BANDA KULAWEGO V-W KRAKVECIE GŁOSUJEMY NA KOCI ŚWIAT PLIIIS

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 22, 2007 10:22

ziemowit pisze:
ewa74 pisze:No żesz.... :twisted: Właśnie jem sobie ryżyk z dżemem wiśniowym
...zrobiłem omlecik biszkoptowy (jak codziennie rano) z morelami tym razem, pyyyszny choć... źle mi się przełożył na talerz i się nieco zmieszał
jednak nie da się mniej mąki :roll:

:lol: :lol: :lol:

Jak sie robi omlecik biszkoptowy 8O ......??? :oops:
Marcelibu

Post » Pon paź 22, 2007 10:51

Np. tak się robi:

Omlet biszkoptowy z twarogiem (4 porcje)
6 jajek, 3 łyżki maki, sól, łyżka masła do smażenia, 20 dag tłustego twarogu, 3 łyżki mleka, żółtko, 3 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru

Twaróg przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę, dodać mleko. Żółtko utrzeć z cukrem, wymieszać z twarogiem, dodać cukier waniliowy i całość utrzeć na jednolitą masę. Jajka umyć, wybić, oddzielając żółtka od białek. Żółtka posolić, roztrzepać, a białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać żółtka i przesianą mąkę, delikatnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni roztopić masło wlać masę jajeczną i ogrzewać na średnim ogniu, aż spód omletu będzie lekko rumiany, zwinąć w rolkę, przewrócić i lekko podpiec z drugiej strony. Na ścięty z obu stron omlet wyłożyć masę serową, złożyć na pół i zsunąć na ogrzany półmisek. Podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, posypany cukrem pudrem lub polany sosem czekoladowym, jako danie na podwieczorek. (Omlet biszkoptowy można też nadziewać gotowanymi warzywami i podawać jako danie obiadowe lub kolacyjne; Słodką masę serową można zastąpić konfiturami lub świeżymi owocami i podawać omlet polany słodkim sosem albo bitą śmietaną).

Smacznego :P
ObrazekObrazek
Obrazek

Suselek

Od: Sob paź 13, 2007 19:09

Post » Pon paź 22, 2007 11:15

łał! 8O Obśliniłam się........ :wink:

ewa74

Od: Pt paź 06, 2006 10:05

Post » Pon paź 22, 2007 11:44

Dorota pisze:Femus, dziekuje, ze wczoraj o mnie pomyslalas.

nie ma zaco, należy się 20 zł za troskę :twisted:
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pon paź 22, 2007 11:48

Witam w Wolnej Polsce :D
Obrazek

Femka

Post » Pon paź 22, 2007 11:51

Femka pisze:

Femka, a co Ty taka interesowna się zrobiła, hę? Ta ,Wolna Polska' tak podziałała?! :twisted:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pon paź 22, 2007 12:02

kalair pisze:
Femka pisze:

Femka, a co Ty taka interesowna się zrobiła, hę? Ta ,Wolna Polska' tak podziałała?! :twisted:

ekipa przy korycie się zmieniła, trza korzystać :D
Obrazek

Femka

Post » Pon paź 22, 2007 12:11

Femka pisze:

OK. Zaraz przelewik pojdzie :D
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Pon paź 22, 2007 12:22

Dorota, dostałaś wiadomość ode mnie na pw?

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Pon paź 22, 2007 12:24

Femka pisze:Witam w Wolnej Polsce :D
siemanko Femciu :lol: :lol: :lol:
Obrazek

:lol: :lol: :lol:
ObrazekWszystkie prawa do używania, kopiowania, przechowywania oraz rozpowszechniania zdjęć są obwarowane zastrzeżeniami dotyczącymi praw autorskich.

ziemowit

Od: Wto wrz 07, 2004 19:06

Post » Pon paź 22, 2007 12:32

:D :D :D
Obrazek

Femka

Post » Pon paź 22, 2007 12:40

Sihaja pisze:Dorota, dostałaś wiadomość ode mnie na pw?

:oops:
Tak. Wlasnie przeczytalam. I odpowiedzialam :D
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Pon paź 22, 2007 12:44

A wogóle to mogę być dzis na Podgrodziu.... mam tam ciotkę do odwiedzenia :)

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Pon paź 22, 2007 12:45

Suselek pisze:Np. tak się robi:

Omlet biszkoptowy z twarogiem (4 porcje)
6 jajek, 3 łyżki maki, sól, łyżka masła do smażenia, 20 dag tłustego twarogu, 3 łyżki mleka, żółtko, 3 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru

Twaróg przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę, dodać mleko. Żółtko utrzeć z cukrem, wymieszać z twarogiem, dodać cukier waniliowy i całość utrzeć na jednolitą masę. Jajka umyć, wybić, oddzielając żółtka od białek. Żółtka posolić, roztrzepać, a białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać żółtka i przesianą mąkę, delikatnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni roztopić masło wlać masę jajeczną i ogrzewać na średnim ogniu, aż spód omletu będzie lekko rumiany, zwinąć w rolkę, przewrócić i lekko podpiec z drugiej strony. Na ścięty z obu stron omlet wyłożyć masę serową, złożyć na pół i zsunąć na ogrzany półmisek. Podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, posypany cukrem pudrem lub polany sosem czekoladowym, jako danie na podwieczorek. (Omlet biszkoptowy można też nadziewać gotowanymi warzywami i podawać jako danie obiadowe lub kolacyjne; Słodką masę serową można zastąpić konfiturami lub świeżymi owocami i podawać omlet polany słodkim sosem albo bitą śmietaną).

Smacznego :P

Łomatko!!! Dzieki za przepis. Żeby takie coś rano zrobić, to bym musiała wstać o godz. 5,30 rano :strach: .
Ziemowit, o której Ty wstajesz, żeby zrobić Zosi taki omecik??? :twisted:
Marcelibu

Post » Pon paź 22, 2007 12:57

Marcelibu pisze: Ziemowit, o której Ty wstajesz, żeby zrobić Zosi taki omecik??? :twisted:
normalnie... jakoś to z 15 minut i jest omlecik :roll:

a przepis wyżej jest taki sobie - 3 łyżki mąki mało trochę... i z 6 jaj to na mnie i na Zosię jest akurat, a nie na 4 osoby :lol:

rzeczywiście - ubić osobno białka, osobno żółtka, na słodko to białka z cukrem, można dodać coś (np.: anyż albo cynamon), potem na rozgrzaną patelnie, na masełko, chwilę żeby ścięło spód dobrze, potem na moment do piekarika, jak się góra zrobi taka bardziej ścieta to poukładać co tam się lubi (konfitura węgierkowa do spodu z cynamonem - superek), potem jeszcze raz do piekarnika (ja zostawiam odrobinę piany z jaj na wierzch po poukładaniu różności)

trzeba uważać, bo taki z piany to - podgrzany - rośnie i sie lubi wylać z patelni :lol:
ObrazekWszystkie prawa do używania, kopiowania, przechowywania oraz rozpowszechniania zdjęć są obwarowane zastrzeżeniami dotyczącymi praw autorskich.

ziemowit

Od: Wto wrz 07, 2004 19:06

[poprzednia][następna]