ejre pisze:Pixie65 czytałam ten artykuł na Vetserwisie, ale tam piszą o ludzkiej erytropoetynie i przeciwciałach, a jak jest z Eprexem? Bo mój mąż już właśnie mnie powiadomił, że wraca skądś tam z tym lekiem. Czy ten lek jest lepszy od ludzkiej erytropoetyny?
Ejre - ja nie jestem wetem, dlatego piszemy tutaj, że wszelkie
sugestie należy konsultować z wetami.
Myślę jednak, że w przypadku EPO problem polega na tym właśnie, że to
ludzki preparat, stąd pojawiają się
przeciwciała. To jest zresztą dokładnie wyjaśnione w artykule.
Nie słyszałam (jeszcze

) o Eprexie, więc nie odpowiem na Twoje pytanie. Jest dużo możliwości - także w internecie - np. przez vetserwis - skonsultowania prowadzonego leczenia. Wiem, że liczy się czas, ale naprawdę można mailować, dzwonić, pytać fachowców zanim podejmie się decyzję która ma określone skutki.
Edit:
znalazłam
"Eprex® zawiera erytropoetynę alfa, oczyszczony hormon glikoproteinowy, który pobudza tworzenie krwinek czerwonych (erytropoezę). Substancja czynna wytwarzana jest metodą inżynierii genetycznej, w wyniku wprowadzenia do komórki zwierzęcej ludzkiego genu kodującego syntezę erytropoetyny.
Otrzymana w ten sposób erytropoetyna alfa jest identyczna pod względem sekwencji (składu i kolejności) aminokwasów z erytropoetyną wyizolowaną z moczu pacjentów z niedokrwistością. Pod względem aktywności biologicznej nie różni się od naturalnej erytropoetyny ludzkiej."
http://www.janssen-cilag.pl/bgdisplay.j ... p_guest#U4
I jeszcze to:"Ponadto, przed rozpoczęciem leczenia preparatem Eprex® należy wykluczyć inne przyczyny niedokrwistości, takie jak niedobór witaminy B12 lub kwasu foliowego. Jeśli leczenie nie przyniosło pożądanej reakcji, należy szukać przyczyn, jakimi mogą być: niedobór żelaza, kwasu foliowego lub witaminy B12, zatrucie glinem, występujące równocześnie zakażenie, stan zapalny lub stan po urazie, utajona utrata krwi, hemoliza lub zwłóknienie szpiku kostnego o różnych przyczynach."
O Eprexie piszą fantastyczne rzeczy w odniesieniu do leczenia LUDZI, że "nie uczula".
Nie polegałabym jednak na opinii tylko jednego weta.