Pamela bije Cesara,Ala,Milenka spokojne...!!!???

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 01, 2007 21:56

Aleksandra59 pisze::ryk: no tak - pozajączkowało mi sie z tym Stadionem, ale ja dziewczynka z drugiej strony Wisły jestem 8) A to dwa światy kiedyś były, teraz już trochę lepiej jest podobno - ale nie znam tamtych rejonów i basta :?

Ja też z tej drugiej strony i tej drugobrzeżnej Warszawy nie znam za bardzo...
Ale Dworce znam, bo ze Stadionu jeździłam do chłopaka do Węgorzewa, jak miałam 16ście lat, a Wschodnią, bo też dokądś stamtąd jeździłam, ale nie do chłopaka... :wink:

Aleksandro, nie sądzę, żebyś była w stanie pobić w kwiecistości wypowiedzi mojego kolegę z pokoju... On mówi czasem tak kwieciście, że aż się boję go o coś zapytać, bo i tak nic nie zrozumiem. Pytam go o drogę na, dajmy na to, Dworzec Centralny, a przy okazji dowiaduję się o historii warszawskiego Śródmieścia, ze szczególnym uwzględnieniem Powiśla i historii Powstania Warszawskiego. Informacji o drodze na Centralny z tej wypowiedzi nijak nie można się doszukać :roll:
Nie lepiej jest, jak on pyta - gdyby to on zadawał takie pytanie, to pod koniec zadawania nie wiedziałabym, czy chodzi mu o Dworzec, historię Śródmieścia, czy Powstanie Warszawskie na Powiślu...

kristinbb pisze:Boszszsz!!!! Galla!! 8O

To Ty uważaj , co będziesz mówić, żebyśmy dobrze na tym wyszli.... :lol:
No nie wiedziałam,że mam doczynienia z tak ważną osobą... :D

No, kobitki, takam ważna persona :lol: :lol: :lol:
Ale rzeczywiście - uważać trzeba, żeby się nie zbłaźnić... Bo to potem w Europę idzie :roll:
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Pon paź 01, 2007 23:43

Galla, że Ty ważna persona jesteś to już wiemy, a ja bardzo podziwiam i gratuluję :D
Mam jednak nadzieję, że Twój kolega z pokoju jednak NAS nie reprezentuje na jakichś rozmowach zagranicznych 8O
No bo jakby ten Twój kolega prowadził negocjacje np. na temat połowów dorsza w Bałtyku a skumulował rozmowy na potopie szwedzkim to chyba nie byłoby to dla nas najlepsze :oops:
Chociaż efekt pewnie byłby taki sam 8) :oops:

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Wto paź 02, 2007 6:23

Aleksandra59 pisze:Mam jednak nadzieję, że Twój kolega z pokoju jednak NAS nie reprezentuje na jakichś rozmowach zagranicznych 8O

A i owszem, jeździ tak samo jak ja i jeszcze jedna nasza koleżanka, tylko on w nieco innej dziedzinie, a raczej innym aspekcie naszej "wspólnej" dziedziny :roll:
Na szczęście to nie negocjacje, tylko dyskusje tzw. ekspertów, ale i tak czasem się zastanawiam, jak jego towarzysze przy stole go rozumieją podczas obrad... Facet ma dużą wiedzę, ale tymi swoimi wypowiedziami mocno ją maskuje :lol:
Obrazek

galla

Post » Wto paź 02, 2007 6:29

A moje koty maja dietę!! 8O

Pamela Acana light 8O
No wiecie 8O
Ograniczyłam jej jedzenie , bo to już nie jest biedny kotek.... :lol:
Zrobiła sie tłuściutka i ciężka.. 8O
Zanim nie pojawiła się Aleczka , to jadła normalnie
i myślę ,że jest to wynik stresu.
Boi się ,że jej zabraknie?

Ala, też się jej przyglądam, na razie pilnuję ,żeby Pamela nie wyjadała jej mokrego z miseczki,
wygląda ładnie , na szczęście nie przepada za Acaną Light , która stoi non stop do dyspozycji wszystkich kotów.
Dostaje na swoją półkę stały przydział Orijen. :lol:

Robinek je ładnie i nie przejada się, ale chuuuuuudy jak szczapka.
Klaudia mówi,że przytył.. 8O
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Wto paź 02, 2007 11:36

Kristin - Twoje koty na diecie 8O
Jak zobaczysz moje to dopiero przekonasz się jakie koty na diecie powinny być :roll:

Aleksandra59

Post » Wto paź 02, 2007 12:36

No nie żartuj Aleksandro!! 8O :lol:
To może ja nie pwinnam Pamelce Acanę light dawać?....
Ale taka ciężka się robi i brzuszek rośnie..... :roll:

Wrócilam od Pani wet.
Oczko ani pogorszyło się ani polepszyło , o ile można to stwierdzić oglądając z zewnątrz,
bo istnieje możliwość ,że penetruje gałkę oczną od wewnątrz. :(
Pani wet. mówi,że w Warszawie można ten wrzód rozciąć i usunąć zawartość ,
bo ona tego się nie podejmie. :(
Może Pani dr. Buczek mogłaby to zrobić? :(

A tak w ogóle , to od kotów się zaczęło ,
a ile ciekawych ludzi można poznać tu na forum... :D

kristinbb

Post » Wto paź 02, 2007 13:00

Kristin - gruby kot, który żre light wyglada tak:

Obrazek

Jak mówi Karolka - autorka tego zdjęcia - Fifi w 2/3 składa sie z brzucha, a w 1/3 z głowy i nóg+ogon :?

A na tych zdjęciach są dwa koty, przy czym Mimi jeszcze lighta nie je, ale chyba niedługo :oops:

To jest z działki

Obrazek

To jest z domu

Obrazek

Aleksandra59

Post » Wto paź 02, 2007 13:13

Co do oczek Drapcia - jak dr Buczek nie pomoże, to zawsze jeszcze jest dr Garncarz. Pozytywne, pozytywne nastawienie proszę mieć :)
A ciekawa jestem, czy Twoja wetka o dr. Garncarzu słyszała :?:

A co do diety Pamelki - ja rozumiem Kristin sama jesteś drobinka, to uważasz, że wszyscy tak muszą mieć 8)
A ja duża i mocno tłuściutka - utuczyłam koty :oops:
Ale serio - wydaje mi sie, że Pamelka powinna jeść normalne żarełko, tylko może trochę mniej. A lighta to dodawaj do normalnego suchego max pół na pół.
Ale się pomądrzyłam :roll:

Aleksandra59

Post » Wto paź 02, 2007 16:46

Aleksandro, no takie Brzusie masz w domu, a jeszcze ich do Klubu Brzusiowatych nie zapisałaś? Wstyd ,tu ikonka grożąca paluszkiem> :wink:

Kristin - popatrz na podwozie Pamelki, czy jej brzuszek nie zaczyna wisieć. Jak zaczyna wisieć taki fałd skórny, to znaczy, że czas ograniczać jedzenie. Niestety, posiadanie kotów w różnym wieku jest problemem o tyle, żen ie ma możliwości dopilnować, żeby kociak jadł kittena a reszta adulta, a nie odwrotnie. U mnie kociak wyżerał adulta, rzecz jasna, za to kittenem pasł się kot całkiem dorosły, na szczęście chudzielec. Ale zdecydowanie powinnam odchudzić Antka, ale musiałabym mu zacząć wydzielać jedzenie - a nie mogę tego zrobić, bo Ochotka musi mieć do jedzenia dostęp cały czas, bo jest kociakiem. No i wszystko szlag trafia, bo Antek się nawtyka jedzenia jej i innych chudych :?
Ciekawy jest ten Orijen - oni w ogóle nie stosują podziału na kategorie wiekowe, pan mi mówił, że wychodzą z założenie, że kot od momentu, jak przestanie ssać matkę aż do starości, je to samo. No i dzielenie karm na grupy wiekowe to chwyt marketingowy li i jedynie.
Jak z tym jest, nie wiem, trochę to do mnie przemawia, a trochę nie :roll:
Na razie patrzę, jak moje na ten Orijen reagują.
Obrazek

galla

Post » Śro paź 03, 2007 0:43

Witam,
kristinbb pisze:Nie umiem robić zdjęć..... :placz:
To co widzicie mleczną plamkę na prawym oku , to jest wrzód.
Nic się nie dzieje, nie ropieje, nie lecą łezki, nic a nic.
Tylko mleczna plamka , która idzie w głąb i niszczy oko.

Na lewym oczku Drabcia zaznaczony wrzód , który już swoje zrobił.
Oczko ciemne, zarasta naczyniami krwionośnymi, o ile dobrze zrozumiałam , co mówiła Millarca z forum.

Chodzi o to,żeby ta plamka mleczna na prawym oku znikła,
to nie jest błonka.

Długo tutaj nie zaglądałem, bo myślałem, że wszystko idzie dobrze ...
Moim zdaniem z opisu wynika, że biała plamka na oczku to nie jest wrzód, tylko pozostałość po stanie zapalnym, bielmo. My leczymy to corneregelem. W drugim oczku zarastającym naczyniami jest stan zapalny, pewnie wirusowy, jeśli nie ropieje. Leczymy to biodacyną i erytromycyną, po ustąpieniu stanu zapalnego i rozjaśnieniu rogówki corneregelem. Zwykle takie niewielkie bielma rozjaśniają się prawie całkowicie po dłuższym leczeniu. Ze względu na infekcję oka dobrze by było zastosować antybiotyk ogólnego działania, działający też w oku, takim jest chyba lincospectin, ale o tym powinien zadecydować lekarz.
Miałem kotkę z oczkiem rozpulchnionym, całkowicie mlecznoróżowym z krwawymi żyłkami, jej taka kuracja pomogła, a bielma znikły prawie całkowicie, zostało tylko kilka ciemnych pasemek, taka pajęczyna, pozostałość po naczyniach.
Pozdrawiam, Juliusz.

jul-kot

Od: Wto sty 27, 2004 18:10

Post » Śro paź 03, 2007 7:06

jul-kot pisze:Witam,
Długo tutaj nie zaglądałem, bo myślałem, że wszystko idzie dobrze ...
Moim zdaniem z opisu wynika, że biała plamka na oczku to nie jest wrzód, tylko pozostałość po stanie zapalnym, bielmo. My leczymy to corneregelem. W drugim oczku zarastającym naczyniami jest stan zapalny, pewnie wirusowy, jeśli nie ropieje. Leczymy to biodacyną i erytromycyną, po ustąpieniu stanu zapalnego i rozjaśnieniu rogówki corneregelem. Zwykle takie niewielkie bielma rozjaśniają się prawie całkowicie po dłuższym leczeniu. Ze względu na infekcję oka dobrze by było zastosować antybiotyk ogólnego działania, działający też w oku, takim jest chyba lincospectin, ale o tym powinien zadecydować lekarz.
Miałem kotkę z oczkiem rozpulchnionym, całkowicie mlecznoróżowym z krwawymi żyłkami, jej taka kuracja pomogła, a bielma znikły prawie całkowicie, zostało tylko kilka ciemnych pasemek, taka pajęczyna, pozostałość po naczyniach.
Pozdrawiam, Juliusz.

Problem jest w tym,że ja komletnie się na tym nie znam, co wet. to trochę inna diagnoza.
Co do lewego oczka , to wet. z Sopotu i moja stwierdzili,że oczko już jest zniszczone.
Chodzi o ratowanie prawego.
Moja twierdzi ,że to wrzód który penetruje oko pochodzenia wirusowego na początku a dalej bakteryjnego.
Tak to zrozumiałam. :roll:
Jadę do dr. Buczek , okulistki i zobaczymy co ona powie. :roll:
Przekażę , to co napisaleś mojej wet. Dziękuję bardzo za informacje. :D

kristinbb

Post » Śro paź 03, 2007 7:13

Aleksandra59 pisze:Kristin - gruby kot, który żre light wyglada tak:

Obrazek

Jak mówi Karolka - autorka tego zdjęcia - Fifi w 2/3 składa sie z brzucha, a w 1/3 z głowy i nóg+ogon :?

A na tych zdjęciach są dwa koty, przy czym Mimi jeszcze lighta nie je, ale chyba niedługo :oops:

To jest z działki

Obrazek

To jest z domu

Obrazek

Na zdjęciach słabo widać :lol:
Muszę to sprawdzić osobiście. :lol:

kristinbb

Post » Śro paź 03, 2007 7:21

Aleksandra59 pisze:Co do oczek Drapcia - jak dr Buczek nie pomoże, to zawsze jeszcze jest dr Garncarz. Pozytywne, pozytywne nastawienie proszę mieć :)
A ciekawa jestem, czy Twoja wetka o dr. Garncarzu słyszała :?:

A co do diety Pamelki - ja rozumiem Kristin sama jesteś drobinka, to uważasz, że wszyscy tak muszą mieć 8)
A ja duża i mocno tłuściutka - utuczyłam koty :oops:
Ale serio - wydaje mi sie, że Pamelka powinna jeść normalne żarełko, tylko może trochę mniej. A lighta to dodawaj do normalnego suchego max pół na pół.
Ale się pomądrzyłam :roll:

Może i drobinka , bo waże 56kg i wzrost chyba 158cm.
No to chyba normalna jestem? :roll: :lol:
Pytanie co jest normalne i dla kogo.. :ryk:
Z opisu też wynika,że podobna jesteś do mojej Eliszki , którą musiałam stracić.. :placz:

A Pamela dostanie pół na pół..bo jak pobiega za myszka ,
to zieje jak pies..

kristinbb

Post » Śro paź 03, 2007 7:57

Galla odrobina wieści o Aleczce czarnuleczce.
Wczoraj.
Od 14:00 przez 40 minut było podawanie leku na oszołomienie.. :roll:
Do jedzenie , wyczuła ale trochę liznęła..
Na łapkę .. trochę liznęła..
I do pysia z zaskoczenia,jak chodziła już troche pijana ,
ale i tak nie dawała się złapać.
Bez stresu i cierpliwie , udało się, nie płakała.Do kontenerka i do wet.

Oględziny:
wet . mówi ,ze starsza niż rok, brak przednich ząbków u góry , kły są.
Świerzba niet.
Oczko prawe zapalenie.
Szmery lekkie w płucach, albo niedoleczona , albo teraz 8O 8O
Od złamania paluszka w tylnej prawej łapce minęło ok.4-6tyg, maksymalnie 8 tyg.
Teraz już jest ok.
Dostała mnóstwo zastrzyków, leków, antybiotyków i na wzmocnienie.
Powtórka za dwa dni.

Taka jeszcze oszołomiona przyjechała do domu.
Tu ją wyjęłam z kontenerka ,nie wychodziło jej jedzenie bidulce, a była głodna.
Ponieważ nie uciekała , to wzięłam ją na ręce i położyłam na wersalce
i tak leżałyśmy obok siebie 1,5 godz.
Głaskałam ją krótko a później przkryłam kawałkiem moje kamizelki
i takie przytulone leżałyśmy .
Był moment, ze odzczołgała się a potem popatrzyła na mnie
i przyczołgała się do mnie z powrotem i tak sobie przytulone cichutko leżałyśmy. :1luvu: :1luvu:
Ona mruczała i cichła i spała.Coś pięknego. :1luvu:
Chyba ten lek ją tak wyluzowal.

Dziś w nocy chyba spała w nogach???
Nad ranem chciałam pogłaskać Pamelkę a ręka trafiła na Aleczkę czarnuleczkę,
to ja chap i do siebie na poduszkę . Leżała mruczała i nie uciekała .Szok 8O
Poleżała i potem po pół godzinie poszła spokojnie , nie zatrzymywałam, ale odeszła bez strachu 8O
Coś się zmieniło, bo nie ucieka, strachu już nie ma ,
nie zawsze chce być głaskana , ale odchodzi bez tego cholernego strachu.
Wreszcie coś na duży plus.
A teraz bawi się z Robinkiem myszką i pomraukuje do niego i nie syczy??? 8O
Dobrze by było ,zeby oni się zaprzyjaźnili, bo Pamelka to trochę za dużo na nich syczy.
Coś mi się wydaje ,że ona tak więcej indywidualistka.

kristinbb

Post » Śro paź 03, 2007 14:50

Ależ cudnie :spin2: :spin2: :spin2:
Sama przyszła, przytuliła się, nie kuli się :D :D :D
Może dzięki temu lekowi się przełamała... (to był Sedalin?)
A może to, że pojechała gdzieś i wróciła do domu, w to samo miejsce, jej pomogło?
Kot mojej mamy po powrocie do domu po pierwszej wizycie w lecznicy (od czasu jak do mamy trafił) tak stał i patrzył po domu, rozglądał się, jakby nie wierzył w to, że wrócił w to samo miejsce, że nie został w lecznicy, że nie będzie już spał w klatce (bo Lolek też z lecznicy z klatki wzięty, tylko z Łodzi). I od tego momentu zupełnie się zmienił, uspokoił, wyciszył (to znaczy emocjonalnie, bo poza tym to wulkan energii jest i w zasadzie bez przerwy biega, mama myśli o drugim kocie w związku z tym :wink: ).
Może u Czarnulki takie coś zadziałało? Albo mieszanina środka i powrotu w to samo miejsce, nie do klatki?

Co do wieku - Aluśka urodziła się w zeszłym roku, wczesną wiosną, tak powiedziały mi karmicielki. Zabrałam ją z ulicy, jak była w swojej drugiej ciąży. Pierwsze kociaki straciła, bo nie umiała się nimi zajmować, była za młoda :(
Z tym palcem to mnie zastrzeliłaś, 8 tygodni temu, to by znaczyło, że ona to sobie złamała w lecznicy. Weci tam są zaganiani, ale nie tak, żeby nie zauważyć, że kot sobie złamał palucha... Zwłaszcza, że oni tam ją też głaskali i usiłowali choć trochę zsocjalizować... A przecież takie złamanie musiało ją boleć, i to bardzo, kulałaby, płakała, na pewno by to zauważyli... Natomiast bardzo możliwe, że nabawiła sie tego przed zabraniem z podwórka, w lecznicy było już na tyle wygojone, że przy tym jej niskim chodzie nikt tego nie zauważył... Może przy tym wypadku i siekacze straciła? Chociaż możliwe, ze to nasz pani chirurg usunęła jej zeżarte przez kamień albo próchnicę zęby - ona to robi standardowo, u wszystkich kotów, które kastruje, a zwłaszcza tych bezdomnych, które się przynosi. To usuwanie chorych zębów stało się już tak normalne, że nawet nam o tym nie mówi, po prostu czyści paszczękę. Chociaż u Ali jest pewna możliwość, że miała jakiś wypadek, podczas którego część ząbków straciła - w końcu żyła na wolności...
Z okiem to niestety tak już jest, było ładnie wyleczone, przyszedł stres i znowu poszło. Ja teraz walczę z oczami moich zdrowych, domowych od takiego już czasu kotów, do tego szczepionych kilkukrotnie... Wlazł nam herpes i kaplica. U jednego udało mi się to zwalczyć, ale dwie panny cały czas łzawią i boję się, że któryś z kawalerów znów to podłapie. I tak można w nieskończoność im te krople zapuszczać :evil: Jak przywiozłam Alusię do lecznicy, to oczka miała czyściutkie, ale niestety - w lecznicy wirusy latają, do tego dołączyła do niej Kruszynka, odratowane kociątko z kocim katarem, no i katar przelazł :( Mam nadzieję, że uda się go przeleczyć, a Ala już tak dobrze będzie się u Ciebie czułą, że nie będzie miała stresu i w związku z tym ten herpes nie będzie wracał.

Co do kotów to ja jestem absolutnie przekonana, że się wszystkie dogadają i pokochają, tylko to czasu trzeba. U nas Nocka zaczęła się bawić z Ochotką po 3-4 dniach, Klemens 2 tygodnie na nią syczał (do dziś potrafi), Antek przez miesiąc albo i dłużej udawał, że jej nie zauważa, a jak zauważył, to syczał, Lucek za to się bał, jak podchodziła za blisko, to ją pacał i się jeżył (no ale on niedowidzi), a poza tym zbierał bęcki od Klemensa, który jak jest wkurzony, to wyżywa się na Lucku (nie jakoś tragicznie, ale pogonić Luceńka potrafi). No a jak przyszła Ochcia, to Klemens był permanentnie wkurzony...
A teraz - wielka miłość. Ochcia śpi wtulona w Klemensa, szaleje z Luckiem i Antkiem (którego notorycznie zagryza), biega z Nocią.
U Was też tak będzie :D :D :D

No to sobie popisałam... :oops: :oops: :oops:
Obrazek

galla

[poprzednia][następna]