na kotki z Korabiewic!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=2463563#2463563

Cena wywoławcza każdej pozycji: 3 zł, wysyłka na mój koszt
Aukcje trwają tydzień od pierwszej oferty

"Projekt handlu kabardyńskimi końmi" Krzysztof Środa - podróżnicza, nowa

Piszę o rzeczach, które się stały, i to w takim porządku, w jakim się stały - albo w porządku, w jakim je sobie przypominam. Ponieważ nic nie wymyślam, mam niewielką swobodę komponowania treści. Muszę czekać, aż zdarzenia poukładają się i powiążą same. W tym sensie moja książka nie jest powieścią. Ale nie jest też samym tylko dziennikiem podróżnym.

"Jeśli tak rzeczywiście było, jeśli człowiek, którego kolano trąciłem niechcący przed kwadransem czubkiem buta, jechał kiedyś superszybkim pociągiem z Tokio do Kioto, znaczyło to, że dziś, w tej właśnie chwili, gdy podróżuję przygnębiająco wolnym ekspresem Warszawa-Poznań, mam gdzies obok siebie setki, jeśli nie tysiące obrazów kraju, w którym nigdy nie byłem. Ale chociaż ta mnogośc barw i kształtów była ode mnie na wyciągnięcie ręki, nie miałem do niej dostępu. Wpatrywałem się w szeroką twarz mężczyzny. Skondensowana sekwencja 520 kilometrów japońskich krajobrazów nie pozostawiła w jego fizjonomii żadnego uchwytnego śladu."

Obrazek

Emil Biela "Czarne drzwi"

Książka nagrodzona w konkursie im. S.Żeromskiego.

Emil Biela urodził się w 1939 r. w Myślenicach. Emertytowany nauczyciel, dr nauk hum., członek ZLP (od 1971). Poeta, prozaik, krytyk literacki. Opublikował 20 książek. Laureat wielu konkursów literackich, ostatnio na powieść z okazji Roku Żeromskiego. Niedawno wydał zbiór opowiadań Uczeń żebraka, a na Węgrzech wiersze w tomie pt. Haiku. Zajmuje się również malarstwem.

Jacek Ostrowski "IPN - Izolda, Adam, Franek..."
Jacek Ostrowski z pochodzenia po dziadkach po części Litwin( z Gedroyciów), po części Niemiec, po części Macedończyk( z tak odległego kraju przybyła do Polski rodzina jednej babki), a po części Polak, urodzony w 1957 roku w Płocku jest z wykształcenia informatykiem. Po ukończeniu liceum chciał studiować archeologię, ale dostał się na prawo. Kierunek ten jednak mu nie odpowiadał i przerwał studia. Zabrał się za hodowlę kaczek. Po kilku latach porzucił to zajęcie i zatrudnił się na poczcie, gdzie 'dochrapał' się do stanowiska kontrolera Urzędu. Po następnych kilku latach porzucił stanowisko kierownicze i rozpoczšł pracę jako kierowca. Po jakimś czasie założył własną firmę transportową , która też długo nie działała. Uruchomił jeszcze kilka różnych przedsięwzięć gospodarczych, ale ze zmiennym szczęściem. Wielokrotnie sezonowo zatrudniał się na budowach w Niemczech. Po latach wznowił naukę na kierunku kompletnie nie odpowiadającym jego zamiłowaniom, co było wielkim wyzwaniem. Jednocześnie zatrudnił się jako przedstawiciel handlowy. Dało mu to dużo czasu na zgłębianie tajników wiedzy informatycznej. Po uzyskaniu 'papierka' zatrudnił się w Szpitalu w dziale informatycznym, ale po miesiącu podkupiła go firma komputerowa w której przepracował następnych kilka lat. Przygoda z tą Firmą zakończyła się sześć lat temu i teraz wykazuje się w nowej dziedzinie życia. Odnośnie pisania, to pierwszą ksišżkę napisał 24 lata temu, ale przeleżała w szufladzie do dnia dzisiejszego. Szuflad jest kilka i zapełniają się nowymi pracami. Sś to głównie opowiadania. Ksišżka 'IPN' powstała w trzy tygodnie pod wpływem wydarzeń politycznych. Jest to jedyna powieść polityczna autora. Do tej pory unikał tego rodzaju tematów jak ognia. Jest to pozycja debiutancka , ponieważ pisze dla przyjemności i nigdy nie zależało mu na wydaniu swojej twórczości.

Obrazek

Magazyn literacki "Twórczość" nr 2/3 luty marzec 2004

"Twórczość" to najstarsze polskie czasopismo literackie. Ukazuje się nieprzerwanie jako miesięcznik od 1945 roku, początkowo w Krakowie, a od 1950 roku w Warszawie. Kolejnymi redaktorami naczelnymi byli: Kazimierz Wyka (1945-49), Adam Ważyk (1950-54), Jarosław Iwaszkiewicz (1955-80), Jerzy Lisowski (1981-2004). Po śmierci Jerzego Lisowskiego redaktorem naczelnym został Bohdan Zadura.

Pismo publikuje poezję, prozę i eseje wybitnych pisarzy, przede wszystkim polskich, otwarte jest również na interesujące debiuty. Na każdy numer składają się również stałe działy "Książka miesiąca" i "Wśród książek", poświęcone nowym książkom polskich autorów oraz "Na widnokręgu" i "Noty", zawierające krótkie eseje o zróżnicowanej tematyce (teatr, filozofia, sztuki plastyczne, literatura obca, plastyka). Istotne uzupełnienie numeru stanowi "Przegląd zagraniczny" i nieregularnie pojawiający się dział "Archiwum".
Więcej:`http://www.culture.pl/pl/culture/artykuly/cz_tworczosc

W numerze m.in. Jarosław Iwaszkiewicz - Dziennik, Listy Iwaszkeiwicza do Piotra Lachmana, wiersza Mieczysława Jastruna, Jerzego Plutowicza, Krzysztofa Lisowskiego

"Jej portret" Czuchajowski Leszek, nowa

Mamy oto do czynienia ze wstrząsającym poetyckim świadectwem bezradności człowieka, który staje oko w oko ze śmiercią ukochanej osoby i mimo wszystko stara się w tej sytuacji znaleźć jakiś tragiczny ład.

Obrazek
Misiarnia*PL - najbardziej pluszowa hodowla!

misiarnia

Od: Pt gru 16, 2005 23:13

Post » Pt lis 30, 2007 23:47

Nikt? Na gwiazdkę?

misiarnia

Post » Pon gru 03, 2007 19:55

Hop:)

misiarnia

Post » Wto gru 11, 2007 18:00

hopsamy do góry!!! :)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Zapraszam na bazarek Kotów i Spółki :) http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=20&t=144346

Poddasze

Od: Śro sty 18, 2006 19:07