Witajcie !
Ale fajna rodzinka - widzę Hebe, że lubisz niebieski kolor, nawet oczka Nusi są niebieskie hi, hi, hi. A jak tak z glukometrem ?
Odstawiłam Matyldzie suchą karmę i wydaje mi się, że wyniki są niższe, czyżby to sucha karma powodowała te wysokie PRE 350-400 mg/dl, a potem nagłe spadki i wzloty ?
Wczoraj niestety spieszyłam się do pracy i zapomniałam schować miskę z suchą Royal Canin Mature (nie więcej jak 10-15 gr) i Matylda musiała nieco jej zjeść.
Teraz Matylda dostaje rano ok. 70-80 gr gotowanego na parze kurczaka (NIE ZA DUŻO

), w dzień do karmnika wkładać ok. 50 gr kurczaka w sosie własnym Feline Porta 21, na wieczór zjada 100 gr puszki.
Tinka, Matylda ma wysoki cholesterol, czy mogę dawać jej do popicia 12% śmietanki ? Raz jej dałam i teraz codziennie dopominać się o spodeczek. Czy można kotom dawać suszone rybki jako przekąskę albo nagrodę ?
Teraz próbuję rozpracować temat: niedoczynności tarczycy u kotów. Nawet zadałam pytanie na forum krakvet-u mając nadzieję, że może w Krakowie więcej wiedzą na temat cukrzycy niż w Warszawie, ale nie dostałam (i pewnie nie dostanę) odpowiedzi. W internecie wogóle się o tym nie pisze.
Bo widzisz Tinka zastanawiam się, czy nie powinnam właśnie "pójść" w tym kierunku. Kiedy byłam na powtórkowym pobieraniu krwi do analizy na nocnym dyżurze, poprosiłam Panią doktór czy nie mogłaby osłuchać płuca i serce. W trakcie badania powiedziała, że usłyszała nad sercem szmery. Zbadała dokładnie serce, słuchawką "przejechała po szyjce", następnie obejrzała pyszczek i szyjkę w okolicy tarczycy. I nic nie wykryła. Ponieważ sama mam problemy z tarczycą to temat: tarczycy, przysadki mózgowej i siodełka tureckiego i inne schorzenia endokrynologiczne mam rozpracowane.
Zastanawiam się czy oprócz badania T4 nie zrobić Matyldzie np. prolaktyny, TSH itp.
Na razie postanowiłam zwiększyć dawkę insuliny do 2,5U.
Ucałowania w słodkie i nie tylko - futerka.
PS. Ostatnio dużo pracuję, Pinguino pewnie uczy się, ale napewno zagląda na forum.
Aha dziewczyny, czy możliwe jest mierzenie temperatury u kota
W UCHU ? Są takie fajne termometry. które bardzo krótko mierzą temperaturę u dzieci.